ma 2024.10.24 12:07
Olvasási idő 2:30
Csenge László

Elérhettük a várható élettartam maximumát, miközben a világ multimilliárdosai extrém módon epekednek az örök fiatalságért

Elérhettük a várható élettartam maximumát, miközben a világ multimilliárdosai extrém módon epekednek az örök fiatalságért
Forrás IMDB / Universal Pictures
TECH-TUDOMÁNY KUTATÁS

Jay Olshansky legújabb tanulmányában az öregedés genetikai és környezeti tényezőinek összefüggését vizsgálta, amelyből kiderül, hogy a 21. században még a világ legfejlettebb országaiban is lassulni fog az átlagéletkor növekedése.

Nem tudom, mennyire véletlen egybeesés az, hogy a cikkhez készült kutatómunka után egyből hallókészülékeket kezdett nekem reklámozni a Google, de minden jel arra utal, hogy Jay Olshansky öregedéssel foglalkozó tanulmánya még a big datát is megborította.

Az Illinois-i Egyetem professzora 1990-től 2019-ig gyűjtötte az Egyesült Államok, Hongkong, és további 8, többségében európai ország lakosainak adatait, hogy igazolja hipotézisét, mely szerint a 20. század rohamos átlagéletkor-növekedése után a 2010-es évek végére kevésbé lesz prosperáló a helyzet. A kutatás egyrészt visszaigazolta az átlagélethossz növekedésének lelassulását, másrészt azt is megmutatta, hogy a statisztikák romlását nagyban befolyásolja a középkorú demográfiában túlzottan gyakori szerhasználat és öngyilkosság. 

Miért nőtt 100 év alatt a duplájára az átlagéletkor?

Az 1900-as évek elején a születéskor várható átlagéletkor régiónként 30 és 50 év között mozgott, míg 2021-ben már 71 évre nőtt. A 20. század első felét világháborúk és minden idők egyik legtragikusabb járványa, a spanyolnátha tépázta meg, mely halálos áldozatainak száma a becslések szerint valahol 17 és 50 millió közé tehető. A világméretű sorscsapásokból adódó szükséglet azonban felgyorsította az orvostudomány fejlődését: a higiéniára fektetett hangsúllyal jelentősen csökkent a kórházi fertőzések száma, védőoltásokkal pedig megelőzhetővé váltak olyan halálos gyermekkori betegségek, mint szamárköhögés vagy a bárányhimlő. A 20. század során nemcsak a gyermekeket érintő betegségek kezelésére fedeztek fel hatásos megoldásokat, de az olyan időskorban magas rizikót jelentő egészségügyi problémákra is, mint a tüdőgyulladás, a szívproblémák, a diabétesz és a daganatos megbetegedések.

Kiemelt tartalom
A félműszaknyi tiktokmaratonok és a cseten koldult erotikus fotók sem ritkák a magyar tizenéveseknél egy felmérés szerint A félműszaknyi tiktokmaratonok és a cseten koldult erotikus fotók sem ritkák a magyar tizenéveseknél egy felmérés szerint 2023.4.21 13:05

„A legtöbb 60 fölötti ember mesterségesen előállított kondícióknak köszönhetően van életben. Ezeket az extra éveket a tudomány adja, lehetővé téve azt, hogy egy olyan privilégiumot élvezzünk, amely a felmenőinknek csak nagyon ritkán adatott meg“ – mondja Olshansky.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Monopol Magazin (@monopolmagazin)


Örök élet: Az ultragazdagok megszállottsága

A kaliforniai Venice-ben élő techguru, Bryan Johnson a fejébe vette, hogy szeretne örökké élni azáltal, hogy orvosi eszközökkel folyamatosan csökkenti a biológiai életkorát. Élete utóbbi 3 évét (és 4 millió dollárját) arra használta, hogy kifejlesszen egy olyan rendszert, amely a testének minden apró funkcióját monitorozza, miközben az algoritmus napi 111 különböző étrendkiegészítő tablettát adagol neki. A begyűjtött adatokat a Blueprint névre keresztelt rendszer azonnal továbbítja a megfelelő szakorvosnak, aki instrukciókkal látja el Johnsont a leleteinek javítása érdekében. A férfi napi rutinjában a szigorú rendszerben történő testmozgás és táplálkozás mellett olyan elemek szerepelnek, mint a vörös fényt szóró baseball sapka, ami a sejtregenerálódást és a kollagéntermelést segíti, vagy a péniszére helyezett éjszakai mérőeszköz, ami erekcióinak mértékét és gyakoriságát rögzíti. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Bryan Johnson (@bryanjohnson_)


(Megjegyzés: ezek után mondja azt bárki, hogy a fickó nem egy valódi Patrick Bateman)


A Blueprint segítségével Johnsonnak sikerült szignifikáns eredményeket elérnie a testének biológiai életkorát illetően: a 46 éves férfi csontjai 30 éves minőségűre datálhatóak, míg szívének állapota egy 37 évesével vetekszik. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Bryan Johnson (@bryanjohnson_)


Olshansky hangsúlyozza, hogy a modern orvostudomány és a technológiai fejlődés révén az öregedés lelassítására nyílik lehetőség, nem pedig a megállítására:

Megkaptuk, amit akartunk, tovább élünk, mint eddig valaha, azonban elkezdtünk növekedést tapasztalni demenciával, érzékszervi károsodással és olyan egyéb dolgokkal kapcsolatban, amelyeket még nem tudunk olyan effektíven manipulálni, amennyire szeretnénk.


Természetesen nem Johnson az egyetlen olyan Szilícium-völgyben szocializálódott amerikai multimilliárdos, akinek kialakult némi istenkomplexusa. Jeff Bezos és a PayPal korábbi vezérigazgatója, Peter Thiel mindketten korai befektetői voltak egy olyan Unity Biotechnology névre hallgató, gyógyászati kezeléseket fejlesztő cégnek, amely lassítja, vagy egyenesen visszafordítja az öregedéssel kapcsolatos betegségeket.

Kiemelt tartalom
Európai drogtérkép: a kokain a hanyatló Nyugat ópiuma, keleten az olcsó szerekhez nyúlunk, de északon furcsa trend figyelhető meg Európai drogtérkép: a kokain a hanyatló Nyugat ópiuma, keleten az olcsó szerekhez nyúlunk, de északon furcsa trend figyelhető meg 2023.3.24 11:44

A ambíciózus fiatalító törekvések legfőbb buktatója viszont az, hogy minden eddig létező megoldás az öregedés tüneteit kezeli, nem pedig magát az öregedést. Ameddig nem tudjuk mesterséges eszközökkel mélyebben manipulálni a biológiánkat, addig elfelejthetjük az extra évtizedeket.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!