2023.7.26 17:23
Olvasási idő 2:30
Kremmer Magdi

Soha ne legyél „hétköznapi és észszerű” – 5 dolog, amit Jane Birkin tanított nekünk

DIVAT JANE BIRKIN

Modell, színésznő, énekesnő aktivista, édesanya – Jane Birkin sok minden volt élete során, de hétköznapi sohasem. Mi is sokat tanulhatunk az ikontól, aki tényleg tudta, hogyan kell élni az életet.

Nemrég hunyt el Jane Birkin, akinek nevét a legtöbb fiatal a Hermès ikonikus táskája miatt ismeri. Azonban Birkin sokkal több volt, mint múzsa. A huszadik század egyik legmeghatározóbb ikonja élete során színésznőként, énekesnőként és modellként is maradandót alkotott. A francia elegancia megtestesítője egy olyan iparágban tudott hiteles és mindig életvidám maradni, ami – főleg az ő korában – egy nagyon szűk, rengeteg elvárással és feltételekkel teli, és a nőknek kevéssé kedvező ágazat volt. Jane Birkin kitartásáról, életigenléséről és hitelességéről ma is érdemes példát venni.

Jane Birkin nemcsak szépségével, tetteivel is jobb hellyé varázsolta a világot. Forrás Partice PICOT/Gamma-Rapho via Getty Images

Birkin 1946-ban született Londonban. Apja David Birkin a Brit Királyi Haditengerészet tisztje, anyja Judy Campbell sikeres színésznő volt. A művészi véna a család többi tagjában is erősen jelen volt, Jane bátyja Andrew forgatókönyvíró-rendezőként dolgozott. Színészi karrierje a 60-as években kezdődött, amikor elkezdett kisebb szerepekre jelentkezni. 1969-ben Serge Gainsbourg oldalán főszerepet kapott a Slogan című francia drámában, bár ekkor még egyáltalán nem beszélte a nyelvet. A francia közönség azonban annyira megkedvelte Birkint és erős akcentusát, hogy a színésznő Franciaországban maradt, ahol Gainsbourg-al közösen énekesi karrierbe kezdett. Együtt adták elő a Je t’aime… Moi non plus című dalt, ami hatalmas sláger lett, a páros pedig ekkor már a filmvásznon kívül is egy párt alkotott. Ezután Birkin rövid időn belül színésznőként, énekesnőként és modellként is világszinten ismertté vált.

Jane Birkin és férje Serge Gainsbourg 1976-ban. Forrás Keystone/Hulton Archive/Getty Images

Különleges, lezser stílusa, androgün megjelenése és közvetlensége a szakmán belül és kívül is mindenkivel megszerettette Birkint. Élete során több, mint tíz zenei albumot adott ki, majdnem száz filmben szerepelt, többször is volt a Vogue címlapján, aktivistaként felszólalt a környezetvédelem és a nők jogai mellett, és három gyermeknek adott életet.

Mindig légy önmagad

Jane Birkin stílusát nem a trendek határozták meg, inkább fordítva – ő indított el trendeket. A modell mindig azt vette fel, amiben jól érezte magát, ikonikus darabjaival megelőzte a korát. Védjegyévé vált a bőszárú farmer, a fehér ing és a francia frufru, gyakran lehetett látni mezítláb és sokáig hordta ugyanazt az egyszerű, fonott kosarat táskaként. A Hermès korabeli igazgatóját, Jean-Louis Dumas-t is Birkin lezser és egyszerű stílusa inspirálta arra, hogy megtervezze a Birkin táskát.

Jane Birkin ikonikus fonott kosarával, melyet később az Hermés luxustáskája váltott fel. Forrás David Thorpe/Express/Hulton Archive/Getty Images

Ne vedd túl komolyan

Élt Londonban, Párizsban és Los Angelesben, hírességekkel randizott, körbeutazta a világot, a legnagyobb sztárokkal bulizott együtt és közben felnevelt három gyereket. Az állandó szereplés, a folyamatos pörgés és a hírnév ellenére is tudott nyitott és mindig pozitív maradni. Az egyik szabálya, amely szerint élt az volt, hogy „Mindig mosolyogj – tíz évvel megfiatalít.”

Birkin 2005-ben. Forrás Derek Hudson/Getty Images

A Birkin is csak egy táska

A legnagyobb sztárok több  tízezer dollárt is kiadnak ma egy Birkinért, amit aztán soha nem viselnek. A Hermés eredeti célja a Birkinnel azonban pont az volt, hogy egy olyan táskát tervezzenek, amit a nők a mindennapi rohanás közben tudnak elegánsan, de a funkcióját ellátva viselni. Jane Birkin pontosan ezt tette, a Birkinjével járt bevásárolni, kulcstartót és díszeket aggatott a táskájára, amit néha esernyő helyett használt. 

Semmi jó nincs egy táskában, ha nem dobálhatod össze-vissza, az enyém úgy néz ki, mint amin egy macska feküdt - és feküdt is

– mondta egyszer saját dizájner darabjairól. Jane hozzáállása jó emlékeztető a materialista világunkban, hogy a tárgyak csak tárgyak, az értéküket valójában mi alkotjuk meg a fejünkben.

Kinek státuszszimbólum, kinek egy egyszerű táska... Forrás Ray Tamarra/Getty Images

Állj ki a neked fontos ügyekért

Jane Birkin mindig felszólalt a neki fontos ügyekben. Elhivatott állatvédő és feminista volt. Egyszer majdnem szerződést bontott a Hermés-szel, mert a márka krokodilbőrt használt a Birkin táskákhoz. Aktívan támogatta az Amnesty International munkáját, számos harmadik világbeli országban járt a szervezettel.

Ne légy hétköznapi és ésszerű

Jane Birkin 2023. július 16-án otthonában, 76 évesen hunyt el. Párizsi temetésén családja és barátai mellett a színésznő Catherine Deneuve, Vanessa Paradis énekesnő és Brigitte Macron is megjelent. A búcsúztatóján lánya, Lou Doillon így köszönt el Birkintől:

„Anyám, köszönöm, hogy nem voltál hétköznapi és észszerű”.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, Instagramon, YouTube-on és a Facebookon is!