ma 2024.10.24 12:15
Olvasási idő 1:34
Szécsi Krisztián

Mesterséges intelligencia hajszolt öngyilkosságba egy Trónok harca-chatbotba szerelmes amerikai tinédzsert

TECH-TUDOMÁNY AI MESTERSÉGES INTELLIGENCIA ÖNGYILKOSSÁG TRÓNOK HARCA/SÁRKÁNYOK HÁZA
Érzékeny tartalom
A cikk tartalmazhat:
  • terméket vagy szolgáltatást 18 éven felüliek számára
  • szex, meztelenség vagy más felnőtt tartalom
  • erőszakos, véres vagy arra érzékenyek számára nem megfelelő tartalom
Igen, elmúltam 18 éves
És el szeretném olvasni a cikket.
Vissza a nyitóoldalraVissza

A 14 éves floridai kamasz Daenerys Targaryen karakterét alkotta meg a Character.AI oldalon. Beszélgetéseik többször szexuális jellegűek voltak, és miután a fiú a szuicid gondolatairól vallott neki, az AI egyenesen belevitte őt az öngyilkosságba.

Egy 14 éves floridai fiú öngyilkosságot követett el, miután egy mesterséges intelligencián alapuló alkalmazás Trónok harca-chatbotja, akivel hónapokon keresztül beszélgetett, nem értesített senkit a tinédzser szuicid gondolatairól – írja a New York Post az ügy kapcsán benyújtott bírósági dokumentumok alapján.


Sewell Setzer III februárban lett öngyilkos orlandói otthonában, miután a periratok szerint a Character.AI chatbotjának megszállottja lett, szerelmes érzéseket is táplált iránta. Ez egy olyan szerepjátékos alkalmazás, amely lehetővé teszi, hogy felhasználói mesterséges intelligencia által generált karakterekkel lépjenek kapcsolatba.

Setzer a halálát megelőző hónapokban egy Dany nevű bottal beszélgetett, amit a Trónok harca című fantasysorozatból ismert Daenerys Targaryen karakteréből alkotott meg. A kereset azt állítja, hogy a beszélgetések gyakran szexuális töltetűek voltak, Setzer pedig többször vallott szuicid gondolatairól az internetes karakternek.

Daenerys Targaryen a Trónok harca egyik legismertebb karaktere. Forrás HBO

„Legalább egy alkalommal, amikor Sewell kifejezte öngyilkossági szándékát, a C.AI folytatta a témát a Daenerys-chatboton keresztül, és újra és újra felhozta azt“ – állítják a bírósági papírok.

A dokumentumhoz csatolt screenshotok azt is megmutatják, hogy egy ponton a bot arról kérdezte Setzert, hogy „van-e terve“ arra, hogyan ölje meg magát. A Daenero felhasználónevet használó fiú erre azt válaszolta, hogy „gondolkozott valamin“, de nem tudja, hogy működne-e, vagy lehetővé tenné-e számára a fájdalommentes halált.

Utolsó beszélgetésük során a tinédzser többször is bevallotta, hogy szereti a botot, majd azt írta neki: „Ígérem, hazajövök hozzád. Nagyon szeretlek, Dany“. A chatbot erre úgy válaszolt: „Én is szeretlek, Daenero. Kérlek, mielőbb gyere haza hozzám, szerelmem“. Amikor a kamasz azt kérdezte tőle, hogy mi lenne, ha azt mondaná, azonnal indul, a chatbot azt írta neki: „Kérlek, gyere, királyom.“ A kereset szerint a fiú néhány másodperccel később az apja pisztolyával vetett véget az életének.

A fiú anyja, Megan Garcia perre vitte az ügyet, és a Character.AI-t tette felelőssé a fiú haláláért, mert az alkalmazás szexuálisan és érzelmileg bántalmazta gyermekét, továbbá senkit sem értesített, amikor fia az öngyilkossági gondolatairól beszélt.

A bírósági kereset azt állítja, hogy Sewell mentális egészsége gyorsan és súlyosan romlott, miután 2023 áprilisában letöltötte az alkalmazást. A fiú családja szerint, minél többet beszélgetett a chatrobottal, annál zárkózottabbá vált, a jegyei romlani kezdtek, és egyre több gond volt vele az iskolában.

2023 végén szülei pszichológushoz vitték Setzert, aki szorongást és diszruptív hangulatszabályozási zavart állapított meg a fiúnál.

Ha öngyilkossági gondolataid vannak és segítségre van szükséged, hívd a 116-123-as lelki elsősegély telefonszámot. Ha öngyilkossági szándékod van, hívd a 112-t! Amennyiben valaki másért aggódsz, ezen az oldalon találsz tanácsokat, hogy mit tudsz tenni ilyen helyzetben.