2024.5.3 19:29
Olvasási idő 3:33
Krajnyák Petra

Bevezetés a japán szubkultúrákba: a polgárpukkasztó gjaru, ami mindenkit megfertőzött a lábszármelegítő őrületével

Bevezetés a japán szubkultúrákba: a polgárpukkasztó gjaru, ami mindenkit megfertőzött a lábszármelegítő őrületével
Forrás Mike Nogami, Masami Takahashi
DIVAT DIVAT DIVATTÖRTÉNET JAPÁN KULTÚRA POPKULTÚRA

A gjaru Japán hosszú életű szubkultúráinak egyike, amely szakított a cukiságkultúrával. Extravagáns stílusuk meghökkentette a japán társadalmat, hiszen egyértelművé tették, hogy a normák helyett a saját szabályaikat követik.

Mivel is ünnepelhetnénk a soha véget nem érő Y2K-reneszánszt? Természetesen még több kultikus trenddel a 2000-es évekből. Japán épp az ezredfordulón tette fel magát a divattérképre, és azóta is fénysebességgel tör előre, különösen a street fashionben. A szigetország évszázadokon át izoláltan fejlődő kultúrája még a globalizált világban is megőrizte jellegzetességeit, az öltözködésben is. Megannyi egyedi vizuális kultúrával és uniformissal bíró szubkultúrának ad otthont a mai napig, ám mind közül kiemelkedik az utcai divatot megalapozó gjaru (ギャル), amely a globális popkultúrában is kifejtette hatását.

Az angol gal japános átírásával megszületett gjaru kifejezést a 20. században még női sztereotípiák meghatározására használták, ma már azonban egyet jelent a 90-es években létrejött női, ifjúsági szubkultúrával, amely minden szempontból szakított a társadalmi konvenciókkal és elvárásokkal. Eposzi terjedelemben tárgyalhatnánk tabudöntögető szerepvállalásukat, egyelőre maradjunk annyiban, hogy megjelenésük mellett nyelvezetükkel és kicsapongó életmódjukkal egyaránt lázadtak a hagyományos nemi szerepek és szépségideálok ellen. A szubkultúra történetét és a gjaru stílus elemeit már egy hosszabb beszélgetés során fejtegettem, amit akár ti is meg tudtok hallgatni

Kiemelt tartalom
Ezekkel a lábbelikkel nem lősz mellé az izzasztó hónapokban: uniszex útikalauz 2024 nyári cipőtrendjeibe Ezekkel a lábbelikkel nem lősz mellé az izzasztó hónapokban: uniszex útikalauz 2024 nyári cipőtrendjeibe 2024.5.9 18:32

gjaruk a 2000-es években elárasztották a tokiói Sibuja negyed utcáit, amely azóta is a japán fiatalság és divat egyik fellegvára. A 2010-es évekig virágzó szubkultúra emlékét rengeteg stílus és trend őrzi, melyek a nyugati divatáramlatba is bekerültek. Bármilyen sokszínű is, extrém esztétikájukkal nem mindenki tud teljes mértékben azonosulni, elvégre egy ellenkultúra szülte divatirányzatról beszélünk. Így ha nem is copy and paste technikával építenéd be a gjaru életérzést ruhatáradba, bátorságuk és kendőzetlen önkifejezésmódjuk nagyon is inspiráló lehet. 

Kogyaru

japán, divat, gyaru, trendekjapán, divat, gyaru, trendekjapán, divat, gyaru, szubkultúrajapán, divat, gyaru, szubkultúra
Galéria megtekintése
(5)

Az iskolai egyenruha és a ráncos, bő szárú sportzokni a kogjaruknak (szó szerint kis gjaruk) köszönhetően vált a japán divat védjegyévé és nemzetközi őrületté. A gazdasági recesszióra és társadalmi nyomásra válaszul az éjszakai életbe fejest ugró tinilányok a törékeny, porcelán bőrű japán szépségek szöges ellentétévé váltak. Mesterséges barna bőrükre „nyugati” szemet imitáló, vastag smink került, hajukat gesztenyebarnára festették, iskolai egyenruhájukat megkurtították vagy miniszoknyára cserélték. Így rótták tanórák után Tokió személyes kifutójukká lett utcáit, hogy gyönyörködjenek a kirakatokban, és vágyaikkal együtt eleget tegyenek fogyasztói kötelességüknek is.

Természetesen nem maradhatott el az ikonikus vastag, bő szárú térdzokni vagy a stílusosan összeráncolt lábszármelegítő sem, amiket itthon is előszeretettel húzunk fel a 2000-es évek nosztalgiájának jegyében.

