ma 2024.10.19 9:45
Olvasási idő 5:59
Krajnyák Petra

A mai napig rejtély övezi, mi történt azzal az édesanyával, aki mikrohullámú sütőbe tette két hónapos kislányát

TÖRTÉNETEK CSALÁD CSALÁDON BELÜLI ERŐSZAK GYEREKEK GYILKOSSÁG MEGTÖRTÉNT BŰNÜGYEK
Érzékeny tartalom
A cikk tartalmazhat:
  • terméket vagy szolgáltatást 18 éven felüliek számára
  • szex, meztelenség vagy más felnőtt tartalom
  • erőszakos, véres vagy arra érzékenyek számára nem megfelelő tartalom
Igen, elmúltam 18 éves
És el szeretném olvasni a cikket.
Vissza a nyitóoldalraVissza

Ka Yang 2011 márciusában végzett két hónapos kisbabájával. A 29 éves anyuka feltehetően egy epilepsziás roham közben, öntudatlan állapotban tette a mikrohullámú sütőbe újszülött gyerekét, aki belehalt sérüléseibe.

2011. március 17-én Ka Yangot egyik pillanatról a másikra lüktető fejfájás fogta el, majd egy fehér villanást követően elvesztette eszméletét. Tíz perccel később a hálószobája padlóján tért magához, oldalán két hónapos kislánya élettelen, égési sérülésekkel teli testével. Ka anyja, Choua éppen végzett a kertészkedéssel, amikor lánya kirontott az ajtón és azt mondta neki, hogy Mirabelle beteg, azonnal kórházba kell vinni. A mentősök érkezésig Ka Yang és sógora megpróbálták újraéleszteni a kislányt, sikertelenül.

Ka először azt mondta a hatóságoknak, hogy epilepsziás rohamot kapott, ekkor elvesztette az eszméletét és ráejthette gyerekét a szobájában lévő hősugárzóra. Csakhogy semmilyen magyarázatot nem találtak a gyermek belső égési sérüléseire. Három hónappal később Ka Yangot letartóztatták, amiért mikróba tette kislányát, aki így halálos belső és külső égési sérüléseket szerzett.

A hmong származású nő és férje Chi Lo három általános iskolás fiukkal, a két hónapos Mirabelle-lel és sógorával, Va Loval életek Sacramentoban. A tragédia idején éppen Ka anyja is ideiglenesen náluk lakott, de más rokonok is a közelben éltek, akik gyakran segítettek a gyereknevelésben és a házimunkában.

A hmong egy főként Kínában és Délkelet-Ázsiában élő etnikai csoport, amely a hmong-mien nyelvek (más néven miao-jao nyelvek) egyikét, a hmongot beszéli. Első diaszpóráik a 18. század végén jöttek létre szerte a világban. 

Mirabelle születése előtt Ka Yang irodai alkalmazottként dolgozott, szülési szabadsága alatt pedig számlaiktatással foglalkozott. Chi kamionsofőrként gyakran hetekig távol volt családjától, a tragédia idején is úton volt. Ka Yangot 13-14 éves korában diagnosztizálták epilepsziával és a gyilkosságig több mint 100 rohama volt. Ugyan rendszeres gyógyszeres kezelést kapott, de ez nem segített rajta.

Kiemelt tartalom
Ki volt a Fekete Angyal, Magyarország valószínűleg legtermékenyebb sorozatgyilkosa? Ki volt a Fekete Angyal, Magyarország valószínűleg legtermékenyebb sorozatgyilkosa? 2024.10.12 9:44

Rohamait általában egy villanás előzte meg, majd elvesztette eszméletét, összeesett, de semmire sem emlékezett a történtekből. Ilyenkor gyakran elharapta a nyelvét és nem tudta kontrollálni vizelési ingereit sem, így gyakran összevizelte magát, ahogy az lánya halála napján is történt. Rohamai általában 2-5 percig tartottak, de hosszabb 10 perces esetekről is beszámoltak a családtagok.

Ahogy azt az szakértők is megerősítették, Ka Yang nagy-, kis-, generális és parciális rohamokat egyaránt tapasztalt, melyek eltérő tünetekkel és következményekkel jártak, de minden esetben elvesztette emlékezetét.

  • Nagyroham során a beteg hirtelen összeesik, eszméletét veszti, a végtagjai megmerevednek, majd rángatózni kezd. Sokan a székletüket vagy vizeletüket maguk alá eresztik. Ezt gyakran átmeneti zavartság követi.
  • A kisrohamban a beteg néhány másodpercre elréved, figyelmetlenné válik, tevékenységét abbahagyja, majd folytatja azt anélkül, hogy a rosszullétre emlékezne.
  • A parciális roham esetében az agynak egy körülhatárolt része érintett, így a tünetek az érintett területtől, lebenytől függenek.
  • A generalizált roham esetében viszont az agy teljes egészére kiterjed a rendellenes agyi aktivitás.

