2024.8.23 12:12
Olvasási idő 4:08
Szentgyörgyi Zénó

Itt vannak a 24/25-ös fociszezon legrondább mezei, amiket reméljük, hogy egy szurkolón sem fogunk látni

Itt vannak a 24/25-ös fociszezon legrondább mezei, amiket reméljük, hogy egy szurkolón sem fogunk látni
Forrás Photo by Stuart Franklin/Getty Images
DESIGN ADIDAS DIVAT FOCI FOCIMEZEK NEW BALANCE PUMA SPORT

Megkezdődött egy újabb futballszezon, megérkeztek a legújabb mezek is, mi pedig úgy döntöttünk, hogy egy kétrészes cikksorozat keretében kiválogatjuk nektek azokat, amik legjobban és a legrosszabbul sikerültek. Most a legrondábbak következnek.

Az augusztus 14-én megrendezett Szuperkupa döntővel már ünnepélyesen is megkezdődött a 24/25-ös futballszezon Európában, és lassan minden bajnokság is újra beindul. Ha pedig új szezon kezdődik, akkor az azt is jelenti, hogy megérkeztek a legújabb futballmezek is. A cikksorozat első részében azokat a mezeket választottuk ki, amiket a legszebbnek és legalkalmasabbnak tartunk arra, hogy egy hétköznapi outfit meghatározó részévé váljanak, most viszont a legcsúnyább és legízléstelenebb mezeket visszük kiváló és megkérdőjelezhetetlen ízlésünk ítélőszéke elé. Bízunk benne, hogy a csapatok sem fogják gyakran magukra húzni ezeket a szereléseket és az utcák sem ezekkel a műszálas ámokfutásokkal lesznek tele.


Természetesen szeretnénk leszögezni, hogy pusztán szubjektív szemmel, saját ízlés alapján ítéljük meg a mezeket, a véleményünk nem reprezentatív és nyugodtan lehet vitatkozni a végleges listánkkal.

Juventus idegenbeli mez

A tősgyökeres futballszurkolóknak és/vagy mezrajongóknak valószínűleg egy kicsit sem meglepetés, hogy a Juventus felkerült a listára, hiszen évek óta stabilan hozzák ki az undorítóbbnál undorítóbb színű-szagú-mintájú mezeket, legyen az hazai, idegenbeli vagy harmadik számú, a tavalyi szezonban például sikerült mindhárom mezt elrontani az Adidasnak. A sportszergyártó nem változott, viszont a hazai mez idén egészen korrekt lett, a harmadik számú pedig egyenesen gyönyörű, (nem véletlenül válogattuk be a kedvenc idei mezeink közé), de azért az idegenbelit megint elszúrták. A mez elsődleges, sárga alapszínét elvileg a világűrben még fel nem fedezett galaxisok inspirálták, (mondjuk ezen a mezen nem látszik) és sajnos sem a fehér-rózsaszín oldalvarrás, sem a sötétkék logó. és az Adidas-csíkozás sem teszi szebbé a felsőt. 

Juventus idegenbeli mez
Juventus idegenbeli mez Forrás goal.com

Manchester City idegenbeli mez

A listán talán a City mezdizájnja a legmegbocsáthatóbb, de nem azért, mert ez a legkevésbé csúnya, hanem mert a Puma a City 1998-1999-es idegenbeli meze előtt tiszteleg, gyakorlatilag szinte teljesen átvéve annak mintázatát, színhasználatát és még a gallérját is. Ez a szezon azért volt különleges a klub életében, mert akkor egy kétmeccses rájátszásban tudták kiharcolni a harmadik ligából a másodosztályba jutást. Azóta nagyot fordult a világ a Cityvel, az első osztályból való kiesés veszélye már enyhén szólva sem fenyegeti őket, viszont a csúnya mezek annál inkább. A sötétkék és az égkék kontúrú UV-sárga csíkozás kombója minden kétség kívül figyelemfelkeltő, de esztétikailag teljesen értelmezhetetlen, a szintén három színt ötvöző gallér pedig csak tovább rontja az összeállítást.

Man City idegenbeli csodája
Man City idegenbeli csodája Forrás MineJerseys

Bayern München idegenbeli mez

Idén a Bayernnek egyik meze sem sikerült kiemelkedőre, de a második számú, vagyis az idegenbeli mégis igencsak alulról lóg ki ebből a repertoárból. A mez koncepciója szerint Bajorország védőszentjének, Bavarianak és az ő szobrának állít emléket, ami a legnagyobb német tartomány emblematikus látványossága. Innen a szürkés-sötétzöld alapszín és a világosszürke-türkiz minta, ami a rozsdásodó bronz szobrot próbálja képviselni, ezt egészítik ki a bronz színű csíkok és a szponzorok logója is. A gesztus szép az Adidastól, de a mezen sajnos nem segít.  

