2023.12.11 10:21
Olvasási idő 0:52
Maier Péter

Tarr Bélát is kitüntették az Európai Filmdíjak gáláján, ahol két magyar film is versenyben volt

FILMEK + SOROZATOK ANIMÁCIÓS FILM FILMEK FILMFESZTIVÁL MAGYAR FILM TARR BÉLA

A legjobb film díját Justine Triet "Egy zuhanás anatómiája" című rendezése kapta. A további kategóriákban a "Műanyag égbolt" és a "27" című magyar alkotások is versenyben voltak.

Megtartották az Európai Filmdíjak gáláját szombat este Berlinben. A legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyv díját egyaránt az Egy zuhanás anatómiája című alkotás kapta.

A francia Justine Triet Arany Pálma-díjas rendezése egy sikeres német írónő történetét meséli el, aki francia férjével és látássérült gyerekével él a francia Alpokban, egy kis faluban. A férfi váratlanul meghal, nem egyértelmű, hogy baleset, öngyilkosság vagy gyilkosság történt. A film az eseményeket végig a feleség szemszögéből követi, miközben a néző számára is kérdéses az ártatlansága.

A feleséget játszó német Sandra Hüller lett a legjobb színésznő, míg a legjobb európai színésznek járó díjat Mads Mikkelsen kapta A Fattyú (Bastarden) című filmben való alakításáért. Az Európai Filmakadémia életműdíját is kiosztották, amelyet Vanessa Redgrave brit színésznő nyert el.

Magyar szempontból is volt minek örülni a gálán. Az Európai Filmakadémia elnökének és igazgatótanácsának Tiszteletbeli díját (Honorary Award) Tarr Béla, a magyar film egyik legnagyobb alakja vehette át. A 68 éves rendezőt nem először ismerték el a nemzetközi porondon. Utolsó nagyjátékfilmje (rendezőként), A torinói ló 2011-ben a zsűri nagydíját, illetve a FIPRESCI-díjat is megnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

Idén két magyar alkotás is jelölt volt a gálán. A legjobb animációs filmnek járó díjért a Műanyag égbolt versenyzett, míg Buda Flóra Anna 27 című művét a legjobb rövidfilmek között jelölték. Buda filmjét korábban Cannes-ban, Annecyban és Szarajevóban is díjazták.