2024.9.7 9:54
Olvasási idő 7:34

Cipősdobozok és kitiltott készülékek, 45 perces sorbanállás a tanítás végén: így telt az első telefonmentes hét az iskolákban

Cipősdobozok és kitiltott készülékek, 45 perces sorbanállás a tanítás végén: így telt az első telefonmentes hét az iskolákban
Forrás Getty Images
TÁRSADALOM ISKOLA KÖZÉPOKTATÁS MOBILTELEFON OKTATÁS

Szeptember elsejétől életbe lépett az iskolákban a magyar kormány mobiltelefonok és okoseszközök használatát korlátozó rendelete. Kíváncsiak voltunk arra, milyen élményeket tapasztaltatok az iskola első hetében.

Túl vagyunk a 2024/2025-ös tanév első hetén, amelyet igencsak beárnyékolt a magyar kormány döntése: A 245/2024. (VIII.8.) kormányrendelet lényege, hogy a diákok ugyan bevihetik az iskolákba a telefonjukat, de rögtön le is kell adniuk azokat egészen addig, amíg be nem fejeződik az utolsó órájuk. Ez alól kivétel lehet olyan eset, amikor a tanár vagy az igazgató engedélyezi az eszközhasználatot, ám ilyenkor a tanulmányi rendszerben le kell írni a használat célját, az engedély időtartamát és a használt tárgy nevét is. A telefonokat értelemszerűen nem lehet használni szünetekben sem, amennyiben pedig valakinél mégis találnak kép-/hangfelvétel rögzítésére és internetelérésre alkalmas multimédiás eszközt, felszólítást kaphat arra, hogy adja le a készüléket, amennyiben pedig nem felel meg a kérésnek, azt el is vehetik tőle a tanárok. 

A rendelkezés az általános iskola 1–8. évfolyamán, a gimnázium 5–12. évfolyamán és a szakgimnázium 9–13. évfolyamán is érvényes, ugyanakkor a felnőttképzésben résztvevő tanulóknak is le kell adniuk a telefonokat, ráadásul a hétfőn megjelent Magyar Közlönyben a pedagógusok telefonhasználatát is korlátozzák. 

Kiemelt tartalom
10+1 tipp, hogy a sulikezdés után is jól teljenek a szürke, borongós hétköznapok 10+1 tipp, hogy a sulikezdés után is jól teljenek a szürke, borongós hétköznapok tegnap 08:53 -kor

Kíváncsiak voltunk arra, miket tapasztaltatok ti a tanítás első napjain, elvették-e a telefonotokat, volt-e az iskolának előre megtervezett és megszervezett módszere arra, hol tárolják napközben az eszközeiteket, mennyi idő alatt kaptátok őket vissza a nap végén, illetve arról is kérdeztünk titeket az Instagramon, milyen egyéb változás volt az iskolátokban?

telefon magyar iskola korlatozas
Titeket kérdeztünk az Instagramon arról, miket tapasztaltatok az első mobilmentes iskolai héten. Forrás Fotó: Sean Gallup / Staff

Telefonok a cipősdobozban 

Több olyan iskola is volt, ahol jobb híján a tanárok egy-egy cipősdobozba gyűjtötték össze a nap elején a telefonokat. Beszámolóitok alapján volt olyan tanár, aki csak az utolsó pillanatban értesült arról e-mailben, hogy még nincs kidolgozott rendszer a telefonok tárolására, így egy cipősdobozt vitt be az iskolába, más helyen pedig csak az óra elején kellett leadni a telefonokat, az óra végén pedig bár el lehetett venni, mivel az iskolában vannak folyosóőrök, a szünetben is fokozottan figyelik, előveszi-e valaki a telefont. A felügyelők a termeket és a mosdókat is ellenőrzik, és elveszik az eszközöket azoktól, akik megszegik a szabályt, visszaadni pedig csak a szülőknek lehet az elkobzott tárgyakat. 

Olyan hely is van, ahol a nap elején a tanár egy dobozba gyűjti össze a névvel ellátott telefonokat, ezeket pedig a könyvtárban tárolják a tanítási nap végéig, ezután lehet elkérni őket diákigazolvány felmutatásával.

