2024.9.11 9:47
Olvasási idő 2:29
Szécsi Krisztián

Taylor Swift hivatalosan is Kamala Harrist támogatja az amerikai elnökválasztáson

KÖZÉLET AMERIKAI ELNÖKVÁLASZTÁS 2024 DONALD TRUMP EGYESÜLT ÁLLAMOK KAMALA HARRIS TAYLOR SWIFT

Az énekesnő a közösségimédia-felületein magyarázta el követőinek, hogy miért a demokrata Kamala Harrisre fog szavazni. Taylor Swift nyílt állásfoglalása pont akkor jött, amikor többen számon kérték, hogy miért ölelgetett egy feltehetőleg Trump-szavazót.

Taylor Swift nyílt levélben biztosította Kamala Harris demokrata politikust támogatásáról közösségimédia-felületein.

Az énekesnő a keddi amerikai elnökválasztási vita kapcsán a 2023-as Time magazin Az év embere fotósorozatával osztotta meg gondolatait arról, hogy miért fog Harrisre szavazni. Hangsúlyozta: mielőtt bárki döntést hozna, informálódjon a jelöltek politikai terveiről.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Taylor Swift (@taylorswift) által megosztott bejegyzés

Swift azt is kommentálta, hogy Donald Trump mesterséges intelligencia által generált fotókat osztott meg róla, hogy rajongói a politikusra szavazzanak.

Nemrégiben tudomásomra jutott, hogy felkerült Donald Trump honlapjára olyan AI generálta fotó rólam, ami szerint én őt támogatom. Ez komolyan felszínre hozta a mesterséges intelligenciával kapcsolatos félelmeimet és a félretájékoztatás veszélyeit bennem. Arra a következtetésre jutottam, hogy szavazóként nagyon átláthatónak kell lennem a tényleges terveimet illetően ezen a választáson. A félretájékoztatás ellen a legegyszerűbben az igazsággal lehet felvenni a harcot

Swift ezután azzal folytatta, hogy azért fog Kamala Harrisre és alelnökjelöltjére, Tim Walzra szavazni, mert biztos kezű és tehetséges politikusoknak gondolja őket, akik kiállnak az LMBTQ-jogokért, a nők saját testükhöz való jogáért és a lombikbébi programokért.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te mennyire vagy képben az USA elnökeivel? REFRESHER-KVÍZ: Te mennyire vagy képben az USA elnökeivel? 2024.8.10 9:27

Az utóbbi azért is fontos, mert februárban Alabama államban olyan jogi döntést hoztak, mely szerint a lefagyasztott embriók gyermeknek számítanak, így több klinika felfüggesztette az in vitro megtermékenyítéseket. 2023 év végén Texasban pedig a legfelsőbb bíróság döntött úgy, hogy nem engedélyezhető az abortusz azoknak a terhes nőknek, akinek magzata beteg vagy akinek terhessége veszélyezteti egészségét.

Megcsináltam a magam kutatómunkáját, és meghoztam a döntésemet. Viszont a te kutatómunkádat neked kell megcsinálnod, és döntened is neked kell.

Swift ezután azokhoz a szavazókhoz szólt, akik először vesznek részt a választásokon – ők az Instagram-történeteiben megtalálják, hol tudnak regisztrálni a választásokra –, majd szignójával adott egy fricskát Trump csapatának: „Szeretettel és reménységgel, Taylor Swift, egy gyermektelen macskás hölgy“.

Ez utóbbi egyébként egy direkt utalás Trump alelnökjelöltjének, J. D. Vance ohiói republikánus szenátor korábbi megjegyzéseire, aki szerint a demokraták „családellenes“ programot hirdetnek, amit „egy rakás gyermektelen macskás hölgy vezet, akik szerencsétlenek a saját életükben és az általuk hozott döntések miatt, ezért az ország többi részét is szerencsétlenné akarják tenni“.

taylor swift
Taylor Swift, Travis Kelce és Brittany Mahomes szeptember 8-án a US Open teniszbajnokságon. Forrás Al Bello/Getty Images

Azonban Swift nyílt támogatása mögött nem csupán politikai ideológia állhat, hiszen az elmúlt napokban tömegével érték kritikák az online térben, miután a US Open teniszbajnokság vasárnap döntőjén több fotó is készült arról, ahogy Brittany Mahomest, Patrick Mahomes, a Kansas City vezető hátvédjének feleségét ölelgeti.

Kiemelt tartalom
Megfontoltan oltogasd a skinny jeans viselőit, mert simán lehet, hogy te is újra hordani fogod Megfontoltan oltogasd a skinny jeans viselőit, mert simán lehet, hogy te is újra hordani fogod 2024.6.26 16:24

Brittany Mahomes augusztusban azzal került a címlapokra, hogy lájkolta Donald Trump egyik közösségimédia-bejegyzését, ami arról a 20 politikai pontról szólt, amit a második Trump-kormányzás prioritásként kezelne, köztük „Amerika történetének legnagyobb kitoloncolási műveletével“.

Annak ellenére, hogy Mahomes nem tisztázta politikai hovatartozását, az eset heves polémiát váltott ki, és csak olaj volt a tűzre, amikor maga Donald Trump is beszállt. „Szeretném megköszönni a gyönyörű Brittany Mahomesnak, hogy ilyen határozottan megvédett engem, és hogy szerinte is a MAGA [Make America Agreat Again] a legnagyobb és legerősebb politikai mozgalom a most csődbe jutott országunk történetében“.

@implausibleblog

Taylor Swift, "I don't care if they write: Taylor Swift comes out against Trump.. I need to be on the right side of history" First Carol Vorderman, a celeb, speaking out. Now Taylor Swift, a celeb, speaking out. We need more people with influence to have the courage to call out the bad and encourage the good 🙏 Taylor Swift continues, calling out Republican U.S. Senator Marsha Blackburn, saying, she "votes against fair pay for women.. Against the reauthorisation of the Violence Against Women Act which is just basically protecting us from domestic abuse and stalking.. She thinks if you're a gay couple or look like a gay couple you should be allowed to be kicked out of a restaurant.. It's basic human rights"

♬ original sound - Farrukh

Swift a 2020-as választások alatt Joe Bident támogatta, a Taylor Swift: Miss Americana című Netflix-dokumentumfilmjében pedig arról beszélt: nem érdekli, hogy korábban nem szólalt fel vallási vagy politikai kérdésekben, ő „a történelem jó oldalán“ akar állni.