ma 2024.10.24 13:56
Olvasási idő 1:51

30 év után bakeliten jelenik meg újra a Rapülők ikonikus albuma

ZENE

A pozitív visszajelzésekre és piaci trendre válaszolva a kiadó újabb projektekbe vágott bele. Ennek legújabb állomása a „Rapülők” című bakelit – benne 11 dallal, köztük olyan slágerekkel, mint a „Nem adom fel", „Áj lav jú" vagy a „Lesz még rosszabb".

„A Rapülők egy jókedvű rendszerhiba volt. Random fantom. Három optimista pasi szabadjátéka, akik a rap műfaját úgy fedezték fel a rendszerváltáskor, mint az ország a demokráciát. Egyszerűen ránk talált” – árulta el Geszti Péter, aki hazánk nagy kedvence, a Rapülők egyik alapítója Berkes Gábor és Szentmihályi Gábor mellett. A trió 1992-ben adta ki címadó, debütáló lemezét. Jó hír a gyűjtőknek és rajongóknak, hogy több mint 30 év után ez a kuriózum új kiadásban ismét elérhető bakeliten. A jelenlegi adatok pedig igazolják, még mindig nagy a kereslet e kiadványra.

„A Magneoton Music Group a CD formátum virágkorába született, és ugyan a bakelitgyártás a mai napig körülményes és nehéz, mi most mégis belevágtunk. Az egyik legnagyobb próbatételünk az Animal Cannibals ’Best of 1’ és ’Best of 2’ többszínű, összesen 1000 példányban eladott vinyljei voltak. Már az előrendelések mutatták, hogy pillanatok alatt el fognak fogyni a lemezek. Mindössze három nap alatt elkelt minden darab” – mondta el Joós István, a Magneoton egyik alapítója, jelenlegi vezérigazgatója. Hozzátette: „Az idő bizonyította, hogy sok mindent kibír a bakelit, ellen- és értékálló a többi formátumhoz képest, és van egy kellemes nosztalgikus érzése az embernek, ha a kezébe veszi. Hangzásban sem utolsó, hiszen a stúdióban az utómunkánál azon dolgoznak, hogy még szofisztikáltabb zenehallgatási élményt biztosítson a vájt fülűeknek.”

„Szép volt jó volt, köszönöm, ennyi”

„Mi minden tét nélkül játszottunk a műfaj bizonyos elemeivel, és nagyokat nevettünk, amikor kiraktunk belőle ezt-azt. Azt gondoltuk: próbáljuk meg, hátha mi lesz?! És lett. Valami. Nem hívtuk magunkat rap zenekarnak, hiszen mi az általunk ismert rap és hip-hop sajátos, humoros változatát hoztuk létre. Igaz, azt komolyan vettük. A Rapülők első albuma volt a bizonyíték, hogy igenis lehet magyarul rapelni ipari mennyiségben, noha előzőleg több hazai kiadó elhajtott minket, mondván a magyar nyelv nem alkalmas erre.

„Ennek az albumnak a dalaiban ott dübörög a leírhatatlan vidámság és a popzenei profizmus, megjelenésekor már mindannyian tapasztalt dalszerzők és zenei producerek voltunk, miközben infantilizmusunk szerencsére kitartott mellettünk. Azt hiszen, mindhárman azt élveztük benne legjobban, amiről nem beszéltünk: hogy azt csináltunk, amit akartunk, mert szabadok voltunk. És ha tudtuk volna, hogy ez a szabadság hasonlóképp illékony mint a fiatalság, lehet, hogy írtunk volna még pár albumnyi dalt. Így most némi nosztalgiával ünnepelhetjük, hogy érdemes volt Rapülősdit játszani. Szép volt jó volt, köszönöm, ennyi” – így emlékezett vissza az eMeRTon-díjas, magyar rapper, dalszövegíró és producer Geszti Péter, aki műfajteremtő formációjával 2017 óta végleg külön utakon folytatja, 2025. január 25-ei és 26-ai a Papp László Budapest sportarénás koncertjein ünnepli 60. születésnapját.

A kiadvány színes, limitált verziójának összes példánya elfogyott már az előrendelések során és az október 25-étől elérhető, széles körben kapható fekete változatú vinyl is annyira sikeres, hogy gyártott mennyiségét meg kellett emelni.

Rapülők bakelit
Rapülők Forrás Magneoton

Az új kiadvány október 25-étől megvásárolható az Mg Records boltjában és weboldalán és további, az ország összes, releváns cd-ket árusító boltjában és üzlethálózatán keresztül.