2024.9.10 9:00
Olvasási idő 4:29
Maier Péter

Idén 25 éves a Harcosok klubja! Itt van 7 fun fact, amit nem tudtál a filmről

Idén 25 éves a Harcosok klubja! Itt van 7 fun fact, amit nem tudtál a filmről
Forrás 20th Century Fox
FILMEK + SOROZATOK BRAD PITT EDWARD NORTON

Az elmúlt évtizedek egyik legforradalmibb filmje nem ért el nagy sikereket megjelenésekor, de 25 évvel később már pontosan tudjuk, mennyivel kevesebb lenne az emberi kultúra nélküle. Tények, amiket (talán) nem tudtál a Harcosok klubjáról.

0 darab Oscar-díj, 0 darab Golden Globe, 0 darab BAFTA és gazdasági bukta (először). Ezt „tudja felmutatni“ David Fincher filmje, a Harcosok klubja, amelyet közel 25 éve, 1999. szeptemberében mutattak be a Velencei Filmfesztiválon, majd egy hónappal később az Egyesült Államokban. A film 63 millió dollárból készült, de az USA-ban csak 37-et tudott ebből visszahozni, míg az Államokon kívül 64 millió volt az összebevétele mozis szinten. A kulturális jelentőségéről azonban ez nem mond el semmit. Az, hogy egy film végletekig kritizálja a későkapitalizmus fogyasztói társadalmát vagy a lehető legnyomasztóbb formában ábrázolja az erőszakot, ma már nem tűnik annyira különlegesnek, de 1999-ben azért még nem volt teljesen magától értetődő. Ma már úgy tekintünk a Harcosok klubjára, mint az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb kultfilmjére, de vajon mennyit tudunk róla, a készítésének, kiadásainak körülményeiről? Cikkünkben összeszedtünk hét érdekességet, amelyekről lehet, hogy fogalmad sem volt.

Brad Pitt letörette a foga egy darabját, hogy hitelesebb legyen 

Brad Pitt letöretett egy kis darabot a fogából, hogy hitelesebb legyen Tyler Durden szerepére
Brad Pitt letöretett egy kis darabot a fogából, hogy hitelesebb legyen Tyler Durden szerepére Forrás 20th Century Fox

Brad Pitt sosem arról volt ismert, hogy félvállról venné a szerepeit, de Tyler Durden karaktere mellett nagy mértékben elköteleződött. Nem csoda, ugyanis állítólag minden olyan szerepet szívesen vállalt akkoriban, amely új dimenziókat nyit ki számára színészként, és amelyek által kiléphetett az ügyeletes szépfiú imidzséből. Azért, hogy a Harcosok klubját megcsinálja, még arra is képes volt az Entertainment Weekly 1998-as cikke szerint, hogy egy darabot letöressen a metszőfogából. Persze, mindezt szakszerű körülmények között csinálta, és feltehetően megbízható fogorvosa lehetett, de a hozzáállása így is megsüvegelendő. A 17 és fél millió dolláros bevétel, amit ezzel a filmmel megkeresett, feltehetőleg fedezte, hogy pöpecül újracsináltassa azokat a metszőket. 

A színészek megtanultak bunyózni és szappant főzni

brad pitt, szappan, harcosok klubja, fight club
A szappan az egyik legfontosabb motívuma a filmnek, így fontos volt, hogy minél jobb képek készüljenek arról, ahogy főzik Forrás 20th Century Fox

Brad Pitt és Edward Norton nem alibizhették el, képezniük kellett magukat, hogy megtanuljanak bokszolni, illetve egyéb harcművészeti kurzusokon is részt vettek. De nem ez az egyetlen skill, ami nélkül nem forgathatták volna le a filmet. Fontos volt, hogy azokat a jeleneteket is hitelesen hozzák, ahol éppen szappanfőzésen tevékenykednek, úgyhogy kitanulták ennek a szakmának is a csínját-bínját, a többi meg már történelem. Nem tudni, azóta hasznosították-e ezt a tudásukat a való életben, de ha szerepekből és a félretett pénzből is kifogynak, lehet, jól fog kinézni a LinkedIn-profiljukon.

A film egy könyv alapján készült, de az író szerint jobb, mint a regény

Chuck Palahniuk, az eredeti Harcosok klubja szerzője
Chuck Palahniuk, az eredeti Harcosok klubja szerzője Forrás Chuck Palahniuk

Az egész sztori ott indult, hogy a néhai Laura Ziskin, a Micsoda nő által sikeressé váló producer a kocsijában végighallgatott egy hangoskönyvet, amely a Chuck Palahniuk regényéből készült. Ziskin azt gondolta, hogy ez egy olyan sztori, amiből filmet kell csinálni, még akkor is, ha első blikkre fogalma sem volt róla, hogyan. A „művészek majd megoldják“, gondolhatta és 10 ezer dollárért megvásárolta a jogokat Palahniuktól, aki később egy interjúban arról beszélt, hogy szerinte a film rétegeltebben rávilágít a lényegre, mint az ő munkája. „Most, hogy láttam a filmet – különösen, amikor leültem Jim Uhlsszal, és felvettem egy kommentárt a DVD-hez –, egy kicsit szégyelltem a könyvet, mert a film jobban megágyaz a cselekménynek, sokkal hatásosabbá tette, és olyan összefüggéseket hozott elő, amelyekre én nem is gondoltam volna.

Van egy sor arról, hogy »az apák franchise-okat alapítanak több családdal«, és soha nem gondoltam arra, hogy ezt összekapcsoljam azzal a ténnyel, hogy a klubot franchise-okba sorolták, és a film ezt a kapcsolatot megteremtette. Csak vertem a fejemet a falhoz, amiért nem találtam meg ezt az összefüggést

– fogalmazott az író. Micsoda szégyen Chuck, mi egyből összeraktuk!

