2024.8.30 13:13
Olvasási idő 2:41
Kremmer Magdi

Így találd meg az életcélod: Ikigai, a japán módszer, ami segít, ha el vagy veszve

Így találd meg az életcélod: Ikigai, a japán módszer, ami segít, ha el vagy veszve
Forrás Perks of being a Wallflower (2012) - Summit Entertainment, LLC
ÉLETMÓD ÉLETMÓD ÉLETRAJZI FILM FILOZÓFIA MENTÁLIS EGÉSZSÉG PSZICHOLÓGIA

Fiatal felnőttként teljesen normális, hogy bizonytalannak látjuk a jövőt és még nem tudjuk, hogy mit szeretnénk csinálni 10 vagy 20 év múlva. Ha azonban zavar, hogy el vagy veszve, egy japán módszer segíthet megtalálni az utadat.

Középiskolás koromban szinte hetente változott, hogy épp hogyan képzeltem el a jövőmet: volt, hogy űrhajós, máskor újságíró, néha pszichológus akartam lenni. Most, évekkel később, egy félbehagyott alapszakkal, két diplomával és a legkülönfélébb munkatapasztalatokkal a hátam mögött sem tudom még biztosan, hogy mi az az egy dolog, amit csinálni akarok. Szorongással tölt el, ha arra gondolok, hogy döntenem kéne egy szakma vagy foglalkozás mellett, hiszen annyi minden érdekel és legszívessebben egyszerre csinálnék öt különböző dolgot. 

Ikigai, a japán módszer, ha el vagy veszve
Fiatal felnőttként teljesen normális, ha azt érzed, el vagy veszve. Forrás Ladybird (2017) - IAC Films, Scott Rudin Productions


Nehéz elképzelni, hogy néhány évtizeddel ezelőtt még teljesen más volt a helyzet – nem volt akkora eltérés a különböző életutak között, az, hogy az ember szakmát vagy diplomát szerez, majd az egész életében ugyanazt a munkát végzi és egy-egy helyen 10-20-30 évet is simán dolgozik, teljesen mindennapi volt. Mára elterjedtek az atipikus foglalkoztatási formák, rengetegen dolgoznak részmunkaidőben, lehet távmunkát végezni, a Covid óta a home office szinte alap. A közösségi médián azt látjuk, hogy végtelen lehetőség áll előttünk, de a bőség zavarában szinte képtelenség dönteni arról, hogy influenszer karrierbe kezdj, elvégezz egy újabb alapszakot, szakmát tanulj, menj el jó fizuért egy lélekölő multiba, vagy hagyj hátra mindent és költözz vidékre, majd alapíts kommunát a barátaiddal. A fiatal felnőtt lét persze épp arról szól, hogy kipróbáljunk minél több dolgot és kitaláljuk, mit szeretnénk kezdeni magunkkal. Ha azonban már túl nyomasztóvá válik a jövő bizonytalansága, vagy úgy érezzük, hogy itt az ideje annak, hogy elinduljunk egy konkrét irányba, a japánok életfilozófiája, az úgynevezett ikigai módszer segíthet az utunk megtalálásban. 

Ikigai, a japán módszer, ha el vagy veszve
Látni az élet apró örömeit nem is olyan egyszerű. Forrás Perfect Days (2023) - Master Mind, Spoon, Wenders Images

Az ikigai kifejezés a japán “iki=élet” és a “kai=érték, hatás, eredmény” szavakból áll. Maga a fogalom tulajdonképpen egy életfilozófia, gyakran úgy definiálják, mint azt a valamit, ami miatt felkelsz reggel, ami miatt elkezded a napot. Az elmúlt években az ikigai nemzetközileg is elterjedt módszerré, szemléletté vált, ami segíthet megtalálni az életünk célját. Az ikigai alapja igen egyszerű: találd meg azt a dolgot, amit szeretsz csinálni, amiben jó vagy, ami hasznos a világ számára és amiért megfizetnek. Ha ez megvan, akkor megtaláltad az ikigai-od, és az esélyedet a teljes és tartalmas életre. 

Ikigai, a japán módszer, ha el vagy veszve
Az ikigai akkor jön létre ha olyasmit cisnálsz, amit szeretsz, amiben jó vagy, amit megfizetnek és ami hasznos a társadalom számára. Forrás saját szerkesztés


Az ikigai módszer nemzetközi elterjedése két spanyol kutató és szerző, Héctor García és Francesc Miralles nagysikerű művének, az az Ikigai: Japán titkok a hosszú és boldog élethez című könyvnek köszönhető. García és Miralles 2016-ban utaztak el Ogimiba, a “száz évesek falujának” is nevezett településre, hogy megtalálják a hosszú élet titkát. Életvitelbeli szokások, egyedi diéta vagy ideális környezeti feltételek helyett a szerzők az Ikigait találták. Tapasztalatikról, arról, hogy hogyan találják meg a harmóniát az életben a japánok, könyvet írtak, amiben elmondják, miként lehet elsajátítani az ikigai módszert. 

Ikigai, a japán módszer, ha el vagy veszve
Néha az tűnik a legegyszerűbb útnak, ha egyszerűen kivonulnánk a vadonba. Forrás Into the Wild (2007) - Paramount Vantage, River Road Entertainment, Art Linson Productions

Ahhoz, hogy megtaláljuk magunkban az ikigai-t, önismeretre és időre lesz szükségünk. Három egyszerű lépés segíthet abban, hogy elindulj a saját ikigaid megtalálása felé: 

Találd meg azt, ami örömet okoz

Figyeld meg, hogy mik azok a dolgok, amik örömet okoznak a mindennapi életben. Próbálj találni olyan hétköznapi tevékenységeket, amelyeket szívesen csinálsz minden nap, amelyek természetesen jönnek, lehetne belőlük karriert építeni és valamilyen társadalmi hasznosságuk is van. Ha megtalálod az örömöt, amit ezek az apró dolgok okoznak, érezni fogod, hogy működik az ikigai. 


Készíts Venn-diagramot

Készítsd el a saját Venn-diagramodat az ikigai módszer szerint. Először írj egy listát minden olyan dologról, amiben jó vagy, amit szívesen csinálsz, ami mások számára hasznos és amivel pénzt tudnál keresni. Ha ezzel kész vagy, helyezd el a felírtakat a diagram megfelelő részén. Lehet, hogy elsőre nem fogsz olyan dolgot találni, ami középen helyezkedik el, de azzal, hogy megfogalmazod és leírod a számodra fontos tevékenységeket, egy lépéssel közelebb kerülsz az ikigai-hoz. 

Ikigai, a japán módszer, ha el vagy veszve
Ha eléggé keressük, meg fogjuk találni az ikigai-t. Forrás Perks of being a Wallflower (2012) - Summit Entertainment, LLC

Próbálj ki új dolgokat 

Ha úgy érzed, még nagyon távol vagy az ikigai-tól, próbálj új tapasztalatokat szerezni. Keress lehetőséget arra, hogy új dolgokban próbáld ki magadat, vagy olvass, keress utána különböző foglalkozásoknak, szakmáknak. Ha valami érdekel, akkor tanulmányozd az adott szakmát, beszélgess olyan emberekkel, akik a szférában dolgoznak. Lehet, hogy most még keresed az utadat, de a japánok szerint mindenkiben ott van az ikigai, amit meg tudunk találni, ha eléggé figyelünk. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!