ma 2024.10.22 14:27
Olvasási idő 2:27
Maier Péter

Egy magyar kutatás összefüggést talált a kamaszkori nárcizmus és népszerűség között

TÁRSADALOM ELTE KUTATÁS NÁRCIZMUS PSZICHOLÓGIA PSZICHOPATA

Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar kutatóinak Europe's Journal of Psychology folyóiratban publikált kutatása szerint kortársaik rokonszenvesebbnek és népszerűbbnek tartják a nárcisztikus fiatalokat.

Népszerűbbek és rokonszenvesebbek lehetnek azok a középiskolás fiatalok, akik magasabb nárcizmuspontszámmal rendelkeznek – írják az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karának kutatói a Europe's Journal of Psychology című lapban publikált kutatásukban, amelyben azt vizsgálták, van-e kapcsolat serdülőkorban a nárcizmus, a pszichopátia és a machiavellizmus, valamint a társas elfogadás között.

Szabó Zsolt Péter, Orosz Natália Zsuzsanna, Gulyás Réka és a PTE-s Láng András munkájában három szociálisan nemkívánatos vonásról, az úgynevezett sötét triádról esik szó: a szubklinikai nárcizmusról, a szubklinikai pszichopátiáról és a machiavellizmusról. Mindháromra jellemző a rosszindulatú, kizsákmányoló viselkedés, az érzéketlenség, az őszinteség hiánya, az alacsony együttműködési hajlandóság és az agresszió.

A szerzők azonban kiemelik, hogy a három vonás között jelentős különbségek is vannak. Míg a nárcizmusra grandiozitás, felsőbbrendűség és dominancia jellemző, a pszichopátia a társas normák figyelmen kívül hagyásával, impulzivitással, ellenségességgel, alacsony empátiával és kockázatkereséssel jár. A machiavellizmus esetében gyakori mások kizsákmányolása, valamint a környezethez való rugalmas alkalmazkodás a célok elérése érdekében.

Kiemelt tartalom
„Nem arról van szó, hogy a kutya lefekszik a kanapéra és elmondja, mi a baj” – De akkor mivel foglalkozik egy kutyapszichológus? „Nem arról van szó, hogy a kutya lefekszik a kanapéra és elmondja, mi a baj” – De akkor mivel foglalkozik egy kutyapszichológus? 2 nappal ezelőtt

Az evolúció során a társas kapcsolatok értékes erőforrásként szolgáltak az ember számára: fenyegetések esetén biztosították számunkra a támogatást, az utódnemzés révén pedig lehetővé tették vérvonalunk továbbörökítését. Manapság már más típusú kihívásokkal nézünk szembe, mégis van egy időszak az életünkben, amikor a csoporthoz tartozás szükséglete pont ugyanannyira erős – ez pedig a serdülőkor.

Kamaszéveinkben küzdünk leginkább azért, hogy társaink elfogadjanak minket. Amikor valakit befogadnak a körülötte lévők, az kedvezően hat a mentális egészségre, növeli az önértékelést és a boldogság szintjét. Fontos tehát megértenünk, mi befolyásolja a társas elfogadást, hiszen – bár a túlélésben már nem játszik nagy szerepet – a megfelelő pszichológiai fejlődésben továbbra is jelentőséggel bír – írják az ELTE PPK közleményében.

Regina George (Rachel McAdams) karakterére a Bajos csajok című filmből a tipikus nárcisztikus tinédzserként szoktak hivatkozni
Regina George (Rachel McAdams) karakterére a Bajos csajok című filmből a tipikus nárcisztikus tinédzserként szoktak hivatkozni Forrás Paramount Pictures

A kutatók 184 középiskolás korú fiatalt vizsgáltak meg kilenc iskolai osztályból. A résztvevők kitöltöttek egy önbevallásos kérdőívet a sötét triád jellemzőiről, ezután a kutatók elvégeztek egy szociometriai felmérést, amelyben a vizsgált serdülők rokonszenvességét és népszerűségét az osztálytársaik ítélték meg. Az elsőre szinonimának tűnő fogalmak a társas elfogadás aspektusai, de míg a szimpátia arra utal, mennyire kedvelnek és fogadnak el valakit, addig a népszerűség a dominanciát, a presztízst és a befolyást foglalja magában.

A népszerűség sokrétű jelenség, ugyanis szükségesek hozzá olyan kedvező tulajdonságok, mint az intelligencia és a barátságosság, ugyanakkor kedvezőtlenebb vonások is társulnak hozzá: az arrogancia, a manipuláció és az agresszió – mintha a népszerű személyeknek lenne egy sötét, antiszociális oldala.

A kutatás eredményei szerint azokat a fiatalokat, akik magasabb nárcizmuspontszámot értek el a kérdőívekben, rokonszenvesebbnek és népszerűbbnek tartották a társaik. Ezen kívül azt is gondolták róluk, hogy jó vezetői készségekkel bírnak, és várhatóan sikeresek lesznek a középiskola utáni életükben. Korábbi kutatások igazolták, hogy a nárcisztikus vonások valóban gyakran hozzájárulnak a sikerességhez és a vezetői pozíciók megszerzéséhez.

Kiemelt tartalom
Napfogyatkozás, 9/11, Kacsamesék: miért emlékszünk ennyire részletesen bizonyos dolgokra? Napfogyatkozás, 9/11, Kacsamesék: miért emlékszünk ennyire részletesen bizonyos dolgokra? 2 nappal ezelőtt

A szerzők szerint ezekből az eredményekből kiindulva lehetséges, hogy a nárcisztikus személyek „született vezető” attitűdje nem csupán grandiózus önképük, hanem egyfajta reális önértékelés eredménye is, de az is előfordulhat, hogy ez a hozzáállásuk önbeteljesítő jóslatként működik. Kamaszkorban a nárcisztikus fiatalok önbizalma, exhibicionizmusa és vezetői készségei pedig annyira vonzóak lehetnek kortársaik számára, hogy még a negatív vonásokat is ellensúlyozzák.

Képkocka az End of The F**ing World című sorozatból
Képkocka az End of The F**ing World című sorozatból Forrás Netflix

Ami a sötét triád másik két elemét illeti, ezeket vizsgálva a kutatók azt találták, hogy mind a pszichopátiának, mind a machiavellizmusnak minimális prediktív ereje van a társas elfogadásra nézve. Azokat a fiatalokat, akikre ezek a vonások jobban jellemzőek voltak, osztálytársaik kevésbé találták rokonszenvesnek és népszerűnek, ám ez az összefüggés nem volt jelentős.

A pszichopátiával járó impulzivitás és deviáns viselkedés könnyedén elnyerheti a kamaszok tetszését, de az ilyen típusú fiatalokat barátságtalan természetük miatt általában mégis negatívan ítélik meg társaik. A machiavellizmus – ha az adott helyzetben az jár a legtöbb előnnyel – eredményezhet önzetlenséget és kedvességet, ám a barátok kihasználása és az őszintétlenség rossz benyomást kelt. A szerzők valószínűsítik, hogy a pszichopátia és a machiavellizmus esetén a kedvező és a kedvezőtlen tulajdonságok kiegyensúlyozzák egymást, így ezek a vonások nincsenek akkora hatással a társas elfogadásra.