A vallomások alapján a nő ilyenkor zavarodott, diszorientált és kimerült volt, több órába telt, mire teljesen magához tért és visszanyerte erejét. Ilyenkor semmilyen komplexebb feladatot nem tudott elvégezni. Bármikor megpróbált felülni és önállóan cselekedni, a környezetében lévők mindig óva intették ettől és lefektették. 

A mikró

Minden jel arra utalt, hogy Mirabelle sérüléseit valamilyen sugárzás okozta, nem pedig tűz vagy sav. Ugyanis az arcán keletkezett sebek a nukleáris balesetek áldozataiéra hasonlítottak. Csakhogy nem találtak vérnyomokat a mikróban. Így hiába gyanakodtak már a kezdetektől fogva a háztartási eszközre, nem tudták bizonyítani, hogy valóban az volt a gyilkos fegyver.

A letartóztatáshoz hasonló sérülésekkel járó esetek alapján kellett meghatározniuk és bizonyítaniuk a halál okát. Összesen három hasonló esetet dokumentáltak addig az Egyesült Államokban, amikor csecsemők mikróban szereztek ehhez hasonló egyedi égési sérüléseket.

Kiemelt tartalom
A jövő nagy filmesei köztünk járnak: Jön a Cinemira, Magyarország egyetlen gyerekeknek és fiataloknak szóló filmfesztiválja A jövő nagy filmesei köztünk járnak: Jön a Cinemira, Magyarország egyetlen gyerekeknek és fiataloknak szóló filmfesztiválja 2024.10.4 14:05

Az ohiói Daytonban China Arnoldot életfogytiglanra ítélték újratárgyalás lehetősége nélkül, miután 28 napos lányát a mikrohullámú sütőbe tette. Paris Talley belehalt sérüléseibe. 2008-ban Joshua Mauldint 25 év szabadságvesztésre ítélték a Texasban, miután két hónapos kislányát a mikróba tette. A kislány szerencsére túlélte az esetet, de arca, vállai és fülei súlyosan megégtek, bal fülét részlegesen amputálni kellett. 2000-ben egy virginiai nő 5 év börtönt kapott, amiért hasonló kegyetlenséggel megölte egy hónapos kisfiát egy mikrohullámú sütővel.

@karipaolaa Such a disturbing case…#greenscreen#microwavebaby#chinaarnold#paristalley#truecrime#truecrimetiktok#investigation#babies#ad#creepystories#calmapp♬ Spooky, quiet, scary atmosphere piano songs - Skittlegirl Sound

A boncolás során kiderült, hogy a baba túlzott mikrohullámú sugárzás okozta hősérüléseibe halt bele. Teste 56 százalékán másod- és harmadfokú belső égési sérüléseket és negyedfokú sugárzás okozta külső égési sérüléseket szerzett, melyek megegyeztek a mikrohullámú sütők okozta égési sérülésekkel. Mindez arra utalt, hogy Ka Yang Mirabelle-t a hátára fektetve tette be a háztartási eszközbe.

Egy mikrohullámú sütő szakértő becslése szerint Mirabelle legalább két-három percig volt a sütőben, a legpontosabb becslés szerint viszont akár öt percet lehetett a bekapcsolt sütőben. Az öt percig tartó főzéshez Ka Yangnak több gombot is meg kellett nyomnia, például az „öt-nulla-nulla", majd "start" gombokat. Ugyanis ha csak a „start” gombot nyomta volna meg az eszköz nem indult volna el. Az „öt”, majd a „start” gombok megnyomásával csak öt másodpercre kapcsolta volna be a sütőt. A bíróság szerint Ka a „perc hozzáadás“ gomb ötszöri lenyomásával vagy a „sült krumpli” mód kétszeri lenyomásával, majd a „start” gomb megnyomásával indította el az öt perces főző programot.

Epilepszia?

Dr. Paul Garcia neurológus a védelem nevében azt mondta, rendkívüli lenne, ha egy parciális roham közben egy anya betenné a gyermekét a mikrohullámú sütőbe és elindítaná azt. Mint mondta, „ez olyan lenne, mintha két üstökös ütközne össze, egyszerűen elképzelhetetlen”.

Kiemelt tartalom
Folyton külső megerősítésre vársz? – 5 tipp, hogy megtanulj bízni magadban Folyton külső megerősítésre vársz? – 5 tipp, hogy megtanulj bízni magadban 2024.8.16 11:27

A parciális rohamok kapcsán elmondta, hogy ezek egy-három percig is tarthatnak és ilyenkor a beteg „nincs teljesen tudatában annak, hogy mi történik körülötte, de mégis eléggé jól van ahhoz, hogy még mindig képes legyen automatikusan cselekedni”. Egy ilyen rohamot követően egyesek képesek felkelni és nagyon zavarodott állapotban nekilátni hétköznapi tevékenységeiknek.

Sógora elismerte, hogy Ka máshogy viselkedett, ahogy más rohamok után tette korábban. Képes volt részt venni az újraélesztésben és kérdésekre válaszolni. A kiérkező mentősök megfigyelése szerint Ka meglehetősen nyugodt, érzelemmentes volt. Szerintük nem szenvedhetett el epilepsziás rohamot, mivel nem éreztek vizelet szagot sem. Éppen ezért Ka Yangot nem vizsgálták meg, így nem lehet bizonyítani, hogy rohama volt-e Mirabelle halálakor.

