2023.6.10 3:13
Olvasási idő 2:40
Kremmer Magdi

Ezeket a mintákat soha ne varrasd fel – Tetoválások, amiket nem akarsz magadon viselni

Ezeket a mintákat soha ne varrasd fel – Tetoválások, amiket nem akarsz magadon viselni
Forrás GETTY IMAGES
KULTÚRA CRINGE MŰVÉSZET TETOVÁLÁS

Lehet, hogy jó ötletnek tűnik hirtelen felindulásból tetováltatni, de azért mindig érdemes alaposan utánajárni, mit üzenünk egy-egy mintával.

2023-ban tetováltatni már egyáltalán nem számít extrémnek vagy polgárpukkasztónak. A Z generáció számára a tetkók egyszerű kiegészítők és az idősebb korosztály is kezd elfogadóbbá válni a testmódosítással szemben. De vannak olyan tetoválások, amiket jobb, ha nem varratsz magadra.

Már az ókorból is maradtak fenn tetovált emberi maradványok, a tetoválás és egyéb testmódosítások évezredek óta részét képezik különböző kultúráknak. A törzsi társadalmakban a tetoválásoknak fontos jelentése volt, többek között az egyén közösségben betöltött szerepére utaltak, de a viselőik úgy hitték, hogy bizonyos minták erővel is felruházzák őket. A nyugati kultúrkörben a modernkori tetoválás a lázadás, a normáktól való eltérés szimbóluma volt, mára azonban mainstreammé vált. Bár bizonyos munkahelyek még mindig nem elfogadóak a látható tetoválásokkal szemben, a tetoválások népszerűbbek, mint valaha. Egy-egy minta az önkifejezés eszközéül szolgál, de rengetegen tetováltatnak pusztán esztétikai okokból, mintegy divatos kiegészítőként. Persze semmi gond nincs azzal, hogyha nincs valami borzasztó mély jelentése egy tetoválásnak, de mindegy, mit varratunk magunkra, mindenképp érdemes utánanézni, hogy milyen jelentés társul a választott mintához. Segítségképp most összeszedtük nektek azokat a mintákat, amit inkább kerüljetek el, ha (új) tetoválást szeretnétek.

Önkényuralmi jelképek, szimbólumok

Ma már talán senkit nem kell erre figyelmeztetni... vagy mégis? Forrás Keystone Features/Getty Images

Magától értetődő, hogy nem varratunk magunkra horogkeresztet vagy SS logót, de nem csak a közismert jelképekkel kell vigyázni. A különböző, mitológiából ismert szimbólumokat gyakran sajátítják ki csoportok, akik a jelkép eredeti jelentését is torzítják. A valknut, ami egy három egymásba futó háromszögből álló viking szimbólum, Németországban a fehér felsőbbrendűség jele, mivel azt előszeretettel használják fasiszta, neonáci csoportok. A kelta kereszt egy változatát a Ku-Klux-Klan sajátította ki, a felkelő, vörös napot ábrázoló tetoválásokat pedig Koreában tartják sértőnek, mivel az a militarista Japán szimbóluma volt. Mielőtt egy ismeretlen szimbólumot akarsz magadra varratni, nézz utána, hogy milyen történeti jelentősége van a választott mintának.

Börtöntetkók 

Börtöntetkó – Nem ajánljuk! Forrás Giles Clarke/Getty Images

A börtöntetoválásokat a rap és hip-hop közeg emelete be a mainstreambe, pedig nem annyira jó ötlet számunkra ismeretlen jelentéssel bíró mintákat felvarratni azért, csak mert éppen divatos. A börtönökben a tetoválásoknak meg van a maga jelentése és nagyon fontosak csoporthovatartozás szempontjából. Sokan varratják magukra saját bandájuk jelképeit, de vannak általánosabb jelentéssel bíró minták is. A pókháló például a börtönben töltött időt jelképezi, a kártyalapok arra utalnak, hogy valaki szerencsejátékozik, a szem alatti könnycsepp pedig bizonyos térségekben azt jelenti, hogy viselője sokáig volt börtönben, míg máshol arra utal, hogy megölt valakit.

Számok a csuklón, alkaron 

Forrás Ian Waldie/Getty Images

A Stranger Thingsnek köszönhetően pár éve nagyot mentek a csuklóra varratott számsorok. A Tizenegyest alakító Millie Bobbie Brown is magára varrata karaktere sorozatbeli “sorszámát”, amit a rajongók elkezdtek lemásolni. Ez azonban nagy felháborodást váltott ki, mivel sokak szerint ezek az alkarra varrt számsorok az elhurcolt zsidók megjelölésére használt, dehumanizáló tetoválásokra hasonlítanak.

Felirat olyan nyelven, amit nem beszélsz

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Claudia Askew tattoo🩸 (@claudiaskew) által megosztott bejegyzés

Lehet, hogy jól néz ki egy japán írásjelekből álló tetkó, vagy talán egy arab feliratot szeretnél magadra, de olyan nyelven, olyan írásjeleket, amiket nem értesz, inkább ne tetoválj. Pár éve Ariana Grande is belefutott ebbe a gyakori hibába és igen kellemetlen és maradandó élményben volt része. Az énekesnő 7 Rings című száma miatt szerette volna ezt a feliratot japán kandzsikkal magára varratni, ehelyett azonban a “barbecue grill” kifejezés díszíti a tenyerét, amire Instagram-követői hívták fel a figyelmét.

Törzsi minták

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

TRIBAL TATTOOERS➖ (@tribaltattooers) által megosztott bejegyzés

Sokan szeretik a maori tetoválásokat, mások az inuitok hagyományos mintáit varratják fel. De ha nem vagy valóban az adott törzs tagja, nem jó ötlet kisajátítani ezeket a mintákat. A különböző kultúrákban fontos jelentőséggel bírnak a tetoválások és azokat pusztán dekorációs célokból nem kellene felvarratni.

A csajod/pasid neve vagy arcképe

Justin Bieber Forrás Gotham/GC Images

Ha nagyon szerelmes vagy lehet, hogy egy tetoválással akarod bizonyítani a párodnak az elkötelezettséged, de könnyen lehet, hogy pár év múlva megbánod a dolgot. Justin Bieber alkarján még mindig ott mosolyog az angyali Selena, aminek Hailey biztosan nem örül.

Yakuza tetoválás

Forrás Atrero de Guzman/Anadolu Agency/Getty Images

Ahogy a törzsi tetoválások, úgy a yakuza tetkók is nagy népszerűségnek örvendenek. Ezek a tradicionális minták viszont japánban erősen a maffiához kötődnek, akkor is, ha neked semmi közöd a yakuzához. Az országban még ma is tilos látható tetoválással fürdőbe menni, mivel azokat a szervezett bűnözéssel asszociálják.