ma 2024.10.22 12:24
Olvasási idő 3:35
Krajnyák Petra

Sailor Moon, A 90-es évek kultikus animéje, mely egyszerre invitál intergalaktikus kalandokra és divatbemutatóra

Sailor Moon, A 90-es évek kultikus animéje, mely egyszerre invitál intergalaktikus kalandokra és divatbemutatóra
Forrás IMDB
DIVAT ANIME DIVAT DIVATTÖRTÉNET JAPÁN STREET STYLE

A Sailor Moon máig tagadhatatlanul nagy hatással van a nemzetközi divatra. Bár az animációs műsorokban ritkán váltogatják ruháikat a szereplők, a 90-es évek kultikus sorozatában azonban erről szó sem volt, a sorozat a mai napig hatással van a divatra.

A Sailor Moon nemcsak a 90-es évek, hanem napjaink egyik legnagyobb hatású mangája, melynek anime adaptációját a legstílusosabb japán animációk közé válogattunk. Takeucsi Naoko műve azonban megérdemli, hogy külön cikkben mutassuk be az intergalaktikus hercegnők ruhatárát. A mangaka 1992-es mangájában a divat, művészet és asztronómia iránti szenvedélye egyaránt tükröződik. Valamennyi naprendszerbéli szuperhősnő a 80-as és 90-es évek japán utcai divatját követi, a gonosztevők jelmezeit pedig Takeucsi egyenesen a párizsi haute couture kollekciókról mintázta.

Azok kedvéért, akik esetleg valamilyen tragikus eseménysorozat nyomán még nem hallottak a sorozatról, röviden felvázolnám a divatértekezés előtt a cselekményt.

A kissé lusta, rendetlen és falánk Cukino Uszagi (a magyar változatban Bunny) egy nap az iskolába menet találkozik egy beszélő fekete macskával. Luna közli vele, hogy ő nem más, mint Sailor Moon, amolyan égi őrangyal és szuperhős keveréke, akinek kötelessége megkeresni a rég elveszettnek hitt Holdhercegnőt. Uszagi lassan megismerkedik a holdbéli királyság történetével, annak pusztulásával és az ott élők sorsával, így megérti küldetésének fontosságát is. Sailor Moonnak azonban fel kell kutatnia harcostársait is, akik szintén egy-egy bolygót képviselnek. 

Széráfuku (セーラー服)

Sailor Moon és harcostársai nevükhöz hűen széráfukut, vagyis a brit tengerészet egyenruhájáról mintázott iskolai egyenruha újragondolt verzióit viselik. A matrózruha Viktória királynő fiának, Albert hercegnek készíttetett ruhája nyomán olvadt be a közemberek ruházatába.

Forrás Wikipedia

Az 1870-es években már a fiúk és lányok körében is népszerűek lettek a tengerészruhák, és ennek jellegzetes gallérjai, szabásmintái, sziluettje a japán divatban is nyomot hagytak.

Kiemelt tartalom
Fejtágító, elgondolkodtató és szívfacsaró filmek a divat világáról, nem csak divatőrülteknek Fejtágító, elgondolkodtató és szívfacsaró filmek a divat világáról, nem csak divatőrülteknek 2 nappal ezelőtt

Az amerikai Peter Thomson ruhákról mintázott széráfuku a japán iskolák bevált egyenruhái voltak egészen a 70-es évekig, amikor a lázadó, huligán diáklányok uniformusai lettek. Erre válaszként egyre több japán iskola a nyugati katolikus iskolák egyenruháit vezette be, melyet később a gjaru szubkultúra védjegye lett.

A széráfuku Forrás Wikipedia

Mivel Takeucsi is széráfukut hordott középiskolásként, így érthető, miért visszatérő öltözék több mangájában is. Kezdetben minden Sailor egyedi szuperhős jelmezt viselt, de szerkesztője, Osano Fumio javaslatára a szereplők közötti kohézió érdekében minden lányt a szérafuku egy-egy variációjába bújtatott.

Az újragondolt iskolai egyenruhák nemcsak a lányok korát jelzik, hanem valamennyi szín a személyiségét, születési kövét, bolygóját vagy épp csillagjegyét jelképezi. Ezen felül egyenruhájukban manifesztálódik a műsor egyik fő üzenete: a feminin külső nem gyengeséggel, hanem erővel párosul.

Forrás Sailor Moon Official Website

Street style

Uszagi, Ami, Rei, Makoto, Szecuna, Micsiru, Haruka és Hotaru mind jól megkülönböztethető stílussal rendelkeznek, melyeket a 70-es és 80-as években ébredező japán street style népszerű irányzataiból gyúrt össze az alkotó.

Office Lady

A fiatal, alacsony pozícióban dolgozó, kevés befolyással rendelkező női irodistákat a japán köznyelvben OL-ként, vagy Office Lady-ként emlegetik a 60-as évek óta. Vannak, akik a kifejezést szexistának és degradálónak tartják, de a 80-as éveik a negatív konotáció helyett a gazdasági befolyásukon volt a hangsúly. Ugyanis a fogyasztói társadalom motorjai voltak, igazi trendsetterek, akik népszerűvé tették a formális, vállalati ruházatot.

