2023.10.4 17:25
Olvasási idő 2:22
Szöllősi Anna

A férfiaknak csak AZ jár a fejükben... mármint a Római Birodalom – Miért lett ennyire felkapott a Roman Empire TikTok-trend?

A férfiaknak csak AZ jár a fejükben... mármint a Római Birodalom – Miért lett ennyire felkapott a Roman Empire TikTok-trend?
Forrás IMDB / Dreamworks LLC & Universal Pictures / Gladiátor
ÉLETMÓD RÓMA TIKTOK TREND

Vírusként terjedt el a TikTokon a trend, ami ékes bizonyíték arra, hogy a férfiak nem „csak a szexre tudnak gondolni“: a Római Birodalom öröksége még mindig fényesen él férfiak millióinak fejében. A Monty Python után szabadon: mit tettek értünk a rómaiak?

"Milyen gyakran gondolsz a Római Birodalomra?"

A TikTokon nők százai mennek oda férfiakhoz, hogy megkérdezzék tőlük, milyen gyakran gondolnak a Római Birodalomra. Barátok, férjek, apák és testvérek milliói – akik még talán soha nem is jártak a szóban forgó történelmi területen – lazán vallják be, hogy gyakran, sőt néha naponta is gondolnak a Római Birodalomra, a barátnők pedig teljesen értetlenül állnak a megszállottságuk előtt.

 
A TikTok-trendet Saskia Cort svéd influenszer indította el 2022-ben, amikor egy videóban arra szólította fel a követőit, hogy tegyék fel a nagy kérdést a parterüknek, majd a trend 2023 augusztusában ment a legnagyobbat, amikor a Roman Empire szépen lassan átszivárgott a TikTokra, és ezzel mondhatni a világsiker útjára lépett. 

@jadetunchy

I was 100% convinced that this was a large scale prank

♬ original sound - Jade Brycki

A fiúk tényleg csak a csatáknál figyeltek oda töriórán?

A popkultúra által kitermelt produktumok is ráerősítenek arra a vélt vagy valós sztereotípiára, hogy a kisfiúk töriórán csak Napóleon, Nagy Sándor vagy Julius Caesar hódításainál és hadi sikereinél figyelnek oda, az Egri csillagoknál szkippelik a szerelmi szálat, és egyből a csatajelenetekhez ugranak, és ez később sincs másként. Felnőttként egy témájuk létezik a vasárnapi ebédnél a húsleves fölött, ami a világháború, UGYE – a pacifisták pedig ilyenkor mindig elmorzsolnak egy-egy könnycseppet.

A Jóbarátok egyik visszatérő poénja volt, hogy Monica barátja, Richard az amerikai polgárháború megszállottja. A Facebook alapítója, Mark Zuckerberg annyira rajong Augustus római császárért, hogy még az egyik gyerekét is utána nevezte el, de már az Egyesült Államok alapító atyái is a Birodalom megszállottjai voltak, és gyakran publikálták római álneveken röpirataikat és véleménycikkeiket a 18. században. 

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy honnan jön egyeseknek ez a furcsa háborús „perverzió“, amikor a modern kori emberek nagy részére nézve a legnagyobb veszélyt kábé az jelenti, hogy megfájdul a hátuk a görnyedéstől, ha túl sokat számítóznak, esetleg éjszakába nyúlóan olvasnak cikkeket a római vízvezetékek és fürdők zsenialitásáról. Nagy szerencséjükre a történelem még soha nem volt ennyire hozzáférhető; rengeteg podcast, dokumentumfilm és fórum ad lehetőséget tájékozódni a témában.

Miért pont a Római Birodalom?

Amy Briggs, a National Geographic magazin főszerkesztője szerint a férfiak különös vonzalma a Római Birodalom iránt két fő tényezőnek köszönhető: az egyik, hogy imádják a mérnöki dolgokat, a másik pedig a katonai élet iránti rajongásuk. A Római Birodalom tele volt nagy mérnöki projektekkel, például utakkal és vízvezetékekkel, komoly tervezést és bonyolult logisztikát igényelhetett, hogy ki, mikor, hol és hogyan valósítja meg ezeket az innovatív ötleteket. 

Számos római hőstett van, amiről gyakran hallunk, és sok mindennel a mai napig találkozunk és érintkezünk: vízvezetékek, utak, műemlékek, templomok, színházak és stadionok, művészeti alkotások, irodalom

– mondta Briggs, hozzátéve: a római kultúra vagy maga a város kicsit sem merült feledésbe, hiszen nem is feltétlen kell az embernek fél Európát bejárnia ahhoz, hogy a maradványok világszerte szembejöjjenek velünk.

Forrás IMDB / HBO / Róma

A sorozatok és filmek, mint például a Ben-Hur, a Kleopátra, a Gladiátor, vagy az HBO Rómája bizonyára hozzásegítették a korszakot a hatalmas hájphoz. Lehet, hogy a Római Birodalom nagysága és több száz éves élettartama (Kr. e. 27-től 476-ig), majd drámai bukása, vagy az ókori ember hedonizmusa adják a korszak vonzerejét, de minden bizonnyal az esztétika, a művészeti alkotások, a jellegzetes építészet, és persze az izgalmas politikai és szerelmi intrikák – amik még fikcióként is megállnák a helyüket, de a legszebb bennük, hogy valóban megtörténtek – is hozzájárulhattak a sikerhez. Úgy tűnik, az ókori Római Birodalomra színesebben emlékezünk, mint bármelyik másik korszakra, valószínűleg ezért jár még ma is annyit a fejünkben.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!