tegnap 2024.10.21 13:14
Olvasási idő 1:03
Kovács M. Dávid

Tokióban kap életműdíjat Tarr Béla

FILMEK + SOROZATOK FILMFESZTIVÁL JAPÁN TARR BÉLA

A jövő héten induló Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon kap fontos elismerést Tarr Béla, a "Sátántangó", a "Werckmeister harmóniák" és "A torinói ló" nagy hatású rendezője.

Tarr Béla filmrendező életműdíjat kap az éppen egy hét múlva, október 28-án, induló Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) – írja a Variety a szervezők hétfői bejelentése nyomán.

„A jellegzetes filmes stílusáról ismert rendező a nemzetközi elismertséget a 438 perces Sátántangó (1994) című filmjével vívta ki, amelyért a Berlinalén díjazták“ – idézi az amerikai filmes szaklap a közleményt.

A TIFF honlapján megemlítették még a rendező Werckmeister harmóniák című filmjét, amit 2000-ben a Rendezők Kéthetében vetítettek Cannes-ban, valamint A torinói ló című alkotást, ami a Berlinalén elnyerte az Ezüst Medve Nagydíjat és a FIPRESCI-díjat is.

Tarr Béla 2024 januárjában egy barcelonai sajtótájékoztató után.
Tarr Béla 2024 januárjában egy barcelonai sajtótájékoztató után. Forrás David Zorrakino / Europa Press / Getty Images

Sozo Icsijama, a TIFF programigazgatója Tarr pályafutását méltatva kiemelte, hogy „a hét és fél órás Sátántangó bemutatása az 1995-ös Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon filmtörténeti jelentőségű esemény volt“, és „a hagyományos filmes elbeszélésmódtól eltérő, egyedi stílusú film magával ragadta a fesztiválközönséget“.

A Tokiói Nemzetközi Filmfesztivál a világ filmművészetéhez való jelentős hozzájárulása elismeréseként, filmrendezői és oktatói munkásságáért szeretné Tarr Bélának adományozni az életműdíjat

– idézi az MTI a programigazgatót.

A tokiói filmfesztiválon azokat a rövidfilmeket is bemutatják, amelyek Tarr Béla vezetésével készültek a rendező Fukusima prefektúrában idén februárban tartott legutóbbi mesterkurzusán. Sőt, közönségtalálkozót is rendeznek majd Tarr részvételével, akinek november 1-jén nyújtják át a TIFF életműdíját a tokiói díjátadó ünnepségen.

Ahogy korábban a Refresher is beszámolt róla, Tarr Béla tavaly decemberben az Európai Filmdíjak átadásán megkapta az Európai Filmakadémia elnökének és igazgatótanácsának Tiszteletbeli díját, 2022-ben pedig a Kairói Filmfesztiválon tüntették ki életműdíjjal.

Kiemelt tartalom
Tarr Bélát is kitüntették az Európai Filmdíjak gáláján, ahol két magyar film is versenyben volt Tarr Bélát is kitüntették az Európai Filmdíjak gáláján, ahol két magyar film is versenyben volt 2023.12.11 10:21

Tarr Béla A torinói ló után jelentette be visszavonulását a filmkészítéstől, azóta a következő filmes generációk nevelésével foglalkozik, mesterkurzusokat tart világszerte, 2012-ben filmes iskolát is alapított Szarajevóban.

A Tokiói Nemzetközi Filmfesztivált október 28. és november 6. között rendezik meg.