2023.12.29 15:49
Olvasási idő 8:35
Krajnyák Petra

Az elsüllyedt tengeralattjáró, Barbenheimer, és az ellentmondásos Azahriah - Ezek voltak 2023 legfontosabb popkult pillanatai

Az elsüllyedt tengeralattjáró, Barbenheimer, és az ellentmondásos Azahriah - Ezek voltak 2023 legfontosabb popkult pillanatai
Forrás Instagram
KULTÚRA SUPERBOWL A KIS HABLEÁNY A$AP ROCKY ALBUM ANGUS CLOUD BARBIE BARBIE FILM BARBIE-CORE BEBE REXHA BENEDEK ÁGOTA BETON.HOFI BEYONCÉ BLACKPINK CARDI B DONALD TRUMP ELON MUSK GRETA GERWIG GWYNETH PALTROW HARRY ÉS MEGHAN KONCERT KOURTNEY KARDASHIAN KRÚBI LMBTQ MAGYARÁZAT MINDENRE MILEY CYRUS ONE PIECE OSCAR-DÍJ PARIS HILTON POPKULTÚRA TAYLOR SWIFT THE 1975 TRAVIS BARKER TREND ZENDAYA

A REFRESHER Magyarország összegyűjtötte 2023 legfontosabb popkulturális momentumait. Öveket becsatolni, rázós nosztalgiavonatozásnak nézünk elébe!

Rohamosan közeledünk a szilveszterhez, a számvetés, magas véralkoholszint, szerencsehozó szőlőszemek és fogadalmak éjszakájához. 2023 hozta a korábbi évek hullámvasút hangulatát: háborúk folytatódtak és törtek ki, szárnyalt az infláció, álompárok intettek búcsút egymásnak, meglepő hírességek találtak egymásra, ikonokat búcsúztattunk és újakat avattunk. A REFRESHER Magyarország összegyűjtötte az év legmeghatározóbb eseményeit, melyek örökre beírták magukat a popkultúrába. 

Színpadi „merényletek“

Alacsonyan szálltak a telefonok, italos poharak, elhunyt anyák hamvai és egyéb, beazonosíthatatlan tárgyak az idei koncerteken. Bebe Rexha kórházi ellátásra szorult miután egy „lelkes“ rajongója arcon dobta telefonjával, Harry Styles-t szintén szemen találta egy ismeretlen tárgy bécsi koncertjén, Ava Max-ot pedig egyenesen felpofozta egy a színpadra felszökött néző. Határozottan érdemes lenne magunk mögött hagyni ezt az ön-, és közveszélyes magatartást.

Cardi B és a mikrofon esete

Cardi B nem nem vette jó néven, mikor egy rajongója hozzávágta itallal teli poharát. A rapper nem hagyta megtorlatlanul a dolgot, és hozzávágta a mikrofont a hajigálóhoz.

Válások és szakítások éve

A társadalmi izoláció, karantén, és kilátástalan jövő valószínűleg megtette hatását, és felszínre kerülhettek lappangó nézetkülönbségek. Ugyanis nemcsak pár hónapos románcok értek véget, hanem több évtizede kötött házasságok is sorra bomlottak fel. 2023-ban szétment többek között:

Minden díjátadón tarolt a Minden, mindenhol, mindenkor

Az A24 legsikeresebb filmje minden díjátadón elvitte a pálmát. Összesen 11 Oscar-jelöléséből 6-ot tudott díjra váltani. A legjobb színésznőnek ítélt malajziai származású Michelle Yeoh, aki a multiverzumos akcióvígjáték főhősét alakítja, az első ázsiai színésznő, aki ebben a kategóriában Oscart nyert.

Szinte mindent megnyert a Mindig, mindenhol, mindenkor, amit lehetett Forrás Kevin Winter/Getty Images

Miley Cyrus stúdióba vonult, hogy revansot vegyen

Az énekesnő Flowercímű visszatérő dala az év legnagyobb self-love slágerének bizonyult, mellyel nem kis fricskát adott volt férjének, Chris Hemsworthnek. A dalhoz készült klipet ugyanis abban a házban forgatták, ahol állítólag férje afférjai zajlottak. 