Az „Istenem, alsó tagozat óta nem dugtam ilyen jót!“ eredetileg „Akarok egy abortuszt tőled!“ lett volna

A Harcosok klubja ikonikus mondata eredetileg nem így szólt.
Az ikonikus mondat eredetileg nem így szólt. Forrás 20th Century Fox

BEST. MOVIE. YEAR. EVER.: How 1999 Blew Up the Big Screen című

könyv részleteiből kiderül, hogy Fincher ezt mondatta volna Helena Bonham Carterrel a szex utáni jelenetben, de a stúdió és Ziskin nem volt hajlandó elfogadni, Fincher pedig azt mondta, csak akkor hajlandó lemondani az abortuszos mondatról, ha Marla Singer karaktere azt mondja helyette, hogy „Istenem, alsó tagozat óta nem dugtam ilyen jót!“. Hogy mennyivel bír több nyomdafestéket az utóbbi mondat, azt mindenki döntse el maga.

Nem Helena Bonham Carter volt az A-terv

Helena Bonham Carter a Harcosok klubjában
Helena Bonham Carter a Harcosok klubjában Forrás 20th Century Fox

Edward Norton az ismert anekdota szerint csak annyit kérdezett Finchertől, „ugye, vígjátékot csinálsz belőle?“, a rendező egyből rávágta, hogy persze, Nortonnak pedig nem is kellett több, hogy igent mondjon a szerepre. Tyler Durden szerepére Russell Crowe neve merült még fel, de nagy volt az egyetértés abban, hogy Brad Pitt a tökéletes választás, aki – ahogy már fentebb is írtuk – éhezett a hasonló szerepekre, Fincherrel pedig már alkotott egy nagyot előtte az 1996-os Se7ennel. A női főszereplőre azonban nem Carter volt a kizárólagos jelölt. Az akkoriban nagy sztárnak számító Janeane Garofalo nem vállalta a filmet a szexjelenetek miatt, Courtney Love, Kurt Cobain özvegye Fincher szerint tökéletes lett volna, de mivel akkoriban Edward Nortonnal járt, nem tartotta etikusnak a közös munkát. Reese Witherspoon neve is felmerült, de ő túl fiatal volt a szerepre a rendező szerint, így jött a képbe az a Helena Bonham Carter, aki egybeolvadt Marla Singer karakterével. Ahogy a régi Index is utal rá, kicsit bele is ragadt a sötét, baljós vibe-okat hozó női karakterbe.

Nem David Fincher rendezte volna a filmet

Edward Norton, David Fincher és Brad Pitt a Harcosok klubja forgatásán
Edward Norton, David Fincher és Brad Pitt a Harcosok klubja forgatásán Forrás 20th Century Fox

Legalábbis a shortlistnek nem ő volt a tetején. Fincher megkeresése előtt Ziskin négy különböző rendezővel is megpróbálkozott, a Napos oldalt dirigáló David O. Russellel indított, majd a később A Gyűrűk Ura-filmekkel ismertté váló Peter Jacksont kérdezte meg. Ezt követően jött a képbe Danny Boyle (Trainspotting) és Bryan Singer (Közönséges bűnözők), de ezek az alkotók nem értek rá, vagy nem tetszett nekik az anyag. 

Kiemelt tartalom
10 színész, aki részegen vagy bemindenezve állt kamera elé a leghíresebb filmjeiben 10 színész, aki részegen vagy bemindenezve állt kamera elé a leghíresebb filmjeiben 2023.11.30 18:15

Finchert sem volt könnyű meggyőzni, bár ennek nem magához a Harcosok klubjához volt köze. Neki azzal volt baja, hogy a 20th Century Foxszal kellene dolgoznia, a stúdióval való közös munkáról ugyanis borzasztó emlékei voltak az Alien 3 készítése miatt. Végül sikerült meggyőzni, és ahogy fentebb és lentebb olvasható, az elején valószínűleg még mindkét fél bánta a dolgot, két-három évvel később viszont már egyik se.

Először jól elcseszték a marketinget

Edward Norton, David Fincher és Brad Pitt a Harcosok klubja forgatásán
Edward Norton, David Fincher és Brad Pitt a Harcosok klubja forgatásán Forrás 20th Century Fox

Amikor David Fincher megmutatta a kész filmet a stúdiónak, kétségbe voltak esve, ugyanis fogalmuk sem volt, hogy milyen csoportot tudnak becélozni a reklámkampánnyal. Az alkotási büdzsé is rendesen felkúszott (13 millió dollárral, eredetileg 50 lett volna) Fincher munkamódszere miatt, ami rendesen elhúzta a forgatási időt. A rendezőnek volt egy ötlete a kampányra, méghozzá az, hogy egy rózsaszín szappan köré építsék az egészet, de a 20th Century Fox rossz viccnek minősítette ezt. Férfi közönségre próbálták targetelni, mert úgy érezték, Brad Pitt kockái ellenére is túl sok erőszak van benne ahhoz, hogy a női közönség vevő legyen rá, úgyhogy például sportközvetítések szüneteiben vetítették le a spotokat. Nem vált be túlzottan. Ahogy a régi Origo idézi, a kommerciális sikert végül a DVD-kiadás hozta el, amelynek a kampányát Fincher felügyelte. Az évek során 6 millió lemezt adtak el belőle, és a kezdeti bukásból így lett az ezredforduló egyik legkörberajongottabb filmes alkotása.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!