2024.3.25 16:41
Olvasási idő 2:18
Kremmer Magdi

Nem lusta vagy, csak elfáradtál: a kiégés árulkodó jelei és 6 lépés, amivel kezelheted őket

Nem lusta vagy, csak elfáradtál: a kiégés árulkodó jelei és 6 lépés, amivel kezelheted őket
Forrás King of Staten Island (2020) - Apatow Productions
ÉLETMÓD MENTÁLIS EGÉSZSÉG MILLENIÁLOK Z GENERÁCIÓ

A kiégés felkapott téma a fiatal felnőttek körében, a milleniálok és a Z-generáció tagjai osztoznak a burnout tapasztalásban. Most elmondjuk, miről lehet felismerni a kiégést, és mit lehet kezdeni vele.

Ezerfelé pörgünk, egyszerre sulizunk és melózunk, szociális életet élünk, szeretnénk egészségesek is lenni, na meg persze egy párkapcsolat sem lenne rossz. Egy ideig bírjuk ezt a tempót, aztán eljön az a pont, amikor egyre kevesebb dolog okoz örömöt. A mindennapi teendők elvégzése nehézzé válik és hirtelen azon kapjunk magunkat, hogy már egyáltalán nem élvezzük azt, amit csinálunk. Elvégezzük azt, amit muszáj, de minden mást a végtelenségig halogatunk. A társadalom szemében ez akár lustaságnak is tűnhet, de te tudod, hogy nem erről van szó. Huszonévesen a kiégés közelébe kerültél és nem tudod, hogyan lehetne másként csinálni, mint eddig: vagy 0-án, vagy 100-on. 

Mit is jelent a kiégés? 

A kiégés az elmúlt években népszerű kifejezéssé vált, amit sokféleképpen használunk. Vannak, akik ezzel írják le a hét végén érzett fáradtságot, mások szinte a kilátástalanság szinonímájaként használják. De mit is jelent pontosan az, hogy ki vagyunk égve? 

A kiégés koncepcióját eredetileg a munkához köthető stressz kapcsán alkották meg, a WHO kimondottan munkával kapcsolatos jelenségként definiálja azt. Kiégés alatt általában a fizikai, mentális és érzelmi kimerülésnek azt a fajátját értjük, ami hosszú ideig tartó (munkahelyi) stressz hatására jelentkezik. 


A kiégés legfőbb tünetei a kimerültség, energiahiány, a negativitás vagy cinizmus és a gyenge teljesítmény. A kiégést sokan keverik össze az egyszerű lustasággal, azonban a lustasággal szemben ez egy, a környezeti hatások miatt létrejövő állapot, ami nem állandó és ami egy korábbi, energikus és motivált állapotot vált fel. 

A kiégés jellemzői és mit tehetünk ellene
Néha az ágyból sem akarunk kikelni... Forrás Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain (2001) - France 3 Cinema

6 lépés a kiégés ellen

Diane Bernier a témában írt népszerű tanulmánya szerint a kiégés kezelése a következő 6 lépésben történik: 


Ismerd be, hogy ki vagy égve

Nem leszel jobban, ha nem ismered be magad előtt, hogy valami nagyon nincs rendben és változtatnod kell. Ez egyáltalán nem egyszerű, főleg, ha valami olyan dolog miatt égtél ki, amit egyébként szeretsz (például a tanulmányaid vagy a munkád).


Tarts távolságot a stresszoroktól, ha lehetséges

Az, hogy tartasz egy kis távolságot, sok mindent jelenthet. Lehet, hogy neked a felmondás vagy épp a passziváltatás jelenti a megoldást, de az is lehet, hogy egy pihenő hét vagy nap is elég arra, hogy átértékeld magadban a dolgokat. A lényeg, hogy legyen időd és tered végiggondolni a helyzetedet. 


Fókuszálj az egészségedre

Sok szempont bejön a képbe, amikor valamilyen drasztikusnak tűnő változás előtt állunk. Legszívesebben felmondanál, de szereted a munkatársaidat, utálod a szakod, de nem akarsz csalódást okozni a szüleidnek. Az első és legfontosabb dolog azonban a te jólléted és egészséged, mindig ezt helyezd előre, amikor döntést hozol. Próbálj meg kicsit regenerálódni és hagyj teret magadnak arra, hogy a tested és a lelked is megnyugodhasson. 

@marinawrightwellness References: PMID 25449699, PMID 6527092, PMID 26797633, PMID 11590482, PMID 33848753, PMID 11590482 #highcortisol#decreasestress#adrenalissues#foodismedicine♬ K. - Sped Up - Scammacist


Gondold újra a céljaidat és értékeidet

Ha sikerült egy kicsit kibillenni a kiégés nihiljéből, itt az ideje annak, hogy újratervezz. Ha a céljaid és vágyaid elérése kiégéshez vezet, valószínűleg nem a teherbírásoddal van a baj, hanem azokkal a bizonyos célokkal. 


Ismerj meg alternatív lehetőségeket és utakat

Próbáld meg átgondolni, hogy milyen módokon tudod elérni azt, amit szeretnél. Biztos az az egyetlen esélyed, ami a kiégéshez is vezetett? Gondold át, hogy mik azok a dolgok az életedben, amiket másként is lehetne csinálni.


Tarts szünetet, vagy változtass

Ha sikerült kitalálnod, hogy mire van szükséged és mit szeretnél, meg is kell lépned a dolgot. Ez nem mindig könnyű, de nélkülözhetetlen ahhoz, hogy jobban légy. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!