Tekintve, hogy az iskolába majd 1000 gyerek jár, ez a nap végén eléggé gyorsan nagy tolongásba torkolhat, még akkor is, ha nem ugyanabban az idősávban végez mindenki

– írta egy diák, és nem ez az intézmény az egyetlen, ahol problémát jelenthet a telefonok visszaadása. Egy gimnáziumi tanuló arról írt, minden reggel a portán kell leadni a telefonokat becsomagolva, felcímkézve, az eszközöket pedig csak a portás adhatja vissza, egyesével. 

telefon iskola mobil korlatozas
Cipősdoboz, kosár, szekrény, fiók – a telefonok mindenhol máshová kerülnek. Forrás GETTY IMAGES

„Ez több szempontból is kivitelezhetetlen hosszútávon. Ha eltekintünk az egy helyen tárolt több millió forintot érő telefontól, és a ténytől, hogy minden egyes esetben újabb borítékokat kell használni, is felmerül a gond, hogy mi van akkor, ha ellopják, vagy más nevén kérnek ki egy telefont, esetleg mindenki, vagy sokan ugyanazt a nevet írják rá (ezt terveli pár diák lázongásképpen a rendszer ellen).”

Kiemelt tartalom
A rendszer bedarál minket, mégis lehajtott fejjel tűrjük: A Fekete pont az iskola világán keresztül tart elénk görbe tükröt A rendszer bedarál minket, mégis lehajtott fejjel tűrjük: A Fekete pont az iskola világán keresztül tart elénk görbe tükröt 2024.9.7 10:08

Volt olyan eset is, ahol a tanulók 45 percet álltak sorba, míg mindenki visszakapta a telefonját. Arról aligha tudnak bármit is a diákok vagy a tanárok, kit terhel a felelősség, ha például lopás vagy tűzeset történik az iskolában.

„Mai nap tájékoztatott bennünket az igazgató és az osztályfőnök a részletekről, reggel az aulában osztályonként fogják egy zárható dobozba gyűjteni a telefonokat, majd azt is elzárni. Ugyanakkor még így is rengeteg a kérdés. Többek között a felelősségvállalási kérdésekre sem tudott egyértelmű választ adni az osztályfőnök. Az is probléma, hogy a sok készülék egy helyen egy mágneses mezőt hoz létre, mely kárt is tud tenni azokban. Arra sem tudott választ adni, hogy mi van akkor ha valakinek kár keletkezik a telefonjában. Ki fogja azt kifizetni? Mostani oktatási rendszerben dolgozatpapírokra sincsen pénz.”

iskola telefon mobil korlatozas
Ha a tanár vagy az igazgató arról rendelkezik, az órán is használhatnak telefont a diákok, igaz, ezt a pedagógusnak nyilvántartásba kell vennie. Forrás GETTY IMAGES

Nem viszel telefont az iskolába = Nincs gond? 

Sokan írtátok, hogy a tanárok bár szolidárisak, és szintén nem látják átgondoltnak a szabályozást, nem tudnak mit tenni, így jó néhányan olyan tanács érkezett, hogy inkább mindenki hagyja otthon a telefonját. Az eszközt – amin már a bérletünket és a péntárcánkat is tartjuk – valahol úgy engedik meg használni, hogy bár nem veszik el a gyerekektől, a büfénél is tanár jelenlétében csak a fizetés idejére lehet elővenni, utána vissza kell rakni a táska mélyére. És akkor még nem is beszéltünk a telefonszámokról (hogy például a szülők tudják, bent kell-e maradnia a gyereknek), ami által a szülőt is könnyebb elérni, ha bármi probléma adódna. Van, aki attól tart, sokkal nehezebb lesz elérni a szülőket egy rosszullét esetén, ráadásul a titkárság csak még jobban leterhelődik, ha a diákoknak és a tanároknak hozzájuk kell fordulni azért, hogy felhívhassák a szülőket. 

Hány óra van? 

Szintén megoldásra vár még az is, hogyan értesítik a diákokat arról, ha változás áll be az órarendben? Sok iskolában kifejezetten gyakori, hogy napközben módosul az órarend, elmarad egy óra, ezt pedig a KRÉTA rendszerben eddig egészen jól lehetett kommunikálni a diákok felé.

telefon iskola korlatozas rendelet magyarorszag
Aki eddig nem figyelt az órákon, más megoldást fog találni arra, hogy elfoglalja magát. Forrás GETTY IMAGES

Bár a módosulásokról még egyszerűbb szóban értesíteni a nap elején a diákokat (persze csak akkor, ha nincs csoportos felosztás osztályon belül), sok intézmény folyosóin nem, hogy óra nincs, már a jelzőcsengő sem szól a tanóra kezdete előtt. Többen is írtátok, hogy ma már kevesen hordanak magukon órát, a tanárokat pedig majd az fogja zavarni, hogy a diákok késve érkeznek az órára. 

