2024.9.15 8:53
Olvasási idő 4:10
Vank Antal

10+1 tipp, hogy a sulikezdés után is jól teljenek a szürke, borongós hétköznapok

10+1 tipp, hogy a sulikezdés után is jól teljenek a szürke, borongós hétköznapok
Forrás GettyImages / AleksandarNakic
ÉLETMÓD ISKOLA OLVASÁS ŐSZ PROGRAMAJÁNLÓ TÚRÁZÁS

A szeptember általában szürke, esős idővel köszönt be, ráadásul hozza magával az iskolakezdést is, és az ember ilyenkor hajlandó kicsit bedepizni... Cikkünkben nagyszerű tippeket, hogy feldobjuk a a hétköznapokat!

Elkezdődött a szeptember, sokak számára ez pedig egyet jelent a szünidő végével is. Bár valljuk be, ilyenkor elképesztően csábító csak úgy ledögleni a még nem túl megterhelő tanórák – vagy épp agyfacsaró előadások – után, nem feltétlenül érdemes kizárólag tiktokozással és a Facebook Reels-videók végtelen görgetésével eltölteni a szürke délutánokat. Cikkünkben arra vállalkozunk, hogy 10 + 1 tippet adjunk arra, hogy az iskola utáni idő kreatívan, de legalábbis valós kikapcsolódást nyújtva teljen.

1. Nagy séták, kisebb túrák

Szinte hihetetlen, de a legtöbb környéken még Budapesten is akad zöld felület, de maga a belváros is rengeteg izgalmat rejthet. A Városligeti fasori villától (Kőrössy-villa) az akár 56-os, illetve világháborús golyók szaggatta bérházak falazatain keresztül az olyan, már-már extrémebb dolgokig, mint a csepeli bunkerek bejárása. Ha az idő engedi – már pedig az utóbbi pár év tapasztalatai alapján azért nem szakad az eső folyamatosan, mint a szerelmes filmekben – egy-egy nagyobb séta, kisebb túra akár a budai hegyekben rengeteg energiát adhat.

2. Olvass a szabadban!

Szintén időjárásfüggő, de nagyszerű időtöltés lehet ilyenkor fogni a kedvenc, akár már többször is olvasott regényünket, keresni egy fát, letelepedni a tövébe és olvasni egy kicsit. Mi személy szerint elsősorban olyan műveket ajánlunk pihenésre, amelyeket igazán szeretünk, ez az időszak nem feltétlenül a felfedezések időszaka. A szeptember viszont arra tökéletes lehet, hogy visszatérjünk egy ismerős terepre, újra együtt kalandozzunk, vagy épp filozofáljunk a kedvenceinkkel. Arról nem is beszélve, hogy egy favorit igen könnyen képes újra magával rántani, hogy aztán elfeledjük, milyen nehézségek várnak ránk.

Itt van az ősz, itt van újra! Forrás Pexels.com / Autumn

3. Találkozz sokat a barátaiddal!

Az ember hajlamosabb magába zárkózni ősszel, amikor kézzelfoghatóan rövidülnek a nappalok. Hatványozottan igaz ez akkor, ha intézetet váltottunk éppen – középiskola, felsős tagozat új emberekkel, vagy akár egyetem. Ilyenkor nem szabad azt feltételezni, hogy a régi kapcsolatok már nem számítanak, sőt, kifejezetten fontos, pláne eleinte, hogy személyesen, tehát ne csak Messengeren vagy egyéb szöveges üzenetküldőn  beszéljünk azokkal, akikkel régen napi szinten összefutottunk. Persze az új környezetben előbb-utóbb megtaláljuk majd az új barátokat, a régieknek pedig próbákat kell kiállniuk, de egyelőre ne ezzel törődjünk, élvezzük egymás társaságát, nosztalgiázzunk, szerezzünk új élményeket azokkal, akik egyszer – nem is olyan régen – a világot jelentették nekünk!

4. Csinálj olyat, amilyet még soha!

Néha a legjobb dolog megtörni a monotóniát, hogy valami olyasmit teszünk, ami még számunkra is újdonság. Ültél már a Zugligeti Libegőn? Vagy a Budapest Eye-on? Repültél már a város fölé egy hőlégballonnal? Tedd meg! Ha pedig ezek nem vonzanak, akkor is cselekedj valami radikálisat. Beszéld meg egy jóbarátoddal, hogy egy napra elutaztok egy másik városba, ahol még egyikőtök sem járt! Legyetek spontánok!