Beyoncé Grammy rekordot dönt, megint

A 65. díjkiosztón 4 szobrocskával gazdagott, így összes 32 aranygramofon birtokosaként hivatalosan is ő lett a Grammy legtöbbet díjazott művésze.

Beyoncé, a két lábon járó zenei történelem. Forrás Kevin Winter / Staff

Cardi B és Off-set mekis kollabja

Mielőtt búcsút intettek volna egymásnak, a két rapper még összeült egy egészen esztétikus és jövedelmező „búcsúvacsorára“.

A Victoria Secret bemutató visszatér

 Az inkluzivitás nem volt nyereséges a cég számára, így a híresen hírhedt fehérnemű cég bejelentette, hogy visszatér hiperszexi gyökereihez, és feltámasztja az egykor sikeres divatbemutató kultuszát.

Josephine Skriver, Jasmine Tookes, Lily Aldridge, Adriana Lima, Elsa Hosk, Alessandra Ambrosio, Taylor Hill, Martha Hunt, Sara Sampaio és Lais Ribeiro modellek sétálnak a kifutón a Victoria's Secret divatbemutatón 2016. november 30-án Párizsban Forrás Pascal Le Segretain/Getty Images for Victoria's Secret

Taylor Swift, Az Év Embere

 Taylor Swift popkulturális státusza idén megkérdőjelezhetetlen lett. Talán a legelhivatottabb rajongóbázissal rendelkező énekesnő, –  elvégre közönsége inkább húz pelenkát, minthogy egy percet is elmulasszon a közel háromórás koncertből – aki sorra döntögeti a rekordokat, munkásságáról egyetemi kurzusokat indítanak. Így érthető, hogy a Times az Év Emberének választotta.

Taylor Swift a 2023-as Eras világturnéján.
Taylor Swift rengeteg dalihoz kapcsolódó easter egg-et rejt el ruháiban. Forrás X / @TS13ontour

Palvin Barbi és Dylan Sprouse esküvője

A magyar modell és az amerikai színész Palvin szüleinek ceglédberceli birtokán mondta ki a boldogító igent.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Barbara Palvin (@realbarbarapalvin) által megosztott bejegyzés

Feloszlott a Ricsárdgír

A kultikus zenekar 10 éves működése alatt a magyar zenei szcéna kaotikusan sokszínű színfoltja lett.

Búcsúkoncertet adott a Middlemist Red

Bizonytalan időre búcsúznunk kell a magyar könnyű zene egyik legkiválóbb zenekarától, mely korábbi, hosszabb alkotói szüneteik ellenére a hazai fesztiválok egyik legnépszerűbb bandája maradt.

Bizonytalan időre visszavonul a Middlemist Red zenekar Forrás Nóvé Soma IG / Keret Blog

Krúbi Oroszlánkirály-parafrázisa

Ikonikus, további kommentárt nem is fűznénk hozzá, a performansz magáért beszél.

Kim Kardashian színészként debütál

A soha véget nem érő Amerikai Horror Sztori 12. évadában avanzsálódott színésznővé az üzletasszony.

Meglepetés: Zendaya a Coachella színpadán!

A színészet mellett kissé háttérbe szorult Zendaya életében a zene, ám az idei Coachella fesztiválon vendégfellépőként jelent meg Labrinth koncertjén.

Marta Stewart történelmet írt a címlapon

A 81 éves Martha Stewart a valaha volt legidősebb címlaplány lett a Sports Illustrated magazinban.

Martha Stewart a Sports Illustrated címlapján Forrás Martha Stewart IG

Színészek és forgatókönyvírók sztrájkja

Május 2-án kezdődött és november 8-án ért véget a hollywoodi forgatókönyvírókat tömörítő a Writers Guild of America (WGA) és a hollywoodi színészek sztrájkja. A munkát azután tagadták meg a kreatívok, hogy nem sikerült megállapodniuk az Alliance of Motion Picture and Television Producers-szel (AMPTP), a filmstúdiókat és streamingszolgáltatókat összefogó szövetséggel. Egyes becslések szerint a sztrájk miatti leállások több mint 6 milliárd dollár, vagyis körülbelül kétezer milliárd forint kárt okoztak.


 

Barbenheimer

Az év legnagyobb, legkontrasztosabb popkulturális együttállása, Greta Gerwig Barbiejának és Christopher Nolan Oppenheimerének párhuzamos debütálása, mémek és MI-alkotások végetlen folyamát zúdította a nyakunkba.

