ma 2024.10.20 10:16
Olvasási idő 3:15
Krajnyák Petra

Fejtágító, elgondolkodtató és szívfacsaró filmek a divat világáról, nem csak divatőrülteknek

Fejtágító, elgondolkodtató és szívfacsaró filmek a divat világáról, nem csak divatőrülteknek
Forrás IMDB
DIVAT DIVAT DIVATTÖRTÉNET FILMAJÁNLÓ FILMEK MODELL TOPMODELL

Nem titok, hogy a filmművészetben kardinális szerepet töltenek be a ruhák, olykor még a cselekmény szempontjából jelentőséggel bírnak, mit viselnek a szereplők. Számos film pedig egyenesen a divatra fókuszál.

1. Mókás arc (1957)

Sokan az Álom luxuskivitelben és a My fair lady musicalt emlegetik Audrey Hepburn legstílusosabb filmjeiként, de a kritikusok által gyűlölt és a közönség által figyelmen kívül hagyott musicalt Edith Head megannyi kreációja igazi vizuális csemegévé teszi. Hepburn egy elegáns könyvesbolti eladónőt alakít, akit miután egy híres fotós fedez fel egyik napról a másikra, szenzációs modellé válik a francia fővárosban.

2. Nagyítás (1966)

A kultikus remekmű egy divatfotós történetét meséli el, aki véletlenül egy parkban tartott fotózás során megörökít egy groteszk gyilkosságot. A 60-as évek jellegzetes ruhatárában tündököl a főszerepben Vanessa Redgrave, de még a nemrégiben elhunyt Jane Birkin-kameója is tovább emeli a film nívóját.

3. Mahogany (1975)

Ami a divattervezők filmvásznon való ábrázolását illeti, nincs grandiózusabb Diana Ross alakításánál az amerikai tervezőhallgató Tracy Chambers szerepében, akinek ruhái hihetetlenül nagy sikert aratnak az 1970-es évek Rómájának előkelő szalonjaiban. A Berry Gordy rendezésében készült film az extravagáns és dekadens divatot ünnepli, és a mai napig aktuális politikai üzenetet is tartalmaz. Mindemellett mesterien összeállított soundtrackkel rendelkezik.

4. Divatdiktátorok (1994)

Robert Altman párizsi divathetet bemutató szatírája kereskedelmi és szakmai szempontból egyaránt bombaként robbant. A francia főváros egyik legfontosabb eseményén minden a feje tetejére fordul, miután váratlanul közúti balesetben meghal a divattanács feje. Egyszerre óda és kritika a divatiparhoz, melyben feltűnik Julia Roberts és Sophia Loren is.

5. Gia (1998)

A 90-es évek heroin sikkjét Gia Carangi alapozta meg, aki nemcsak az első szupermodell, de az elsőként melegségét nyíltan felvállaló modell is volt. Ténylegesen heroinfüggő volt, a tűnyomok még a Vogue 1980-as címlapján is láthatók voltak. Az Angelina Jolie főszereplésével készült film a karakán, tragikus sorsú modell életét mutatja be.

6. A Vogue divatszerkesztői (2012)

Ha a dokumentumfilmek nem a szíved csücskében foglalnak helyet, de szeretnél betekintést nyerni a divatújságírás világába, akkor ez a mindössze 60 perces darab ideális lefekvés előtti kikapcsolódás lehet. Az HBO dokuja a divatvilág epicentrumát jelentő magazin archívumának segítségével alátámasztja, milyen nagy volumenű hatást gyakorolt a Vogue a divatiparra, hogyan formálta a közízlést, a kultúrát 1892-es indulása óta. A lap alapításának 120. évfordulója alkalmából készített interjúkban pedig a kultikus szerkesztők és rovatvezetők is megszólalnak.