Itt van az ősz, itt van újra! Forrás Pexels.com / Autumn


5. Nézz meg pár részt a kedvenc sorozatodból! 

Rengeteg tanulmány szerint az úgynevezett komfortélmények (vagyis olyan filmek, könyvek, sorozatok, amelyeket nyugodtabb időkben láttunk) átsegíthetnek bennünket életünk nehezebb szakaszain. Ha épp szakad kint az eső és spontánnak sem érzed magad, ráadásul emberekkel sem találkoznál, az egyik legjobb megoldás elővenni egy régi, kedves sorozatot, és megnézni belőle pár részt (hosszabb szériák esetében a darálást, vagyis az összes epizód lehető legrövidebb idő alatt történő újra nézését nem ajánljuk). Merülj el Stars Hollow őrült figurái közül pár epizódra, irts szellemeket és démonokat Sammal és Deannel, merülj el a Bridgerton család intrikái között. Bármi, amit szeretsz, ilyenkor megnyugtathat – sokkal jobban, mint azt hinnéd.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Mennyire emlékszel a Szívek szállodájára? REFRESHER-KVÍZ: Mennyire emlékszel a Szívek szállodájára? 2023.10.21 9:54

6. Sportolj valamit!

Tudom, tudom, az ember energiaszintje kifejezetten alacsony ősszel, de ha valamikor megéri nekiállni sportolni, akkor ez az az időszak. A nap már nem tűz annyira – legalábbis normális esetben – de nyitva tartanak az uszodák, relatíve jó már a kerékpáros közlekedés, élmény a futás vagy akár csak pár komolyabb séta. A szervezetnek is jót tesz, ha nem kuckózunk be és közben zabálunk két pofára, az egészségünknek sem árt. Nem kell túlzásba vinni, sőt, ha valami nem esik jól, próbáljunk ki mást. Rengeteg lehetőség áll előttünk.

Itt van az ősz, itt van újra! Forrás Pexels.com / Autumn


7. Ha szereted a videójátékokat, elő a backloggal!

Aki legalább néhány éve nyüstöl videójátékokat, annak bizonyára elég komoly mennyiségű megvett/megkapott/bundle-ben hozzávágott szoftvere van, amihez még hozzá se nyúlt, de már régóta tervezi. Ha kint szakad az eső, ilyenkor érdemes digitálisan kísérletezgetni, kipróbálgatni azokat a címeket, amelyeket bár megszerzett az ember, de soha nem jutott el még odáig, hogy nekiveselkedjen. A játékos sajtó véleménye sem feltétlenül számít: ha csak az tartott vissza, hogy egy-egy game-et lehúztak, attól még lehet, hogy neked bejön. Szánj rá időt, próbáld ki, veszíteni valód nincs!

8. Rendezd át a szobád!

Ha úgy érzed, a környezettel együtt te is beleszürkülsz a hétköznapokba, érdemes egy kicsit változtatni az élettereden. Nem arról beszélünk, hogy irány az Ikea, és cserélj le minden bútort, de egy-egy szekrény átmozgatása, néhány plusz kiegészítő hozzáadása egészen újszerű élményt biztosíthat, pláne, hogy így nem a teljesen megszokott környezetedbe térsz vissza a suliból. Hidd el, néha az apróságok is sokat számítanak.

Itt van az ősz, itt van újra Forrás Pexels.com / Autumn

9. Takaríts ki!

Szinte halljuk, ahogy az olvasók „takaríts ki te!” felkiáltással reagálnak erre, de nincs is jobb időszak egy kis nagytakarításra – akár a szobában, akár a lakásban – mint az ősz, amikor amúgy is sokszor be vagyunk zárva. Az ember utána sokkal komfortosabban érzi magát, márpedig rengeteget dob az ember hangulatán, ha igazán otthon érzi magát a lakásában/szobájában, ahová az esős idő miatt bezárkózni kényszerül. Érdemes beszerezni pár plusz LED-es fényforrást is, akár színeseket, hiszen a fény maga is nagyon hiányzik az ősz, majd később a tél időszakában.

10. Főzz valamit, amit még soha!

Ősszel is rengeteg szezonális zöldség akad, nem is beszélve arról, hogy a hús szerencsére nem évszakfüggő. Ha szeretsz kaját csinálni, azért, ha még nem próbáltad, akkor meg azért érdemes egy kicsit kísérletezgetni. A főzés önmagában rengeteg endorfint termel, ha pedig a végeredmény ehető – márpedig ha az interneten fellelhető rengeteg recept közül válogatunk, mellényúlni sem nagyon tudunk –, az valami fantasztikus élmény. Természetesen kezdők számára nem valami „hagyjuk állni öt napig” felütésű egzotikus kaját ajánlunk, bármi jó lehet, ami egy kicsit eltereli a figyelmünket.

+1. Kapcsolódj le az internetről egy-egy napra!

Tudjuk, online magazinként egy kicsit magunk ellen is beszélünk, ráadásul az új iskolai szabályoknak köszönhetően sokaknak napközben sem elérhető a telefonja... Mégis, időnként érdemes félretenni a mobilt, hogy egyrészt legyen időnk a listánk által felsorolt dolgokra, másrészt, hogy egy kicsit kiszakadjunk a digitális valóságból. Rengeteg információ ömlik ránk naponta a világhálóról, néha érdemes egy kicsit lekapcsolódni, és a valósággal foglalkozni. A TikTok – és természetesen a Refresher is – megvár.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!