Forrás Instagram

Barbie

Az év legvártabb, és talán legmegosztóbb, kapcsolatok halálához vezető film alapjául szolgáló baba újból bevette a világot. Barbie hódításának legnagyobb győztese pedig a gyártó, a Mattel, melynek eladási száma kultbabák esetében 27 százalékkal nőtt.

Forrás Instagram / Barbie

Az új kis hableány

Ha azt hitted, hogy az egyes (ciszheteró fehér férfi) nézők által rózsaszín acid tripként értékelt film veri ki majd idén a biztosítékot, tévedtél. A Disney futószalagon gyártja, ingadozó minőségű, élőszereplős remake-jeit, és progresszív módon fekete színésznőt castingolt a mesében fehér Ariel szerepére. A Disney-hercegnőt életre keltő Halle Bailey ellen pedig kisebb boszorkányüldözés indult a médiában.

Forrás Disney / A kis hableány

Rihanna Superbowl fellépése

Az énekesnő félidős, terhessége leleplezésével egybekötött fellépésével akkora touchdownt adott a Superbowlon, hogy abba beleremegett az internet. Több mint 121 milliós megtekintéssel megdöntötte Katy Pery 119,7 milliós rekordját, így ő lett a Super Bowl történetének legnézettebb fellépője.

Az Idol bukása

2023 egyik legígéretesebb sorozata az év legnagyobb fiaskójaként tűnt el a süllyesztőben. Az HBO saját gyártású katasztrófájáról készült elemzésünkből megtudhatod miért is bukott ekkorát a The Weeknd és Sam Levinson fétises lázálma.

Forrás The Idol/ HBO Max

Véget ért az Utódlás

Sokak szívfájdalmára véget ért az HBO korántsem tragédiának számító sorozata, mely négy évadon keresztül futott.

Jeremy Strong, Sarah Snook, Kieran Culkin Forrás HBO

Kim Kardashian mellbimbós melltartója

Kim Kardashian igencsak sajátos módon, a SKIMS félkomoly melltartójának piacra dobásával csatlakozott a free the nipples mozgalomhoz.

A Titan elsüllyedése

2023. június 18-án összeroppant a magán tengerkutató vállalkozás tulajdonában lévő Titan. A tengeralattjáró öt emberrel a fedélzetén indult el, hogy jómódú utasai megtekintsék a Titanic több mint 3700 méter mélyen fekvő roncsait. A tragédia a média minden zegét-zugát bejárta hírek és mémek formájában egyaránt.

Donald Trump rendőrségi fotója

A volt amerikai elnök, nemcsak büntetett utóéletével írt történelmet, hanem mérges umpalumpát idéző mugshot-jával is.

Nepo bébik

Ugyan hivatalosan nem lett az év szava, a valóságban azonban 2023 legkoptatottabb kifejezésének bizonyult. A szórakoztatóipar belterjességéről szóló diskurzust pedig Hailey Bieber önironikusnak szánt pólója még jobban beindította.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Nevanta (@nevantamedia) által megosztott bejegyzés

Samantha visszatért, avagy ikonikus pillanat, minimális energiabefektetéssel

Megtörtént amire a Szex és New York spin-off első hírmorzsái óta minden rajongó várt: Kim Cattrall újra Samantha Jones bőrébe bújt. Mindössze öt perces kameója pedig az És egyszer csak... című bűnös élvezet fénypontja lett. 

Carrie és Aidan újra együtt

A Szex és New York immár ötvenes éveiben járó főhőseinek életét bemutató sorozat másik fénypontja az eredeti kultikus sorozat cserbenhagyott párjának újbóli összeboronálása volt.

Sarah Jessica Parker és John Corbett, mint Carrie és Aidan. Forrás Jose Perez/Bauer-Griffin/GC Images

Shakira vs. Piqué

Mintha csak összebeszélt volna Miley Cyrus-szal, Shakira is előrukkolt egy exének címzett számmal. A sztárfocista Piquével 12 év után korántsem békés úton váltak külön. Az ominózus dalban exének és új barátnőjének, a 23 éves Clara Chia Martinak is odaszúrt Shakira, aki idén egyébként adócsalás vádjával állt bíróság elé.

