2024.9.13 12:10
Olvasási idő 1:44
Szöllősi Anna

Ezek a világ legnépszerűbb levesei – a listára két magyar fogás is felkerült

Ezek a világ legnépszerűbb levesei – a listára két magyar fogás is felkerült
Forrás GettyImages / Katarzyna Kubik
GASZTRO LEVES LISTA ÖSSZEÁLLÍTÁS

A Taste Atlas közzétette a világ 100 legnépszerűbb húsos levesét, ahol a magyar húsleves és gulyás is előkelő helyen végzett. Cikkünkben elhoztuk nektek a TOP5-ös listát, kiegészülve a hazai fogásokkal.

12. Gulyásleves

Előkelő helyen végzett a magyar gulyás, ami bár nálunk egy sűrűbb leves, a szomszédos országokban gyakran szinonima a pörköltre. A hagyományosan marhahúsos, zöldségekkel készült piros leves a mai formájában a 18. században, a pirospaprika térhódításával egyidejűleg jelent meg. A gulyáslevest csipetkével vagy kenyérrel tálalják, és általában főételként fogyasztják. 

10. Húsleves

Remélhetőleg ezt fogást senkinek nem kell bemutatnunk, a legtöbb magyar családnál a vasárnapi ebéd elengedhetetlen része a húsleves-rántott hús kombó. Ha hideg van, azért, ha másnapos vagy, azért szolgálhat csodaszerként a nagymama gőzölgő, gyöngyöző húslevese, ami generációkon keresztül melengette át az emberek testét és lelkét. 

5. Tonkotsu ramen

A tonkotsu egy zsíros, gazdag ramen, ami a hasaalja húson kívül tésztát, tojást tartalmaz, és újhagymával, bambuszrüggyel, nori hínárral és csemegekukoricával tálalják. Az utóbbi időkben trend lett, hogy az ételhez szezám- vagy fokhagymaolajat adnak, hogy fokozzák az ízélményt. A húsleves alapja a hosszú ideig főzött sertéshús, amiből kioldódik a kollagén és a zsír, krémes textúrát eredményezve. 

4. Chorba beïda

A chorba beïda eredetileg egy Algériából származó citromos-zöldséges húsleves, amelyet hagyományosan a ramadán idején készítenek. Csirkéből, hagymából, sárgarépából, zellerből, fokhagymából, vajból, fahéjból és csicseriborsóból készül, a főzési folyamat végén pedig tojássárgája, citromlé, petrezselyem vagy koriander is kerül bele, és kenyérrel tálalják.

3. Beyran çorbası

A bronzérmet a hagyományos, Gaziantepből származó török leves nyerte el, amit gyakori, hogy reggeliként szolgálnak fel. A nem éppen fogyókúrás leves fontos összetevője a bárányzsír, emellett rizst és bárányhúst főznek bele, és citrommal illetve friss török kenyérrel tálalják. Az étel híres arról, hogy különösen csíp, ami elég szokatlan módja a napindításnak. 

2. Soto Betawi

Ez a kiadós marhahúsleves húsból és belsőségekből áll, amelyeket kókusztejes lében, lassan párolnak különböző fűszerekkel együtt, például citromfűvel, kurkumával, galangállal, limelével és korianderrel, ezután pedig paradicsomot, újhagymát, édes szójaszószt és natúr kekszet adnak hozzá.

Kiemelt tartalom
7 vad testközpontú Insta-fiók, ami keveri a szexualitást a művészettel 7 vad testközpontú Insta-fiók, ami keveri a szexualitást a művészettel 2024.9.5 18:00

Ahogy arra a neve is utal, az étel Jakartából származik, a betawi népcsoporttól, és mára a város egyik legnépszerűbb ételévé nőtte ki magát, amelyet általában street foodos helyeken, utcai bódékban vagy éttermekben árulnak. A Soto Betawit hagyományosan párolt rizzsel és savanyított acarral fogyasztják.

1. Rawon

Az abszolút győztes egy Indonéziából, Jáva keleti részéről származó leves, ami lassú tűzön főzött marhahúsból és hagyományos indonéz fűszerekből, például limeléből, citromfűből, gyömbérből és chiliből készül. Az étel földes, savanykás ízét és fekete színét a kulcselem, a kluwak, vagyis az indonéz fekete dió adja, ami nyersen rendkívül mérgező, és fogyasztás előtt fermentálásra szorul. A tálalásnál általában rizs, tojás, babcsíra és sambal – egy csípős indonéz chilipaszta – teszi fel az i-re a pontot.

 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!