2024.4.19 9:40
Olvasási idő 1:05
Krajnyák Petra

Izraeli rakéták csapódhattak be Irán területén, az ország tagadja az izraeli rakétatámadást

KÖZÉLET HÁBORÚ IRÁN IZRAEL

Az iráni állami tévé beszámolója szerint a helyi légvédelem három drónt lőtt le Iszfahánnál. Irán szerint Izrael „csak egy sikertelen és megalázó" támadási kísérletet tett.

Izraeli rakéták csapódtak be Irán területén péntek éjjel, jelentette az ABC News egy amerikai tisztviselőre hivatkozva. Az iráni Fars hírügynökség szerint az ország központi részén található Iszfahán városában, az egyik repülőterén robbanás történt, melynek okát azonban nem közölték.

A támadás órákkal azután történhetett, hogy Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter a CNN-nek adott exkluzív interjújában maximális szintű megtorlást ígért.

Abban az esetben, ha az izraeli rezsim ismét kalandvágyat érez, és Irán érdekei ellen fellép, a következő válaszlépésünk azonnali és maximális szintű lesz

– mondta a külügyminiszter.

Iszfahán azért is lehet fontos katonai célpont, mert a tartományban több iráni nukleáris létesítmény található, például Natanz, az iráni urándúsítási program központja.

Irán azonban tagadta, hogy izraeli rakétatámadás érte volna Iszfahánt. Az iráni Nemzeti Kibertér Központjának szóvivője, Hosszein Dalirian szerint Izrael „csak egy sikertelen és megalázó kísérletet tett“, hogy drónokat reptessen be az ország területére, de ezeket a drónokat le is lőtték. Az iráni állami média szerint az ország több pontján is aktiválták a légvédelmi rendszereket, de közvetlen robbanásokról nem érkezett hír.

Az izraeli megtorló akció után felfüggesztették a repülőjáratokat Iszfahán, Siráz és Teherán felett, a teheráni Imam Khomeini nemzetközi repülőteret pedig lezárták. Azonban a légi közlekedés már ismét zavartalanul működik, és az állami médiában közölt felvételek szerint a lakosság továbbra is nyugodt, zavartalanul zajlik az élet az országban.

TEHERÁN, IRÁN - ÁPRILIS 19.: Egy férfi motorral halad Teherán utcáin, miközben az emberek folytatják mindennapi életüket az iráni Iszfahán és Tabriz városokban hallott robbanások után Teheránban, Iránban 2024. április 19-én. A hangokat a légvédelmi rendszer aktiválódása és 3 mini pilóta nélküli repülőgép (UAV) megsemmisülése miatt hallották - jelentette az iráni média. (Fatemeh Bahrami/Anadolu via Getty Images fotója)
Az emberek, mintha mi sem történt volna, folytatják mindennapi életüket az iráni Iszfahán és Tabriz városokban hallott robbanások után, állítja az iráni állami média. Forrás Fatemeh Bahrami/Anadolu via Getty Images

Izrael korábban kilátásba helyezett egy esetleges megtorló támadást, válaszul a múlt hétvégén Izrael ellen végrehajtott iráni légitámadásra. Április 14-én Irán nagyobb volumenű, körülbelül 5 órán át tartó rakéta- és dróntámadást indított Izrael ellen, ezek többségét azonban semlegesítették.

Kiemelt tartalom
Irán nagyobb volumenű rakéta- és dróntámadást indított Izrael ellen Irán nagyobb volumenű rakéta- és dróntámadást indított Izrael ellen 2024.4.14 9:32

Irán az egy héttel ezelőtti légitámadást azzal indokolta, hogy április elején Izrael megtámadta Irán szíriai nagykövetségét, és a támadásban több iráni tisztségviselő, köztük két tábornok, életét vesztette.