2024.9.13 15:22
Olvasási idő 0:58
Szöllősi Anna

Elkobozták a Rókales Alapítvány mentett rókáit, akiknek így teljesen kilátástalanná vált a sorsa

KÖZÉLET ÁLLATVÉDELEM RÓKA RÓKALES ALAPÍTVÁNY

A kormányhivatal elkobozta a balatonőszödi Rókales Alapítványt 21 rókáját, köztük sérült, vak és ember által nevelt állatokat is, akiket vadászok vittek el, majd egy részüket szabadon engedték.

Úgy tűnik, a kormányhivatal ellehetetleníti a Rókales Alapítvány munkáját, és nem kegyelmez az állatoknak sem: elrendelte, hogy szabadon kell engedni 21 rókát, köztük sérült, vak és ember által nevelt példányokat, akiknek kevés az esélyük a túlélésre a vadonban – írta meg a 24.hu.

A balatonőszödi Rókales Alapítvány hitvallása, hogy ember és róka békében élhet egymás mellett. Kuruczi Norbert alapító sokat tesz azért, hogy a gyakorlatban is bebizonyítsa ezt, és rengeteg energiát áldoz a rókáknak és mentésüknek.

A napokban viszont rendőrautók, vadászok és a kormányhivatal munkatársai ütöttek rajta a közismert állatvédő szervezet balatonőszödi telephelyén, majd még a helyszínen közölték, hogy azonnal szabadon kell engedni 21 rókát, köztük mentett, elárvult kölyköket is.

A Rókales Alapítvány ellen feljelentések nyomán indított eljárást a vadászati hatóság, és végrehajtás alá vonták a telephelyén élő mentett rókákat, akiket a vadászok ketrecekbe zárták, elvittek, majd valahol az erdőben szabadon engedtek – köztük az állatvédők által nevelt kölyköket is, akiknek szüleit vadászok pusztították el.

A hatóság kizárólag egészséges állatokat engedett szabadon, a vak és egyéb beteg állatokat lehetőség van átadni arra jogosult befogadó létesítménynek, de ettől a Rókales Alapítvány korábban is és most is elzárkózott


– közölte a Blikk érdeklődésére a Somogy vármegyei kormányhivatal.

A hatóságok nem kegyelmeztek a Martonvásárnál mentett vak rókalánynak, Martinának sem, aki épp egy MRI-vizsgálatra készült, és esélye lett volna rá, hogy újra lásson, de a szintén sérült, ember által nevelt Blue nevű rókát is elkobozták. Kuruczi egyelőre nem tudja, mi lesz az állatok sorsa, de annyi bizonyos, hogy elaltatni nem fogják őket.