2024.4.18 10:36
Olvasási idő 1:02
Kovács M. Dávid

A tanári pálya küzdelmeiről szóló drámát választották a legjobb európai filmnek

UROPE EURÓPAI PARLAMENT EURÓPAI UNIÓ FILMEK NÉMETORSZÁG

Ilker Catak "A tanári szoba" című rendezése kapta idén a LUX közönségdíjat. Az alkotók a társadalmunk meg nem énekelt hőseiként ünneplik a tanárokat.

Németország Oscar-jelölése, A tanári szoba című film nyerte el idén a legjobb európai filmnek járó LUX közönségdíjat, az Európai Parlament és az Európai Filmakadémia közös filmművészeti díját.


Az elismerést évente ítélik oda 50 százalékban az európai parlamenti képviselők, 50 százalékban pedig az európai nézők szavazatait figyelembe véve. Ilker Catak filmjének győzelmét Brüsszelben, az Európai Parlamentben megrendezett ceremónián jelentették be, közölték az EP honlapján.

A tanári szoba főhőse egy fiatal, idealista középiskolai tanárnő, aki elhatározza, hogy maga veszi kezébe az iskolai lopások felderítését. Rejtett kamerával leleplezi a tolvajt, ám ez olyan események láncolatát indítja el, amelyeknek komoly hatása lesz az egész iskolai közösségre, őt magát pedig megoldhatatlan dilemma elé állítják.


Ilker Catak, a film rendezője és társforgatókönyvírója, Johannes Duncker forgatókönyvíróval és Ingo Fliess producerrel együtt megfogalmazott közös közleményükben úgy fogalmazott:

Ez az elismerés kiemeli a tanárok, társadalmunk meg nem énekelt hőseinek alapvető szerepét. A legnagyobb tisztelettel nekik ajánljuk ezt a díjat.

Ilker Catak filmje a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon két díjat is elnyert, a Német Filmdíjon pedig többek között a legjobb film, a legjobb rendezés, a legjobb vágás díját is elvitte az Oscar-díjas Nyugaton a helyzet változatlan elől.

A LUX közönségdíjra jelölt alkotások között szerepelt még Estibaliz Urresola Solaguren spanyol rendező A méhek húszezer fajtája és a finn Aki Kaurismaki Hulló levelek című játékfilmje, valamint Nicolas Philibert francia rendező Az Adamanton és az észt Anna Hints Smoke Sauna Sisterhood című című dokumentumfilmje.

Kiemelt tartalom
Smoke Sauna Sisterhood: prekoncepciókkal ültem be egy spirituális szeánszra, de a végén én is a szaunában kötöttem ki Smoke Sauna Sisterhood: prekoncepciókkal ültem be egy spirituális szeánszra, de a végén én is a szaunában kötöttem ki 2024.2.1 18:19

Az EP először 2007-ben ítélte oda a LUX-díjat. Az elismerést 2020 óta az Európai Filmakadémia (EFA) közönségdíjával összevonva LUX közönségdíjként adják át. Tavaly a Közel című belga dráma nyerte el a díjat.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.