2024.3.27 19:07
Olvasási idő 4:22
Krajnyák Petra

A kétdimenziós divatdiktátorok nyomában: ezek a legstílusosabb animék

A kétdimenziós divatdiktátorok nyomában: ezek a legstílusosabb animék
Forrás REFRESHER / Krajnyák Petra
DIVAT ANIME DIVAT JAPÁN

Ebben a cikkben a magával ragadó vizuális világú animék creme de la creme-jét, a leginkább divatcentrikus animációkat gyűjtöttük össze, amelyek kiváló inspirációként szolgálhatnak az ihletmentes napokon – nem csak cosplayereknek.

Nana

Kétség sem férhet hozzá, hogy Jazava Ai műveinek az élbolyban a helye, azonban közülük is kiemelkedik magnum opusa, a Nana. A kultikus anime jött, látott, majd letarolta az utcai divatot az egész bolygón. Az anime kétdimenziós jelmeztárát az egymással szöges ellentétben álló Vivienne Westwood-féle punk és a kawaii divat polgári változata határozza meg. A Jazavában elveszett divattervező képregényeinek képkockáin köszön vissza, a Nana alkotásakor pedig a szereplőket az anime és a való világ legnagyobb divatdiktátoraivá tette.

A sorozatban két azonos nevű, de teljesen eltérő személyiséggel és temperamentummal rendelkező vidéki lány Tokióba indul, hogy belevágjon a fiatal felnőttek kellően idealizált életébe. Az erősen Mérleg-tendenciákkal rendelkező Komacu Nana a barátjához költözik a fővárosba, a kissé rideg és mogorva Oszaki Nana pedig a Black Stones nevű punkrockzenekarával készül leigázni a japán zeneipart.

Cowboy Bepop

A 2071-ben játszódó anime futurisztikus világa önmagában megér egy misét, szóval maradjunk most csak kedvenc intergalaktikus fejvadászaim – elvégre olvasóink nevében nem beszélhetek – ruháinál. Az 1998 és 1999 között futó sorozat az évtizedet meghatározó minimalizmust cyberpunkos csavarral lőtte ki a világűrbe. Ha jobban megfigyeljük, a főszereplők gardróbjában három szín dominál: a kék, a piros és a sárga. Így az eltérő személyiségek között erős kohézió jön létre, ugyanakkor ki is egészítik egymást. 

divat, anime, japándivat, anime, japándivat, anime, japándivat, japán, anime
Galéria megtekintése
(11)

Az összesen 26 epizódból álló sorozat egy fejvadászcsapatot követ nyomon, amely a Bebop űrhajóval jár bolygóról bolygóra. A sci-fi, a western és a noir filmek szerelemgyereke olyan témákat dolgoz fel, mint az egzisztenciális krízis, a nihilizmus, az unalom, a magány és a múlthoz való ragaszkodás. Nemhiába nevezte az alkotó, Vatanabe Sinicsiró 80 százalékban komoly és 20 százalékban humoros történetnek.

Gokinjo Monogatari

Jazava Ai korai alkotása a 90-es évek divatjának minden aspektusát egyedi arculattal prezentálja, így kiváló inspirációként szolgál a divat megszállottjainak és az örök nosztalgiafüggőknek is. Ugyanakkor egy biztonsági páncél, egy komfortos takaró, mely alá bebújhatunk, amikor kicsit újraélnénk saját tinédzserkorunkat. Mikako egyedi stílusa a 60-as és 70-es évek eklektikus időkapszulájaként is jellemezhető.

divat, anime, japándivat, anime, japándivat, anime, japándivat, anime, japán
Galéria megtekintése
(14)

A történet középpontjában a divattervező karrierről álmodozó Mikako áll, aki egy rangos művészeti középiskolában, a Yazawa School for the Artsban tanul. A karrierista lányt azonban az a gyötrő érzés keríti hatalmába, hogy gyerekkori barátja, Cutomu talán szerelmes belé. Ez akkor válik igazán nagy problémává, amikor rájön, hogy talán ő sem csak baráti érzelmeket táplál iránta. 

Paradise Kiss

Újabb Jazava-alkotás divatvénával rendelkezőknek. A Paradise Kiss középpontjában a harmadikos Jukari áll. A gyönyörű, de arrogáns gimnazista kötelességtudóan tanul az egyetemi felvételi vizsgáira, de maximalizmusa és törekvései korántsem teszik boldoggá. Mindaddig mélyen megveti szöges ellentétjeit, a divattervezést tanuló diákokat, amíg testközelből meg nem tapasztalja, hogy a ParaKiss kollektíva tagjai ugyanolyan eltökéltek, mint ő. 

@jizifanfan Have you watched this anime ? #o♬ 原聲 - JIZIFANFAN

Hozzáállásának változása öltözködésén is tükröződik. Ahogy felfedezi személyisége mélységeit, a társadalmi elvárások helyett saját ízlését tükröző kifinomult, gótikus porcelánbabává változik. Akárcsak a Nana vizualitásában, itt is felfedezhető a maszkulin és feminin stílusjegyek kettőssége, mely Jazavát bevezette a divatvilág dicsőségcsarnokába.

My Dress-Up Darling

Összeállításunkban többször is szerepel az „ellentétek vonzzák egymást“ toposza, amely ugyan elcsépelt is lehetne, de a termékeny animációs iparban a klisés darabok között szerencsére bőven akadnak jelmezek szempontjából érdekes újítások. Ebben a cosplaymontázsokkal telített animében a jelmezek nagyon is inspirálóak lehetnek, emellett főhősnőnk stílusa is megállja a helyét a mindennapokban. 