A felháborodásom oka semmiképp nem az, hogy esetleg nem tudnék a telefonom nélkül élni, vagy rá lennék függve, csak egész egyszerűen értelmetlennek (ilyen szinten), kivitelezhetetlennek tartom az egész törvényt. Hiszen mi már – sajnos, vagy nem sajnos – ebben nőttünk fel, és ezt nem vehetik el egyik napról a másikra tőlünk. A mindennapjainkban, főleg az iskolával kapcsolatos dolgokban elég sok segítséget tud nyújtani, ha már csak egy olyan egyszerű példát nézünk, hogy gőzöm se lesz a folyosón állva, hogy mennyi az idő, vagy ha a nap folyamán változtatják meg az órarendem (ami nálunk elég gyakori), akkor arról nem fogok értesülni, vagy akár csak ha a szüleimnek szeretnék annyit írni, hogy beértem az iskolába, vagy később érek haza, mert még bent kell maradnom. Arról már ne is beszéljünk, ha esetleg a Classroomba feltöltött anyagot szeretném még óra előtt átolvasni a szünetben, és sajnálom, de környezetvédőként biztos hogy nem fogom kinyomtatni.

Többen jeleztétek azt is, hogy a lyukas órákon sem lehet még tudni, mi lesz az újonnan bevett módszer. Sok középiskolában a lyukas óra jó volt arra, hogy az emberek kimenjenek boltba, ebédet vegyenek, vagy ne legyünk álságosak, a suli épületétől megfelelő távolságban elszívjanak egy cigarettát (az új törvény szerint már semmilyen dohányterméket vagy hevítős elektromos cigarettát nem vihetnek be magukkal a diákok az iskolába, ez tiltott tárgynak minősül, a 18 évet betöltött tanulóknak pedig a dohányterméket nap elején le kell adniuk, hogy aztán a tanítás végén visszakaphassák). A szabályozás előtt volt olyan iskola, ahol napi két kilépővel a 18 évnél idősebb diákok kimehettek dohányozni, ahogy azonban a levélíró fogalmaz, a kilépő már elvesztette értelmét. 

telefon tilalom wc
Nehéz lesz szabad WC-ket találni telefontilalom idején. Forrás Fotografía de eLuVe/ Getty Images

Telt ház a suli WC-jében 

A magyar középiskolák mosdói két dologról híresek (na jó, legyen három): nincs papír, nincs fűtés, valamint mindenki itt gyújt rá suttyomban egészen addig, amíg le nem bukik. Többen megjegyeztétek, hogy idén kevés esély lesz szabad mosdót találni nemcsak a cigizők, de a suttyomban telefonozók miatt is, hiszen biztosan lesznek olyanok, akik nap elején egy régi telefont adnak majd le, sajátjukat pedig elrejtik valahova. 

Kiemelt tartalom
Így legyél energikus az iskolakezdésre: 6 tipp, hogy felkészült legyél az új tanévben Így legyél energikus az iskolakezdésre: 6 tipp, hogy felkészült legyél az új tanévben 2024.9.3 10:06

„Valószínűleg nem találtak megoldást arra sem, hogy hogyan oldják meg a lyukasórán az iskolát elhagyó diákok telefon ki- és beadását, így betiltották az épület elhagyását. Szeretném megjegyezni, hogy szünetben nem mehetünk ki az udvarra, mert mi van ha cigizni fognak a diákok, ami egyébként, mint mind tudjuk, a mosdókban folyik minden szünetben. De mostantól annak az esélye is kevesebb lesz, hogy sikerüljön szabad mosdót találnunk, mert nem csak dohányzás lesz, hanem telefonozás is a zárt fülkékben“ – fogalmazott egyik levélírónk.

„Az meg a másik, hogyha valaki az édesanyját kell felhívja, a mosdóba kell kiosonni, ahol a cigizők és egyéb dolgokat használók között kell elvégeznie ezt az elképesztően nagy bűntettet, mivel máskülönben lebukik, márpedig van, amikor baj van, vagy meg kell oldani valamit. Ez nevetséges, a diákok ebben az iskolában a nikotinról nem tudnak leszokni, és most a telefonjukat is titokban kell használni, mintha az is egy ilyen függőség lenne.“

Pedig ahelyett, hogy a telefonozást egy függőségnek állítanánk be, ahogy azt a Madách Imre Gimnázium vezetése is írta, sokkal jobb lenne, ha a digitális kultúra helyes használatára nevelnénk az embereket. Ma már nem lehet boldogulni a digitális eszközök nélkül, sok iskola pedig napi szinten tanítja arra a diákokat, hogy merjenek használni telefont: segíthet az idegennyelvek könnyebb elsajátításában, számolásban, a rajta található kvízek pedig játékosabbá teszik még az igazán nehéz információk memorizálását is. 