Girl dinner, girl math, hot girl summer...

A közösségi oldalon, kiváltképp TikTokon, amolyan virtuális feminista forradalom ment végbe, hiszen gomba mód szaporodtak meg a lányos kifejezéssel fémjelzett trendek. Girl dinner, girl math, hot girl summer, rat girl, tomato girl, és még sorolhatnám jövő szilveszterig a nőuniverzum építőkockáit. 

@meeksbruh the way I have transformed mentally and physically tho literally life changing #hotgirlwalk#ReadyForHell#MINDORDERING#mentalhealthwalk♬ Sunflower - Michele Leigh

A MET Gála csótánya

A divatvilágának leghíresebb eseményén egy váratlan ízeltlábú vendég lopta el a reflektorfényt a tematikának megfelelően öltözködni továbbra is képtelen sztárok elől.

Párizsi ágyi poloskainvázió 

Az Egy bogár élete című film újragondolt élőszereplős verziója pörgött le a szemünk előtt, mikor a francia fővárost elárasztották az ágyi poloskák.

@c4news Social media users have been sharing videos of #bedbugs being spotted on train, bus and cinema seats in #Paris. Paris City Hall are urging the government to deal with the infestation before they host the #olympics2024 next year. #punaises#channel4news#tiktokfrance#punaisesdelit#ugcparis#pourtoi#pariscinema♬ original sound - Channel 4 News

Martin Scorsese TikTok-on

A 81 éves amerikai-olasz rendező lánya, Francesca oldalán vendégszerepelt. A bájosan szórakoztató videókban a Taxisofőr és a Wall Street Farkasának rendezője többek között gen-z szlengek jelentésén morfondírozik, illetve múzsájáról osztja meg gondolatait.

@francescascorsese He lowkey slayed. #fyp#martinscorsese#dadsoftiktok#dadguesses♬ original sound - Francesca

A Római Birodalom

Mi adtak nekünk a rómaiak? Nos, például a római számokat, az utakat, a betont, a központi fűtést... ezek után csodálkozunk, hogy a férfiak többsége minden nap gondol az ókori államalakulatra? Legalábbis a virális TikTok-trend erre enged következtetni.

@ambarrail This trend is incredible. Some of the best ones #romanempire#romanempirecompilation♬ original sound - Alexia B.

III. Károly király koronázása

Károly herceget 75 éves korában Nagy Britannia királyává koronázták. Azonban kérdéses, képes lesz-e megközelíteni anyja, II. Erzsébet közkedveltségét és kulturális státuszát. A királyi családnak nem túl fényes jövőt jósolhatunk a (mémekben gazdag) ceremónián felbukkanó kaszás alak láttán. Szintén megkongatja a vészharangot a tény, hogy Harry Styles, Ed Sheeran és Elton John is elutasította a ceremónián való fellépésről szóló udvari ajánlatot.

Mijazaki Hajao utolsó utáni filmje a mozikba került

Megjelent a Fiú és a szürke gém, majd az animegéniusz bejelentette, hogy még egy utolsó ötlet mégis csak eszébe jutott, így visszavonulása továbbra is várat magára. Legnagyobb örömünkre.

Snoop Dog felhagyott a „füstöléssel“

Az év Prankje Díjat egyértelműen Snoop Dogot illeti, akik gyászjelentést idéző Instagram posztban jelentette be, hogy felhagy a füstöléssel, majd előrukkolt füstmentes, mobiltábortűz kampányával.

Meghalt Matthew Perry

A Jóbarátok Chandlereként ismerté vált színészre Los Angeles-i otthonában, jacuzzijában találtak rá. Az alkohol és drogproblémákkal, illetve depresszióval küzdő színész halálát „ketamin akut hatása” miatti baleset okozta.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Jennifer Aniston (@jenniferaniston) által megosztott bejegyzés

Lana Del Rey munkába állt, egy gofrizóban

Azóta sem tudni, pontosan milyen elgondolás áll a bájosan emberi eset mögött. Kedvenc szívfacsaró balladáink szerzője a Paris, Texas című számában is megjelenő alabamai Florence egyik Waffle House létesítményében gondolt egyet, és beállt a pult mögé felszolgálni. A melankólia Primadonnája egyébként még az ausztrál miniszterelnök idei Spotify Wrappedjén is az első helyen landolt.