Bayern idegenbeli mez
Bayern idegenbeli mez Forrás FootyHeadlines

Crystal Palace hazai mez

A cikksorozat előző részében dicsértük a Macront, de most erre rá kell cáfolnunk, mert teljesen érthetetlen, hogy mikbe voltak, mikor a Palace mezeit megálmodták. Igazság szerint mindhárom mezük felférne a listára, mert mindegyik csúnya, de ezek közül a hazai egyszerűen annyira a legalja mindennek, hogy végül csak ez maradt bent. A piros-kék csíkozás még rendben is lenne, de a klub címerállatának, a sasnak a különböző mintázatai és a két szín közötti átmenet valami brutál ronda elegyet alkot és tipikusan a 2000-es évek leggagyibb fürdőnadrágjait juttatja eszünkbe. Én biztos vagyok benne, hogy Michael Olise csak azért igazolt el, hogy ne kelljen ebben a förmedvényben játszania.  

A Crystal Palace hazai szerelése
A Crystal Palace hazai szerelése Forrás Macron

Hoffenheim harmadik számú mez

A Joma is megkapta a dicséretét az előző részben és itt is ezzel kell kezdenünk, mert a Hoffenheim fennállásának 125. évfordulója alkalmából a sportszergyártó mind a hazai, mind az idegenbeli mezt szinte tökéletesre tervezte az ízléses és letisztult formavilágukkal (egyébként nem is múlt sokon, hogy felkerüljenek a legszebb mezek közé). Ezért is teljesen érthetetlen, hogy a harmadik számú hogyan csúszhatott ennyire félre. Hivatalosan a Baden-Württemberg tartományban található Kraichgau régió inspirálta ezt a „matcha-zöld” alapszínt, amit sötétebb árnyalatú, absztrakt csíkozás tesz felejthetővé. Bízunk benne, hogy ezt a csodát ritkán fogja felhúzni a német csapat.

Hoffenheim fikaszínű harmadik meze
Hoffenheim fikaszínű harmadik meze Forrás FootyHeadlines

FC Porto idegenbeli mez

Az idei szezonban meglepően nagy felfutása van a narancs alapszínnek a második vagy harmadik számú mezeknél. Hiába egy harsány választás, ezek közül vannak egészen korrektek, mondjuk a Valenciánál, a Marseille-nél és a Real Madridnál, vagy kifejezetten jól eltaláltak, mint mondjuk az Eintracht Frankfurtnál. A Porto nem tartozik ezek közé, hiszen a New Balance által gyártott felsőt a 90-es évek inspirálta (sajnos ez látszik is), és tényleg olyan érzése van az embernek, mintha valamilyen béna videójáték egyik szintjén lévő akadálypálya lenne a kockákból összeálló narancsszínű építmény. Bár a listából még talán ez az egyik legvállalhatóbb.  

A Porto idegenbeli meze
A Porto idegenbeli meze Forrás FootyHeadlines

AFC Ajax idegenbeli mez

Személyesen is nagy fájdalmam, hogy bekerült ide az Ajax idegenbeli meze, mert ezt az egyik kedvenc festőm, a holland Vincent van Gogh, és egészen pontosan az ő egyik leghíresebb festménye, a Csillagos éj ihlette. A felsőn domináló, posztimpresszionista stílusjegyekhez hasonló alap azonban egy festménynek igen, egy futballmeznek nem áll jól, elég túltelített hatást kelt, még úgyis, hogy mind a csíkozás, mind a logók egészen kulturáltan lettek kivitelezve, a türkiz oldalvarrások viszont abszolút érthetetlenek.

Az Ajax-féle van Gogh-mez
Az Ajax-féle van Gogh-mez Forrás SoccerBible

Az RB Leipzig összes meze

Az idei szezontól a Lipcse (és ezzel együtt a Salzburg is) új sportszergyártót kapott, a Nike-t a Puma váltotta, de a beköszönő német cégnek sikerült elrontani az összes mezt. Hiába a kiváló anyaghasználat, nagyon úgy tűnik, hogy minden erőforrás a TPU-ra ment és a designra már nem maradt kapacitás, vagy úgy voltak vele, hogy gyerekek, ne panaszkodjatok, lehet, hogy csúnya, de legalább szellőzik.  
Mondjuk a Lipcse amúgy sem a szép mezeiről híres, néha csak semmilyen, de néha érthetetlenül csúnya mezeket kaptak eddig a Nike-tól, de a Puma se akart letérni erről a jól kitaposott ösvényről. A hazai mez a lipcsei egyetem posztmodern stílusú épülete előtt tiszteleg, mégis a klub klasszikus fehér-piros színei zavaróan keverednek, akárcsak az idegenbeli és a harmadik számú felsőkön, amiket az absztrakt és a futurisztikus stílusvonal tesz kellemetlen látvánnyá.

A Lipcse kiváló szerelései A Lipcse kiváló szerelései A Lipcse kiváló szerelései
Galéria megtekintése
(3)

Lille harmadik számú mez

A listára pedig még a Lille is felfért, a New Balance által szállított harmadik számú mezükkel. A szürke-fekete geometriai formák elég irritálóak és kissé idétlenül is hatnak egy futballmezen, az élénksárga logók, plusz az óriási szponzorfelirat pedig nem igazán segít az összképen.

Lille harmadik meze
Lille harmadik meze Forrás FootyHeadlines
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!