telefon tiltas iskola korlatozas magyarorszag
Nem a tiltás, hanem a digitális kultúra helyes használata lenne célszerű. Forrás GETTY IMAGES

Kinek mit intézett az iskolája 

Vannak olyan intézmények, ahol egészen egyszerű rendszert találtak ki: a diák óra elején lerakja a tanár asztalára a telefont, óra végén pedig elveszi, és a következő óra tantermében megint csak lerakja a padra. Persze ez a megoldás nem a legjobb, az igazán biztonságos tárolást nem mindenki engedheti meg magának. Egyes intézményekben már van saját zárható szekrénye a diákoknak, máshol pedig a szabályozás miatt dőlt el véglegesen, mi lesz az összegyűjtött iskolapénzzel: a mosdók kicsempézése helyett fémszekrényeket telepítenek be a folyosókra, ahol mindenki tárolhatja majd az okoseszközeit. Olyan iskola is van, ahol azt tervezik, hogy a diákok használhatják a telefonokat szünetekben, már ha sikerül a rendszerben elszámolnia a tanároknak az engedélyadással. 

„Itt egyelőre az a megoldás hogy első órában egy tanár beszedi a telefonokat egy dobozba, majd azt elviszi az igazgatói irodába, ahol marad a nap végéig, mikor az utolsó órát tartó tanár felhozza a mobilokat és visszaadja azokat. Habár itt megint felmerül a kérdés, hogy mi van, ha az osztály utolsó órája csoportbontott, például 4 különböző nyelvi óra megy egyszerre? Kitől vehetjük majd át? De szerencsére ez a helyzet csak az első hetekben fog fent állni, mivel az iskola új házirendet fog beiktatni, miszerint csak a tanórák idejére lesz elvéve a telefon, tehát az óra elején beszedik és a végén visszakapjuk a szünetekre. Ez a megoldás szerintem egy jó kompromisszum, tekintve más iskolák szigorához nézve.“

A kötelező jogszabályokon felül az iskola igazgatója vagy pedagógusai akár az egész tanítási évre engedélyezhetik az okoseszközök használatát az órákon a tanítási cél megjelölésével. A Madách Imre Gimnázium igazgatója, Mészáros Csaba menesztését azzal indokolták kormányzati oldalról, hogy az iskola nyíltan megsértette a rendeletet, habár az máig nem tisztázott, melyik pontban mondott ellent a vezetőség a rendeletnek. 

Az egyik neve elhallgatását kérő diák azt írta a Refreshernek elküldött levelében, hogy iskolájának egyik osztályában a DÖK-ös képviselőknek levelet kellett írniuk, amiben az osztálytársakat felszólították, semmiképpen se jelenjenek meg a hétfői Madách Gimnázium igazgatójáért rendezett tüntetésen. 

telefon iskola tiltas magyarorszag
Van ahova be se lehet vinni a telefont, máshol elég a tanár padjára tenni az eszközt. Forrás GETTY IMAGES

Van, ahol még az állam által adott laptopokat sem lehet használni, máshol egyáltalán nem veszik el a telefonokat, az eduline beszámolója szerint viszont még egy 43 éves, felnőttképzésben lévő tanulónak is át kellett adnia a mobilját. Amellett, hogy sokak szerint a szabályt simán kijátsszák majd a diákok régi telefonokkal, arról is többen írtatok, hogy aki eddig telefonozott órán, az ezután is talál magának más elfoglaltságot, mint hogy figyeljen. 

Kiemelt tartalom
Horoszkóp: tippek a csillagjegyed szerint, hogy jól induljon a tanév Horoszkóp: tippek a csillagjegyed szerint, hogy jól induljon a tanév 2024.9.2 14:53

„Bármilyen diáktársammal beszéltem eddig, mindenki ugyanazt fogja csinálni amit eddig is, csak nagyobb titokban, ez az egész borzasztó ötlet, lehet hogy inkább a nevelésbe, vagy a tanításba kellene ennyi energiát, ne adj isten pénzt fektetni, hogy ezek a gyerekek megértsék, hogy miért is rossz, ha valaminek a függői. Másrészt ezek mind gyerekek, szomorú hogy ezzel kell megnyomorítani őket az eddig is elég rosszul működő rendszerben.”

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!