2024.9.2 13:11
Olvasási idő 0:47
Maier Péter

Elpusztult Bálngyimír, az orosz kémnek gondolt fehér bálna

KÖZÉLET ÁLLATVILÁG NORVÉGIA OROSZORSZÁG PUTYIN

A beluga testén nem találtak sérüléseket, így egyelőre nem tudják, hogy mi okozhatta a halálát.

A hétvégén holtan találták Norvégiában a Hvaldimir nevű fehér bálnát, akiről korábban elterjedt, hogy orosz kém lehet – írja a Guardian.

Az NRK norvég közszolgálati televízió információi szerint a tetemre két horgász, egy apa és fia, talált rá szombaton a dél-norvégiai Risavika-öbölben. A belugát daruval emelték ki a vízből, majd egy közeli kikötőbe szállították, hogy vizsgálatokat végezzenek rajta.

Hvaldimir a norvég bálna szó (hval) és Vlagyimir Putyin orosz elnök keresztnevének összeolvasztásából kapta a nevét, innen jön a magyar sajtóban elterjedt Bálngyimír elnevezés.

Bálngyimír fehér bálna, akit állítólag az orosz tengerészet képzett ki hadi célokra
Bálngyimír fehér bálna, akit állítólag az orosz tengerészet képzett ki hadi célokra Forrás Ein Dahmer / Wikipédia

A 4,2 méteres, 1200 kilós bálnát 2019-ben látták először, az orosz vizektől nem messze, a norvég Ingøya sziget közelében. Azért terjedt el róla, hogy orosz kém lehet, mert az általa viselt hámon egy kis kamerának látszó tartószerkezet és egy csat is volt, amelyen a „Equipment St Petersburg“ felirat szerepelt.

Sebastian Strand tengerbiológus az NRK-nak úgy nyilatkozott: az állat testén nem találták sérüléseket, ráadásul jó egészségügyi állapotban volt a közelmúltban, ezért egyelőre fogalmuk sincs, mi lehetett a halál oka.

Bálngyimír az utóbbi években több norvég tengerparti város partjainál is feltűnt, ahol nagyon megkedvelték, mert reagált a kézjelekre és szívesen játszott az emberekkel. A norvég média spekulációi szerint terápiás bálna lehetett, mielőtt hadi célokra képezte ki az orosz tengerészet.