tegnap 2024.10.23 13:43
Olvasási idő 1:32
Krajnyák Petra

Egy csapat fiatal szórakozásból tervezhetett fegyveres akciót október 23-ára

TÁRSADALOM FBI MAGYARORSZÁG NEMZETI ÜNNEP OKTÓBER 23. TERRORIZMUS

A Telex diplomáciai forrásból értesült, hogy az amerikai hírszerzés két héttel ezelőtt figyelmeztette a magyar hatóságokat, hogy október 23-ára fegyveres akció szerveződik, de kezdetben nem tulajdonítottak ennek nagy jelentőséget.

Nagyobb a füstje, mint a lángja, fogalmaz a Telex a tervezett fegyveres akcióval kapcsolatban, melyet az első értesülések szerint az október 23-i megemlékezésre szerveztek. A lap úgy értesült, hogy a Terrorelhárítási Központ a múlt hét végén fél tucat fiatalt, férfiakat és nőket egyaránt őrizetbe vett a XVI. kerületi Legenda sörözőnél, ezt később a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) is megerősítette.

Csupán egyikük nagykorú

Az elfogott fiataloknál éles fegyvert nem, csak airsoft fegyvereket és legalább egy hatástalanított fegyvert találtak. Az ügyben a bíróság egy embert letartóztatott és több gyanúsított is van, de a lap információi szerint az ügy szereplői súlytalannak tűnő figurák, akik könnyen lehet, hogy pusztán szórakozásból tervezhettek fegyveres akciót, nem számolva azzal, milyen súlyos következményekkel is járhat.

A Telex megkeresésére a Legenda söröző tulajdonosa elárulta, hogy a csapat éppen a sörözőbe tartott, amikor közvetlenül a hely előtt elfogták őket.

Az előállított fiatalok között csak egy nagykorú személy van, akit már szombaton őrizetbe vettek, majd kezdeményezték a letartóztatását. A fiatal férfit Alkotmányos rend elleni szervezkedéssel gyanúsítják, ezért akár öt és tíz év közötti szabadságvesztést is kaphat. A letartóztatott férfit azonban nem börtönbe, hanem az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe küldték, ahol letartóztatása alatt végig tartózkodik majd.

Az FBI is figyelmeztette a magyar hatóságokat

A magyar hatóságokat először két hete figyelmeztette az amerikai hírszerzés, ezt később a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) meg is erősítette a Telexnek.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te felismered a magyar városokat a Kossuth Lajos utcájukról? REFRESHER-KVÍZ: Te felismered a magyar városokat a Kossuth Lajos utcájukról? 2024.10.5 8:08

„Hétvégén a magyar szolgálatok a velük együttműködő amerikai partnerszolgálattól információt kaptak arról, hogy egy online csoportban fiatalok beszélgetést folytattak egy védett személyeket érintő, közeljövőre tervezett akcióról” – írta múlt héten a KTK.

Azonban a fenyegetést kezdetben nem vették komolyan, mint kiderült csak azután vették szorosabb ellenőrzés alá az érintetteket, hogy egyre több figyelmeztetés érkezett az amerikaiaktól, többek között az FBI-tól. A rajtaütés napján a Telex szerint szintén érkeztek jelzések külföldről arról, hogy aznap a csapat fegyverrel indult el a városban, az egyikük pedig lőfegyverrel akciót tervez. Ekkor a rendőrök az azonnali elfogás mellett döntöttek.

Még sok kérdés válaszra vár

Jelenleg sem a fiatalok motivációja, sem célpontjuk nem ismert, ezekre csak a nyílt eljárás során derülhet fény. A Telex úgy fogalmaz, nincs kizárva, hogy „brahiból” keverték magukat komoly bajba. Bár az első értesülések szerint a potenciális fenyegetés az október 23-i nemzeti ünnepre vonatkozott, ezt hivatalosan nem erősítették meg. A kormányzati információkból arra lehet következtetni, hogy az  az érintettek a „közeljövőben” tervezték végrehajtani tervüket.