 

Godzso Vakana ruhatervező képességeire gyönyörű és népszerű osztálytársa, Kitagava Marin figyel fel, aki éppenséggel cosplaymodell, vagyis különböző fiktív figurák bőrébe bújva pózol divatmagazinoknak. Hina baba (középkori japán arisztokratát ábrázoló figura) készítő nagyapja nyomán a visszahúzódó fiú kasirasi, azaz a tradicionális japán bábuk fejét készítő kézműves mester szeretne lenni. Azonban vágyálmát kénytelen elfojtani, miután gyerekkori barátnője felrója neki, hogy érdeklődése nem felel meg a heteronormativ társadalomnak. Az ebből fakadó szorongását és kisebbségi komplexusát segít neki leküzdeni Marin.

Sailor Moon

Kétség sem fér hozzá, hogy a nemzetközi divatot legjobban befolyásoló animéről beszélhetünk, melyet aligha kell bemutatni bárkinek. Az animátorok munkáját megkönnyítendő az animációs műsorokban ritkán váltogatják ruháikat a szereplők. A Sailor Moonban viszont szinte mindegyik karakter a saját, a 80-as és 90-es évek city pop hangulatához illő palettával operál.

Részlet a Sailor Moon című animéből.Részlet a Sailor Moon című animéből.Részlet a Sailor Moon című animéből.Részlet a Sailor Moon című animéből.
Galéria megtekintése
(33)

A kissé lusta, rendetlen és falánk Cukino Uszagi egy nap az iskolába menet találkozik egy beszélő fekete macskával. Luna közli vele, hogy ő nem más, mint Sailor Moon, amolyan égi őrangyal és szuperhős keveréke, akinek kötelessége megkeresni a rég elveszettnek hitt Holdhercegnőt. Uszagi lassan megismerkedik a holdbéli királyság történetével, annak pusztulásával és az ott élők sorsával, így megérti küldetésének fontosságát is. Sailor Moonnak azonban fel kell kutatnia harcostársait is, akik szintén egy-egy bolygót képviselnek. 

JoJo's Bizarre Adventure

Ahogy az a címből sejthető, az egyik legelborultabb anime, melynek minden aspektusa megosztó. Ebből kifolyólag a bálványozók mellett szép számmal akadnak kritikusai is. Abban azonban talán mindkét tábor egyetért, hogy nincs párja egyedi esztétikájának, mely megtestesít mindent, ami bizarr, camp, hangos, színes és trash. A sorozat ikonikus öltözékei szerves részét képezik Araki Hirohiko vakító neonban úszó, véres fantáziavilágának, mely sem térbeli, sem időbeli határokat nem ismer.

Részlet a Jojo bizarr kalandjaiból.Részlet a Jojo bizarr kalandjaiból.Részlet a Jojo bizarr kalandjaiból.Részlet a Jojo bizarr kalandjaiból.
Galéria megtekintése
(16)

A JoJo's Bizarre Adventure univerzumából nem hiányozhatnak a természetfeletti erők és lények. A sorozat minden főbb szereplője a Joestar, röviden JoJo család tagja, amelynek leszármazottai a bal lapockájuk felett egy csillag alakú anyajegyet viselnek. Az első hat részben Jonathan Joestar és mostohatestvére, Dio Brando rivalizálását követhetjük nyomon, mely egy generációkon át folytatódó konfliktust eredményez. A JoJo-univerzum őskáosza az erősen fiktív 19. század végi Angliában szabadul el. A gazdag földbirtokos fiát mostohatestvére megkísérli kitúrni a Joestar-örökségből. Dio egy ősi kőmaszk segítségével vámpírrá változtatja magát, és elpusztítja a Joestar-birtokot. 

Akira

Az Akira valószínűleg minden tekintetben a legnagyobb hatású cyberpunk animefilm. A nukleáris katasztrófa után létrejött Neo-Tokyo egyszerre testesíti meg a régi és az új világot. Ez a legjobban Kaneda és motoros bandája esetében látszik, amely az 50-es évek greaser stílusát ülteti át a 2019-ben játszódó disztópikus jövőképbe. A legikonikusabb ruhadarab minden bizonnyal a piros, tablettalogóval díszített susogós dzseki, amely a legkeresettebb animeruhák egyike.

akira, anime, japánakira, anime, japánakira, anime, japánakira, anime, japán
Galéria megtekintése
(8)

Death Note

Bármennyire meglepő, a Death Note ruhák terén is megérdemeli az elismerést. A sorozat elsőszámú divatikonja Misa, de Ryuk fülbevalója és Light bézs iskolai egyenruhája is ezer közül felismerhető.

death note, anime, japándeath note, anime, japándeath note, anime, japándeath note, anime, japán
Galéria megtekintése
(8)

Jagami Light átlagon felüli intelligenciával és még annál is nagyobb istenkomplexussal rendelkezik. Undorral tekint a bűnözésre, mélyen megveti az őt körülvevő világot, kortársait különösen. Egy nap rátalál a Halállistára, melyet az unatkozó Halálisten, Ryuk dobott a földre. A természetfeletti erővel bíró jegyzetfüzettel bárkit megölhet, mindehhez ismernie kell az illető kinézetét, nevét, meg kell adnia a halál időpontját és opcionálisan a halál okát is. Light hamarosan Kira néven terrorizálja az egész világot, miközben a Halállistával egy új világ teremtésén munkálkodik, melynek nemcsak teremtője, hanem istene is lesz.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!