Jamanba, manba és ganguro

A ganguro (ガングロ) nagyon sok színű gjarustílus, melyből további irányzatok szöktek szárba. Népszerűsége 2000 körül érte el a csúcspontját, így Sibuja-szerte megjelentek az extrém barna, szőke vagy melírozott hajú lányok, még kontrasztosabb szemsminkkel az arcukon. Outfitjeiket vibráló színek, minták, matricák, gyilkos platformcipők és egy csipet káosz jellemzi. Lényegében minden megengedett, ami, trash, camp, giccs, extravagáns és túlzás.

japán, divat, gyaru, szubkultúrajapán, divat, gyaru, szubkultúrajapán, divat, gyaru, trendekjapán, divat, gyaru, szubkultúra
Galéria megtekintése
(7)

Az európai és amerikai rabszolgatartás intézményének fényében sokszor blackface-szel, vagyis a feketék bőrszínének imitálásával vádolják őket. Japán etnikai szempontból (is) a mai napig meglehetősen homogén, magyarán színes bőrű lakossága elenyésző. Mindezek ellenére a gjaruk nem „egzotikus kiegészítőként“ tekintettek a sötétbarna bőrre, hanem a már említett tradicionális szépségeszmény ellen lázadtak vele. Ezt a lázadó szellemet pedig a jamanba és a manba stílus tovább fokozta, melyeket szinte csak a képviselői tudnak megkülönböztetni egymástól.

Agedzso

A vibráló éjszakai életből és hostesskultúrából táplálkozó agedzso-gjaru stílus a 2000-es évek végén vált ismertté. Az éjszakai szórakoztató-társalkodónők – nem prostituáltak – és a szórakozóhelyek alkoholmámorban úszó világát testesíti meg, ahol a divat a csábítás és a szakmai státusz szimbóluma. Az extravagáns életstílust, lenyűgöző  magabiztosságot árasztó lookot általában pink-fekete színpaletta, nagy volumenű göndör loknik, masnik, szűk szabású falatnyi ruhák, erősen dekorált műkörmök és az elengedhetetlen gjaru-smink jellemzi.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Coco Kawaii ❤️ ココ (@cocofashionistagal) által megosztott bejegyzés

Rokku gyaru

A gjaru divatszcéna alstílusa, melyben a merész, pikáns elemek a japánok nyugati rockról és punkról alkotott elképzelésével társulnak. Két erőteljes lázadó szellemiség házassága, lényegében nonkomformitás találkozik nonkomformitással. A rockzene és a punk hatása nyilvánvaló: eszköztárában szerepel a sötét, füstös szempár (gjaru csavarral), a sötét rúzs, a keresztek, a tetoválások, a szegecsek, a biztosítótűs applikációk, a bőr, a tupírozott haj és a fekete minden árnyalata – tehát bármi, amit Taylor Momsen a zenei karrierje során viselt. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

sponge 🍰 (@spongecakedoll) által megosztott bejegyzés

Hime gjaru

A hime gjaru (姫ギャル) a 2000-es évek elején született, nevéhez illően a „hercegnő“ gjaru a nyugati arisztokraták fényűző életmódja utáni vágyakozást és az európai mesebeli hercegnők eleganciáját ötvözi. Olyan fantáziavilágot képvisel, mely pazar ruhákkal, csipkés fodrokkal és pink palettával rángat ki a hétköznapokból. Sajátos kifinomultságukkal azonban mégsem térnek vissza a hagyományos esztétikai értékrendhez, hiszen hiperfeminin öltözékük továbbra is nagy álmodozó tekintetű gjaru-sminkkel és vadsággal párosul.

Forrás pinterest

Cujome gjaru

A cujome gjaru egy agresszívebb és individualistább megközelítést tükröz, hiszen már egy fiatalabb generációt képvisel, amely nem fél az önkifejezéstől. Nagy hangsúlyt fektet a merész szexiségre gepárd- és leopárdmintás kiegészítőkkel, szűk szabású barna, fekete ruhákkal, farmersortokkal, miniszoknyákkal és drámaian hosszú pillákkal.

gyaru, japán, divat, szubkultúragyaru, japán, divatgyaru, japán, divatgyaru, japán, divat
Galéria megtekintése
(5)

Roma gjaru

A roma gjaru (ロマギャル) vagyis a romantikus gjaru mindig is a szubkultúra kevésbé ismert stílusai közé tartozott. Bár sok hasonlóságot mutat a hime gjaruval, valójában egy teljesen külön műfaj. Színei finomabbak, visszafogottabbak, és bármilyen szerelmes hangulathoz illő minta, lágy anyag megengedett. Kevésbé cosplay-szerű, sokkal inkább a kényelemre és a hétköznapibb cukiságra kerül a hangsúly, kevesebb csipke és réteg jellemzi. A stílus képviselői gyakran viselnek térdig érő csizmát, középszőke vagy világos barna hajukat pedig általában laza, göndör loknikba rendezik.

@ceniberi happy new year 💞 tags for reach: #lizlisa#himekaji#jfashion#kawaiifashion#romagyaru#himekajigyaru#girlykei#dollette#kawaiiaesthetic#lizlisagirl♬ Kokodakeno Hanashi - chatmonchy

Határozattan a szolidabb gjaru-vonalat képviselik, hiszen nagyon egyszerű gjaru-sminket visznek fel, strasszköves, hosszú műkörmök helyett pedig a francia manikűrt preferálják.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!