7. Jeremy Scott: The People's Designer (2015)

A giccs királya 2013-ban vette át Franco Moschino örökségét, hogy a camp csimborasszójaként pop artos utalásokkal komolytalan komolyságot vigyen a divatvilágba. Önmagát sokkal inkább kommentátorként, mint dizájnerként aposztrofálta, ez jól megmutatkozott a fogyasztói kultúra hullámaira reflektáló szatirikus kollekcióiban. A márka éléről 2023-ban távozó tervezőről készült dokumentumfilmben olyan barátai és vevői szólalnak meg, mint Lady Gaga, Miley Cyrus, Paris Hilton, Rita Ora és A$AP Rocky.

8. Fantomszál (2017)

A fikcióval tarkított önéletrajzi film Reynolds Woodcock brit divattervező és újdonsült múzsája, Alma közötti feszült kapcsolatot veszi górcső alá. Paul Thomas Anderson filmjének főszereprére készülve Daniel Day-Lewis elszegődött New York City Ballet jelmeztervezőjéhez, Marc Happelhez, hogy ne csak varrni tanuljon meg, hanem Balenciaga ruhakölteményeit is képes legyen újraalkotni.

9. Antonio Lopez 1970: Sex Fashion & Disco (2017)

Ez a dokumentumfilm egyenesen a 70-es évek New Yorkjába repít bennünket, ahol Puerto Ricó-i születésű divatillusztrátor élt és alkotott. Lopez a legmagasabb körökben forgolódott, dolgozott Yves Saint Laurent-nel, Karl Lagerfelddel, de megfordult Andy Warhol és Grace Jones köreiben is.

10. Westwood: Punk. Icon. Activist. (2018)

A dokumentumfilm a néhai és nagyszerű Vivienne Westwoodot és névadó márkájának működését követi nyomon, miközben a punk nagymamája, divattervező és egyben aktivista harcot folytat a fogyasztáscentrikus és környezetpusztító üzleti réteg ellen.

11. See Know Evil (2019)

A 90-es évek heroin chic-jét meghatározó Davide Sorrenti életét és örökségét ismerhetjük meg ebben a szívszorító dokumentumfilmben. A „drogos csaj esztétika” a 90-es évek elején vált népszerűvé és az évtized végéig dominálta a divatipart. A heroin sikknek azonban Sorrenti 1997-es halálával leáldozott. Bár valóban heroinfüggő volt, a sajtó torzított a valóságon, mivel nem heroin-túladagolásban halt meg, hanem meglévő egészségügyi problémáit súlyosbította a kis mennyiségű heroin.

Kiemelt tartalom
New York, London, Milánó, Párizs: a legjobban öltözött sztárok a divathetek első soraiból New York, London, Milánó, Párizs: a legjobban öltözött sztárok a divathetek első soraiból 2024.10.8 16:18

Az eset egyszerre eredményezte magát a kifejezést is, és alátámasztotta a közvéleményben élő divat-drog párhuzamot, maga a heroin esztétika halálos természetét. A termékeny fiatal fotós lo-fi divatfotóin többek között szerepelt Cindy Crawford, Milla Jovovich és Courtney Love is. 

12. Donyale Luna: Supermodel (2023)

Donyale Luna, az első fekete modell, aki a Harper's Bazaar és a Vogue címlapján is szerepelt, figyelemre méltó életét és karrierjét mutatja be a Max dokumentumfilmje. A michigani Detroitban, Peggy Ann Freeman néven született Luna felejthetetlen személyiségével átlépett a divatipar korlátjain és megkérdőjelezte az addig uralkodó szépségideálokat egészen 33 éves korában bekövetkezett haláláig.

13. Brandy Hellville & The Cult of Fast Fashion (2024)

A fast fashion óriás népszerűségét hírhedtségre cserélte megannyi ellentmondásos aspektusának köszönhetően. A 2010-es években még kultikus márkaként hatalmas rajongótáborra tett szert. Azonban a társadalmi klímaváltozás nyomán a kirekesztő, kizárólag XS/S mérettábla sokak szemében átértékelte a Tumblr-éra kedvenc márkáját. Az ellenszenvet pedig tovább fokozták a faji megkülönböztetésről és az alkalmazottak szexuális zaklatásáról szóló botrányok.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!