ma 2024.4.19 13:36
Olvasási idő 2:03
Krajnyák Petra

A legújabb Swiftie-elméletek szerint Matty Healy-ről szól Taylor Swift új albuma

ARCOK MATTY HEALY TAYLOR SWIFT ZENE

Az énekesnő és az 1975 énekese 2023 tavaszán randizhattak.

Taylor Swift legújabb, eposzi hosszúságú albuma, a Tortured Poets Department a szerelem megannyi fázisáról énekel: izgalomról, csalódástól, ghostolásról. Rajongói pedig a premier óta találgatják, vajon kiknek üzenhet az énekesnő a zene nyelvén? Egyes Swiftie-k szerint az album első sorban Joe Alwyn-ről és az énekesnő jelenlegi barátjáról, Travis Kelce-ről szólhat, azonban a legújabb elméletek szerint a dalok többsége valójában Matty Healy-ről szól. 

Az 1975 énekesével Swift állítólag 2023 tavaszán randizott pár hónapig, miután Joe Alwynnel szakítottak. Egyik fél sem erősítette meg, hogy több is összefűzte volna őket barátságnál, de többször is lencsevégre kapták őket együtt.

A rajongók szerint Healy-ről olyan egyértelmű utalások hangzanak el, mint a The Blue Nile együttes The Downtown Lights című dala. A Guilty as Sin? című számban Taylor arról énekel, hogy szerelme tárgya ezt a dalt küldi neki, és történetesen Matty korábban ezt a skót együttest nevezte meg örök kedvenceként. Több interjúban is elmondta, hogy a Love It If We Made It-et a The Downtown Lights inspirálta.

Kiemelt tartalom
Record Store Day: exkluzív magyar kiadványokkal, akciókkal és DJ-kkel jön szombaton a lemezgyűjtők és a zeneőrültek ünnepe Record Store Day: exkluzív magyar kiadványokkal, akciókkal és DJ-kkel jön szombaton a lemezgyűjtők és a zeneőrültek ünnepe tegnap 10:37 -kor

A The Black Dog címmű dalban Healy másik kedvenc együttesét, a The Starting Line-t is megemlíti Taylor. Az 1975 pedig a pop-punk együttes The Best of Me című dalát több koncerten is előadta 2023 tavaszán. Ezen kívül a Fresh Out the Slammerben Taylor arra utalhat, hogy szerelme nem amerikai, aki nemcsak Alwyn, hanem a szintén brit Healy is lehet.

A People szerint az album címét viselő dalt akár Healy is inspirálhatta, mivel 2018-ban az énekes a GQ-nak bevallotta, hogy nagyon szeret írógépen dolgozni. A The Tortured Poets Departmentben az alábbi sorok hangzanak el:

“You left your typewriter at my apartment / Straight from the Tortured Poets Department / I think some things I never say / Like, ‘Who uses typewriters anyway?’”

(Ott hagytad az írógéped a lakásomban, egyenesen a megkínzott költők osztályáról. Vannak dolgok, amiket sosem mondok ki, például: Mégis ki használ írógépet (manapság)?)

Ugyan ebben a dalban Taylor kitetovált „golden retriver“-lelkű szerelméről énekel, aki cigizés után megeszik hét tábla csokit. A tetoválás magáért beszél, hiszen Healy-n szép számban díszelegnek tetkók, a csoki azonban burkolt utalás lehet az 1975 egyik slágerére, a Chocolate-ra.

A The Smallest Man Who Ever Lived című dalban a 444.hu szerint Taylor arról énekel, hogy a jehova tanút, – a lap fordítása szerint KDNP-képviselőt idéző öltönyt – viselő Joe Alwyn olyan szerencsétlen, hogy még drogot sem tud vásárolni. Egy másik elmélet szerint azonban az „In your Jehovah's Witness suit, who the fuck was that guy?“ sor szintén Healy-re utal, aki gyakran visel öltönyt koncertjein. 

Forrás Simone Joyner / Contributor

Az énekes nyíltan beszélt drogfüggőségéről, 2017-ben bevallotta, hogy heroin addikciója miatt rehabra szorult. A The Alchemy című dalban az énekesnő Healy múltbéli drogproblémáira utalhat, amikor azt énekli:

„He jokes that it’s heroin / But this time with an ‘e.“ (Az angolban a heroin jelentése hősnő, a heroine pedig a drogot jelenti.)

Swift sem most, sem máskor nem említette meg név szerint exeit zenéjében, így a Swifitie-k körében rengeteg elmélet szárnyra kapott az évek során az énekesnő múzsáiról.

Kiemelt tartalom
Cassyette fékezhetetlen hurrikánként csap le a Dürerben Cassyette fékezhetetlen hurrikánként csap le a Dürerben 2024.4.4 12:30

2023 júniusában egy meg nem nevezett forrás a People magazinnak úgy nyilatkozott, hogy a zenészek már nincsenek romantikus kapcsolatban, de jól érezték együtt magukat. Taylor jelenleg Travis Kelce NFL-játékossal, Matty pedig Gabbriette Bechtel modellel randizik.