2024.9.3 9:04
Olvasási idő 1:20
Szöllősi Anna

A diákok után a tanárok telefonhasználatát is korlátozzák az iskolákban

KÖZÉLET ISKOLA KÖZÉPOKTATÁS MOBILTELEFON

Egy újabb rendelet értelmében a pedagógus is csak oktatási célra vagy vészhelyzet esetén használhatja majd a mobilját tanítási időben.

Hétfőn jelent meg egy belügyminiszteri rendelet a Magyar Közlönyben, ami eredetileg „a nevelő-oktató munka során alkalmazott tartalomszabályozók ismeretéről szóló, miniszter által elrendelhető képzés teljesítési kötelezettségéről” szól, de van egy pontja, amely szerint a pedagógusok mobiltelefon-használatát is korlátoznák tanítási időben – vette észre a Telex.

A pedagógus a tanórai és egyéb foglalkozások ideje alatt, valamint tanulói felügyelet ellátása során a birtokában lévő mobiltelefont és egyéb digitális, infokommunikációs eszközt a neveléssel-oktatással összefüggő célokra használhatja

– szól a vonatkozó passzus.

A rendelet szerint a fentiektől akkor lehet eltérni, ha az iskola valamilyen külső pedagógiai programot szervez, ha veszély fenyegeti a pedagógus vagy más életét, testi épségét, és ezt a veszélyt el kell hárítani, ha segítséget kell kérni valamilyen szabálysértés vagy bűncselekmény miatt, vagy ha esetleg azért kell telefonálni, mert a pedagógus vagy a diák egészségügyi állapota azt szükségessé teszi.

Varga-Bajusz Veronika: Oktatási céllal lehet telefont használni

A kormány augusztus 8-án adott ki rendeletet az iskolában korlátozottan használható, illetve tiltott tárgyakról, ami eddig csak a diákságra volt érvényes. A tiltott tárgyak körébe tartozó eszközöket egyáltalán nem lehet bevinni az intézményekbe, míg a korlátozottan használható tárgyakat (okostelefon, laptop) a nap elején le kell adni a tanároknak.

Kiemelt tartalom
10+1 tipp, hogy a sulikezdés után is jól teljenek a szürke, borongós hétköznapok 10+1 tipp, hogy a sulikezdés után is jól teljenek a szürke, borongós hétköznapok 3 nappal ezelőtt

Varga-Bajusz Veronika államtitkár hétfőn megerősítette, hogy az elhíresült rendelet pusztán a nem oktatási célú mobilhasználat esetében fogalmaz meg tiltást, oktatási céllal továbbra is lehet mobiltelefonokat használni az iskolákban, viszont arra nem tért ki, hogy ez hogyan kivitelezhető a gyakorlatban.

A legnagyobb médiavisszhangot a VII. kerületi Madách Imre Gimnázium esete váltotta ki, ami nemet mondott a készülékek leadására. Az intézmény indoklása szerint a cél nem a tiltás, hanem a digitális kultúra helyes használatára való nevelés. A nevelőtestület szerint bármelyik órán sor kerülhet az eszközök használatára, így életszerűtlen lenne az állandó beadás-kivétel.

Néhány nappal később érkezett a hír, hogy a Belügyminisztérium azonnali hatállyal felmentette a gimnázium igazgatóját, Mészáros Csabát, a döntést pedig azzal indokolták, hogy „egy jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt”.

Az intézmény jelenlegi és volt diákjai hétfő estére tüntetést szerveztek a Belügyminisztérium épülete elé, ahol közösen álltak ki Mészáros mellett.