2024.6.1 8:48
Olvasási idő 3:21
Erdős Viktória

„A közösségünk közelsége az, ami igazán éltet“ – Interjú Yungbluddal

„A közösségünk közelsége az, ami igazán éltet“ – Interjú Yungbluddal
Forrás Live Nation
BESZÉLGETÉSEK BUDAPEST PARK INTERJÚ YUNGBLUD ZENE

Exkluzív interjúnk a brit popsztárral, aki június 9-én érkezik a Budapest Parkba.

2019-ben és 2023-ban a brit Dominic Harrison, vagyis Yungblud, alaposan megmozgatta a Sziget Fesztivál közönségét olyan slágereivel, mint a Loner, a Parents vagy az I Think I’m Okay. Június 9-én a Budapest Park színpadán először mutatkozik be önálló bulival Magyarországon, amellyel nem kisebb célja van, mint visszatérni karrierje valódi gyökereihez, és elhozni a hazai rajongóknak Yungblud közösségformáló élményét. Az énekessel új albumának felvételei között volt alkalmunk beszélgetni, ahol beavatott bennünket a parkos koncert dallistájába, mesélt augusztusra tervezett fesztiváljáról, és arról is, hogy 7-9 perces dalokkal és rockoperával készül karrierjének eddigi legmonumentálisabb durranására. Exkluzív interjú.

Június 9-én két őrült Szigetes buli után most saját koncerted lesz a Budapest Parkban. Milyen elvárásokkal, elképzelésekkel térsz vissza Magyarországra?

Mindig kib*szott őrültek vagytok, az előző koncertek eszméletlen betegek voltak. A Sziget az a fesztivál, amit mindig kifejezetten várok, tetszik a „szigetes“ jellege, nagyon menő. Ezt a turnét konkrétan én kértem a menedzsmentemtől tavaly év végén, amikor összeírtuk a 2024-es terveinket. Magyarország, Lettország, Litvánia, Szerbia és Szlovákia már régóta rajta voltak a listámon, úgy érzem, kevés előadó jut el ezekbe az országokba, hacsak nem egy fesztiválos fellépésről van szó. Sokan nem priorizálják ezt a régiót, akkor sem, ha közben nagy a rajongótábor. Őrület, hogy a Parkban lépek fel, állat lesz!

Tudtad, hogy több mint tízezer fős a Budapest Park férőhelye?

Igen, nagyon vad.

Sokak számára ez a turné lesz az első benyomás Yungbludról. 

Pontosan, éppen ezért ezen a turnén visszamegyünk a gyökerekhez, hogy a közönség egy teljes képet kapjon arról, mit is jelent Yungblud valójában. A családot, a kapcsolódást. Tervezek közönségtalálkozókat tartani a városokban, a koncertek után kimenni a rajongókhoz. Azért szeretek új városokban játszani, mert újraélhetem a kezdeteket, azt, amit mostanság nagyon hiányolok. Annyira gyorsan és akkorát mentünk, hiányzik a közösségünk közelsége, ez az, ami igazán éltet. Idén nyáron visszatér Yungblud a valódi formájába.

A Budapest Park mottója „Hagyd kint a valóságot!”. Mit jelent ez számodra?

Pontosan azt, amit a színpadon érzek, szerencsés vagyok, hogy minden este lehetőségem van rá. Az a pillanat, amikor életemben először beléptem a stúdióba és zenélni kezdtem, ébresztett rá arra, hogy lehetséges a valóság teljes kizárása. Kitörni a saját fejemből, elszakadni az összes hülyeségemtől, erről szól Yungblud. Iszonyatosan sötét és könyörtelen világban élünk, egész gyerekkorom óta egy olyan kis bolygóra vágytam, ami kiszakíthat belőle. Egy olyanra, amit én építek magam köré, ahol az emberek biztonságban és szeretve érezhetik magukat, ahol látjuk és halljuk egymást. Yungblud kint hagyja a valóságot azzal, hogy egy újat hoz létre, a pozitivitás jegyében.

