ma 2024.10.11 11:21
Olvasási idő 0:42
Szöllősi Anna

Idén budapesti és pécsi programokkal is ünnepelhetjük az előbújás napját

TÁRSADALOM BUDAPEST LMBTQ PÉCS PRIDE PROGRAMAJÁNLÓ

Pécsen felvonulással és egyéb színes programokkal, Budapesten interaktív játékkal várják az érdeklődőket az előbújás napja alkalmából.

Október 11-e globálisan az előbújás napja, ami az LMBTQI-emberek bátorságát és a coming out fontosságát hangsúlyozza. Ennek apropóján több program is szerveződik országszerte, derül ki a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből.

Október 12-én, szombaton, a Margitszigeten interaktív élő társasjátékba csatlakozhatunk be: egy fiktív LMBTQI-karakter bőrébe bújhatunk, aki helyett döntenünk kell, hogy előbújunk, vagy sem. A játék után egy piknik keretein belül lehetőségünk lesz átbeszélni a többi résztvevővel, mit éreztünk, illetve mit tanultunk a karakter szemén keresztül.

Pécsen október 18-án, jövő pénteken, tartják a Szivárványos Délután programsorozatot, aminek keretében különféle workshopokkal, transzparenskészítéssel és slam poetry esttel hangolódhatunk a másnapi Pécs Pride felvonulásra. 

Sok LMBTQI+ ember számára az előbújás útja mélyen személyes és kihívást jelentő, érzelmileg és mentálisan is megterhelő folyamat. Ez a saját identitás felismerésével és elfogadásával kezdődik, ami ijesztő lehet egy olyan társadalomban, ami nem támogató vagy kifejezetten kirekesztő

– írja a TASZ.

A közleményben felhívják a figyelmet: minden előbújás azt üzeni a szexuális és nemi kisebbségekhez tartozó embereknek, hogy nincsenek egyedül és nem kell bujkálniuk, ezzel hozzájárulnak ahhoz, hogy mindannyian egy nyitott, szabad és boldog világban élhessünk.