Forrás ACROSS/Google Arts and Culture

Dzsosi daisei (女子大生)

Az elit egyetemek uniformisai inspirálta stílust, mely főleg a 18 éves fiatal lányok körében vált népszerűvé, a blézerek, kardigánok, a fehér blúzok, miniszoknyák és loaferek határozták meg.

Forrás ACROSS/Google Arts and Culture

Otome (乙女)

A lolita divatirányzat előfutárának tekinthető stílus a 80-as évek diáklányai körében volt igazán. Az édes, aranyos hatás érdekében masnikat, fodros felsőket, mintás kardigánokat, balerina cipőket, nagy galléros blúzokat, ingeket öltöttek magukra a fiatalok, főleg piros, pink, fehér színekben.

Részlet a Sailor Moon című animéből. Forrás IMDB

Sibukadzsi

Az ugyancsak a tehetős diákok képviselte lezser stílus a mai csöndes luxus egyik korai előfutáraként az egyéniség helyett az ízléses komformizmust helyezte előtérbe. A Levi's farmert sötétkék blézerrel, farmerdzsekival, feliratos és mindenféle márkajelzéses pólókat, sálakat, kendőket és pulcsikat viseltek. 

Forrás ACROSS/Google Arts and Culture

Catwalk

Takeucsi divatszakértelmét mi sem tükrözi jobban, hogy a hősök és antihősök több ruháját is a többek között a Chanel, a Mugler és a Versace ruháiról mintázta.

Sailor Pluto Chanelben

Christy Turlington sétál a kifutón a Chanel Haute Couture bemutatóján a Párizsi Divathét 1992-1993 tavasz/nyár részeként 1992 januárjában, Párizsban, Franciaországban.
Christy Turlington a Chanel Haute Couture bemutatóján 1992 januárjában, Párizsban. Forrás GETTY IMAGES

A francia divatház 1992-es téli-őszi haute couture kollekciójának leghíresebb, láncos darabját Sailor Pluto nem sokkal azután "viselte", hogy Christy Turlington végig vonult benne a a kifutón.

Sailor Pluto Forrás Naoko Takeuchi

Sailor Pluto Chanel kosztümje

A legtöbb high fashion ihlette ruhát Sailor Pluto viseli, talán mert a legidősebb karakter révén ezekben a ruhákban tényleg sokkal érettebbnek tűnik társainál. A Chanel 1992-es tavaszi-nyári ready-to-wear kollekciójának lila kosztümje inspirálta egyik leghíresebb megjelenését, melyben egykor Naomi Campbell lépett Kifutóra.

Sailor Pluto Forrás Sailor Moon Wiki

Szakurada Nacuna

Nacuna, a Fővárosi Rendőrkapitányság főfelügyelője csak a Codename: Sailor V mangában jelenik meg, de tetőtől talpig Chanel outfitjei mellett mégsem mehetünk el szó nélkül.

Sakurada Natsuna Forrás Sailor Moon Wiki

Sailor Saturn Thierry Muglerben

Takeucsit annyira lenyűgözte a Thierry Mugler divatház, hogy a Mugler 1992-es őszi/téli kollekciójának egyik újragondolta darabját adta Sailor Saturnra. 

Sailor Saturn a Thierry Mugler 1992-es téli kollekciójának egyik fekete garbójában. Forrás X/@artforintrovert

Serenity hercegnő

A sorozat egyik legszebb ruhája Sailor Moon egyik reinkarnációjának jutott: a Christian Dior 1992-es Palladium estélyiének stilizált, de továbbra is lélegzetelállító kétdimenziós mása.

Forrás Instagram/@90s.inspiration

Black Lady

Ruháját az Yves Saint Laurent Opium illatának egyik kampánya inspirálta, melynek arca  Kate Moss volt.

Black Lady Forrás X/@LlPOSUCTION

Koan Thierry Muglerben

A manga egyik legstílusosabb főgonoszaként a Mugler 1992-es őszi-téli kollekciója ihlette tollas kezeslábast visel. Sőt, még a haja is a kifutón végig vonuló modellét tükrözi.

Forrás Instagram/@90s.inspiration

Calaveras

A Black Moon Klán legidősebb tagja egy Christian LaCroix fűzőt visel a mangában és az animében is. 

Forrás Instagram/@90s.inspiration

Heavy Metal Papillon

@everythingcouturefashion THIS Mugler dress 🦋 #mugler#butterflydress#vintagefashion#runway#90srunway♬ The Lost Soul Down - Leasis

Sajnos az animében már nem kapott szerepet a kisebb gonosz erő szerepében tetszelgő karakter. Pedig milyen jól is mutatott volna a képernyőn a Mugler 1997-es, Kafka Átváltozás című műve inspirálta kollekciója ihlette pillangó ruhája. 

villain Sailor Heavy Metal Papillon Forrás Sailor Moon Wiki

Galaxia

Forrás GETTY IMAGES

Galaxia arany páncélját Mugler egyik leghíresebb tervezése ihlette: az arany corset, melyet 2009-es turnéján Beyoncé is viselt.

Galaxia Forrás Sailor Moon Wiki
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!