Yungblud idén augusztusban megcsinálja saját fesztiválját
Yungblud idén augusztusban megcsinálja saját fesztiválját Forrás Live Nation

Augusztusban pedig jön az egynapos fesztiválod az angliai Milton Keynes-ben. Erre a gondolatra húztad fel a Bludfest koncepcióját is?

100 százalékban. A Bludfestnek nem célja megfelelni a zeneipar régi elvárásainak. A lényege az, hogy mindenki a lehető legjobban otthon érezze magát abban a világban, amibe belecsöppen. A jövőben tervezem minden évben megtartani, és akár nemzetközivé is tenni.

A tavalyi Sziget-buli óta jó pár kislemezed jelent meg. Miben különbözik a mostani setlisted a 2023-astól?

Az elmúlt időszakban az új albumom utolsó nagy hajtásában voltam, ez töltötte ki a legtöbb időmet. Most, hogy elkezdtük a próbafolyamatokat, nagyon bizarr volt visszatérni a régi dalokhoz, és nem építeni bele azokat a számokat, amiket mostanában írtam és rögzítettem. Ez egy nagy változtatásra ösztönzött a dallista terén, előszedtünk egy csomó olyan régi dalt, amik passzolnak a fesztiválok hangulatához. Megmondtam a srácoknak, hogy a lehető legbulisabb setlistet akarom játszani idén, a leggyorsabbakat, a legugrálósabbakat, a legpogósabbakat, a legőrültebbeket. Csak a legnagyobb slágerek lesznek, visszahozzuk az I Love You, Will You Marry Me-t, a King Charlest, amik a legelejétől kísértek. Lesz Ice Cream Man, a God Save Me, a Hope For The Underrated Youth. Azokat a dalokat, amiktől garantáltan megvadul a közönség. Megváltoztattuk a dalok sorrendjét is, a számokat, amiket általában a szett végén játszunk, előrébb hoztuk, és fordítva. Mindig a koncertek előtt döntjük majd el a végleges listát, azt játsszuk majd, amihez kedvünk van. Egy kihívásként tekintünk rá az új fejezet előtt.

Kiemelt tartalom
Az indián popikon: Cher, korunk élő zenei legendája Az indián popikon: Cher, korunk élő zenei legendája 2024.6.10 17:01

A következő album a legambiciózusabb anyag lesz, amit valaha készítettünk, lesznek rajta 7 és 9 perces dalok is, úgy kell elképzelni, mint egy rockoperát. Ez a szezon most a vadulásról szól, mielőtt belépünk a Yungblud új időszámításába, ami sokkal komolyabb és monumentálisabb lesz, mint valaha. Most még egy utolsó nyár erejéig fiatalok és punkok leszünk, és eldobjuk az agyunkat.

Yungblud azt mondja, ez az utolsó turnéja, mielőtt új időszámításba kezd karrierjében
Yungblud azt mondja, ez az utolsó turnéja, mielőtt új időszámításba kezd karrierjében Forrás Live Nation

Ezek szerint az új album semmiben sem hasonlít mondjuk a Lowlife vagy a Hated hangulatához?

Hasonlít is, meg nem is. Ugyanannyira valódi és őszinte, mint ezek a dalok, de a Lowlife és a Hated egy teljesen más, kísérletezős időszak eredménye. Az új albumon már a Weird (2020) megjelenése óta dolgozom, őrület belegondolni, hogy hamarosan befejezem. 


Új zenén dolgozol, turnéra próbálsz, szervezed a Bludfestet… Hogy tudsz mindent belesűríteni 24 órába?

Ez egy nagyon jó kérdés, ezeken felül is van még ezer dolog. Nem ártana egy kis szünetet tartanom, hogy felfogjam, hogy idén megvalósítok mindent, amit terveztem. A Bludfest után tényleg egy új éra kezdődik, nagyon várom, gyönyörű lesz.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!