@dailymail What is Lana Del Rey doing working at a Waffle House?! #fyp#lanadelrey#wafflehouse#alabama#celebnews♬ original sound - Daily Mail

Kylie Jenner és Timothée Chalamet

2023 legváratlanabb sztárpárja kétségkívül az amerikai-francia színész és az amerikai valóságshow sztár-üzletasszony duója.

Tóth Gabi és Krausz Gábor válása

Ha akarnánk se tudnánk feledni a Hargitai Szűzanya és Krauszom „széttéphetetlen“ frigyének felbomlását.

Forrás @gabor.krausz/ Instagram

Beton.Hofi esése

A Budapest Parkban idei nyári szezonjában szó szerint alacsonyan szálltak az előadók. Beton.Hofi telt házas, Budapest Parkban tartott koncertje alatt történetesen videóklipet is forgatott. Emiatt mászott fel szakadó esőben a dühöngőben felállított kellékautó tetejére, ahonnan hatalmasat zakózott, de a rá jellemző lezserséggel kommentálta az esetet. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Budapest Park (@budapestpark) által megosztott bejegyzés

Debütált a Threads, az X-alternatívája

A ring helyett a virtuális világban ütközik meg Elon Musk és Mark Zuckerberg. Az X-ként újjászületett Twitternek ugyanis kihívója akadt, a Meta által fejlesztett Threads képében, mely december közepe óta hazánkban is elérhető.

A Threads a Meta által fejlesztett új Twitter.
Forrás X / @techAU

Elhunyt Angus Cloud

Az Eufória 25 éves színésze drogtúladagolásban halt meg július végén.

Forrás Instagram/ Angus Cloud

Megjelent Britney Spears memoárja

Az egykori popdíva gyámsági perétől és megkérdőjelezhető Instagram-posztjaitól volt hangos a sajtó, mielőtt elénk tárta volna élettörténetét.

Forrás Britney Sears, Gallery Books

Lizzo paradoxbotránya

Augusztusban a testpozitivitás és elfogadás szónokaként ismerté vált énekesnőt szexuális zaklatással és testszégyenítéssel vádolta meg több háttértáncosa. 

Forrás Instagram / yitty

Lorde és Caroline Polachek a Szigeten

Az a megtiszteltetés érte kis hazánkat, hogy a Grammy-díjas Lorde és az elmúlt években reflektorfénybe került Caroline Polachek a Sziget Fesztivál Nagyszínpadán állt össze egy dal erejére.

A szivárványszínű pad hullámzó életútja

Hogy is feledhetnénk el a híres ferencvárosi padot, mely több arculatváltáson esett át, mint Lady Gaga és Katy Perry együttvéve?

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Carson Coma (@carsoncoma) által megosztott bejegyzés

Az INOTA fesztivál

Idén nyáron rendezték meg az első zenés fesztivált az inotai hőerőműben, amely megadta a kellő vérfrissítést a magyar fesztiválszezonnak.

A nagy MVM Dome-hullám

Új zenész-generáció vette át az irányítást a hazai zeneipar felett. Többek között Azahriah, Pogány Induló, Beton.Hofi, és a Carson Coma is arénakoncerttel pecsételte meg trónfoglalását. 

beton hofi
Forrás Beton.Hofi / Facebook

Az Azahriah-jelenség

Azahriah egyik pillanatról a másikra napjaink leghallgatottabb magyar előadója lett. Sikere bulvár botránya ellenére töretlen maradt: havonta több mint 700 ezer hallgatót vonz, színészként debütált a Valami Amerika sorozatban, melynek főcímdalát is ő szerezte, egymás után három arénakoncertet ad, és hamarosan nemzetközi turnéra indul. A 21 éves előadó azonban nem örvend osztatlan népszerűségnek a rangidős zenészek körében. Czutor Zoltán többször is esélyt adott dalainak, ám sokadik hallgatásra sem tudta meglepni őt a fiatal srác, akit „ötlettelen proliként“ jellemzett.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!
Átlagos felhasználói értékelés
Az értékelésed:
Milyen értékelést adnál?
Mutasd az eredményeket
Eredmények elrejtése
0/10