Dr. Garcia úgy vélte, lehetséges, hogy az anya betette gyermekét a mikrohullámú sütőbe egy komplex parciális roham alatt, és mikor 10 perccel később édesanyja rátalált már magánál volt. Az viszont kérdéses, hogy ilyen állapotban képes volt-e elindítani a mikrót több gomb lenyomásával. Családtagok szerint viszont egy gyors rohama lehetett, amikor képes volt automatikusan cselekedni, de nem tudott kapcsolatba lépni a környezetével.

Dr. David Treiman, az epilepsziára specializálódott neurológus először arra a következtetésre jutott, hogy lehetséges, hogy Kanak rohama volt, és öntudatlan állapotban tette Mirabelle-t a mikróba. Így azt tanácsolta az ügyészségnek, hogy ne emeljenek vádat ellene gyilkosságért. Csakhogy később a „pontos idővonal” alapján már úgy vélte, hogy orvosilag nem támasztható alá, hogy 13:58-kor rohamot kapott, zavart állapotban betette a babát a mikrohullámú sütőbe, beütött egy összetett számsort és 14:10-14:12 között már tökéletes állapotban volt. Kórtörténete alapján ugyanis a roham után 5-10 perccel még mindig a földön kellett volna feküdnie, majd még 20-30 percig láthatóan zavart, önkívületi állapotban lett volna.

Depresszió vagy szellemek?

A rengeteg ellentmondás miatt kialakult az a vélemény, hogy Ka Yang tettéhez valamilyen szülés utáni mentális zavar vezetett, mely akár szülés utáni depresszió vagy a szülés utáni pszichózis is lehetett. Csakhogy Ka Yang tagadta, hogy stresszes, frusztrált vagy dühös lett volna a szokásosnál nyűgösebb Mirabelle miatt. Dr. Angela Vickers, Mirabelle gyermekorvosa azt vallotta, hogy a kislány születése után a Ka Yang nem mutatta a szülés utáni depresszió jeleit.

Kiemelt tartalom
Judith Barsi tragikus története: világhírű gyereksztár lehetett volna a magyar kislányból, akivel a saját apja végzett Judith Barsi tragikus története: világhírű gyereksztár lehetett volna a magyar kislányból, akivel a saját apja végzett 2024.7.14 10:28

Mirabelle tervezett baba volt, a család anyagi körülményei stabilak voltak és rokonok szerint sem depressziósnak, sem túlterheltnek nem tűnt Ka. Így semmi sem támasztotta alá, hogy szülés utáni mentális zavarban szenvedett volna. Mindezek fényében felmerült, hogy a nőt hallucinációk motiválták lánya megölésére.

Egyik kihallgatásán ugyanis Ka "szellemeket" említett. Elmondása szerint amikor kettesben maradtak, Mirabelle folyton jobbra-balra forgatta a szemét, mintha egy légy mozgását követné, ez pedig megijesztette, mivel semmi sem volt a szobában. Amikor kinézett az ablakon egy démoni alakot látott, azonban nem aggódott, mert hitte, hogy Isten úgyis megvédi őket. Miután Mirabelle elutasította cumisüvegét és a cumiját is, felvette őt a kezébe és a kislány abbahagyta a sírást.

Ka a gyilkosság után állítólag ismét szellemeket látott, de ezeket már nem hozta összefüggésbe az esettel. Férjének később többször is azt mondta, hogy egy szellem kényszerítette a gyilkosságra, vagyis rohamot kapott, és azon a ponton a démon irányította a testét. Azonban később tisztázódott, hogy a hmong kultúrában sokan az epilepsziára egy testbe betörő szellemként vagy démoni megszállottság manifesztációjaként utalnak.

Bizonytalanság

A mai napig nem derült ki, mi történt pontosan azalatt a 11 perc alatt, amíg Ka Yang és lánya kettesben maradtak. A nyelvi és kulturális különbségek miatt rengeteg ellentmondás merült fel, hiszen több kifejezést rosszul fordítottak le vagy szó szerint értelmeztek a hatóságok. Így mind a nyomozók, mind a nyilvánosság egyre jobban összezavarodott. Sokan szó szerint értelmezték Ka szavait, amikor a saját szavaival, saját kulturális kontextusában írta le a történteket. Maga sem értette, hogyan történhetett a tragédia, hiszen rengeteg rohama volt élete során, egyik sem váltott ki belőle agressziót.

Kiemelt tartalom
Amikor senki nem segít a bajban: mi az a járókelő-effektus, és mit mond el a társadalomról?  Amikor senki nem segít a bajban: mi az a járókelő-effektus, és mit mond el a társadalomról? 2024.5.25 9:35

2015-ben azonban bűnösnek találták és 26 évig tartó börtönbüntetést szabtak ki rá emberölés és gyermek bántalmazás miatt. Az ítélet azonban tovább súlyosbítható életfogytiglanra. Ka Yang a börtönben életet adott második lányának, akit azóta apja nevel. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!