2024.9.15 9:42
Olvasási idő 0:42
Szécsi Krisztián

Harmadfokú árvízveszély Budapesten: Hétfő este lezárják a rakpartokat

ÉLETMÓD BUDAPEST GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS KARÁCSONY GERGELY

A Fővárosi Csatornázási Művek megkezdte agyag háttöltésekkel és homokzsákokkal a főváros védelmét. A jövő hét folyamán akár a Margit-szigetet is le kell majd zárni.

Szeptember 16-án, hétfőtől napi egy méterrel is emelkedhet a Duna vízállása Budapesten, ami a hét második felében nyolc métert meghaladó vízszinttel tetőzhet, így szeptember 16-án este 8 órakor lezárják a budapesti rakpartokat. Az alsó rakpartot előreláthatólag szeptember 17-én önti el a víz, a belső pesti rakpartszakaszokat pedig az árvíz levonulásáig nem is nyitják újra. Karácsony Gergely főpolgármester minden budapesti szakaszon harmadfokúra emeli az árvízvédelmi készültséget – tájékoztatta a főpolgármesteri hivatal az MTI-t.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Karácsony Gergely (@karacsony_gergely) által megosztott bejegyzés

A főpolgármester közösségimédia-platformjain jelentette be, hogy a védekezésért felelős Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) egy négy kilométer hosszú, egy méter magas és négy méter széles agyag háttöltéssel védi majd a Nánási-Királyok útja védvonalat – a Királyok útját ezért hétfőn már lezárják a közúti forgalom elől. A Margit-szigeten nagy teljesítményű gépeket használva homokzsákokkal védekeznek, jelenleg nem várnak civil segítséget a zsákok pakolására. A helyzettől függően zárják le jövő hét közepén a Margit-sziget jármű- és gyalogosforgalmát. 

Kiemelt tartalom
Hová menjünk, miket nézzünk szeptemberben? – 5 kiállítás, hogy tartalmasan induljon az ősz Hová menjünk, miket nézzünk szeptemberben? – 5 kiállítás, hogy tartalmasan induljon az ősz 2024.9.1 9:31

Budapest és környékének megfelelő ívóvízellátásának érdekében a Fővárosi Vízművek folyamatosan ellenőrzik az üzemben lévő kutakat, gépházakat és szivattyúkat, az ivóvíz minőségét laboratóriumi vizsgálatokkal ellenőrzik. A Duna menti települések utasforgalmában korlátozásokra kell számítani a jövő héten.