2024.4.14 9:32
Olvasási idő 1:55
Krajnyák Petra

Irán nagyobb volumenű rakéta- és dróntámadást indított Izrael ellen

KÖZÉLET HÁBORÚ IZRAEL

Az izraeli mentőszolgálathoz nem érkezett jelentés az iráni csapások miatt közvetlenül elszenvedett sérülésekről.

Vasárnap Irán nagyobb volumenű, körülbelül 5 órán át tartó rakéta- és dróntámadást indított Izrael ellen, írja a CNN. Daniel Hagari, izraeli katonai szóvivő szerint az éjszaka Izraelre kilőtt mintegy háromszáz lövedék kilencvenkilenc százalékát semlegesítették. Az ENSZ Biztonsági Tanácsához intézett levelében Irán azt állítja, hogy az éjszakai támadás válasz a szíriai Damaszkuszban lévő iráni konzulátus ellen végrehajtott halálos izraeli csapásra.

Április elején egy légi hadművelet lerombolta Irán konzulátusának épületét a szíriai Damaszkuszban, és megölte az Iszlám Forradalmi Gárda hét tisztviselőjét, köztük felsőbb parancsnokokat, állítják az iráni tisztviselők és az állami média. Irán és Szíria külügyminisztere szerint Izrael rendelte el a támadást, melyre Irán válaszcsapást ígért, és a legfrissebb hírek szerint 72 órával előre jelezte is regionális partnereinek az izraeli akciót. 

RAMALLAH, CESTBANK - ÁPRILIS 14.: Robbanások láthatók a Ramallah feletti égbolton az Irán Izrael elleni támadását követően, a ciszjordániai Ramallahban, 2024. április 14-én. (Issam Rimawi/Anadolu via Getty Images fotója)
Robbanások a Ramallah feletti égbolton az Irán Izrael elleni támadását követően, a ciszjordániai Ramallahban, 2024. április 14-én Forrás ssam Rimawi/Anadolu via Getty Images


Joe Biden amerikai elnök acélszilárdságúnak nevezte az USA elkötelezettségét Izrael védelme mellett. Antony Blinken külügyminiszter azt mondta, hogy az USA nem törekszik eszkalációra, de továbbra is támogatni fogja Izrael védelmét. Joe Biden amerikai elnök telefonon közölte Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, hogy országának a ma estét győzelemnek kell tekintenie, mert a jelenlegi amerikai értékelés szerint az iráni támadások nagyrészt sikertelenek voltak, és Izrael bebizonyította, hogy erősebb katonai képességekkel rendelkezik támadójánál – mondta a CNN-nek egy magas rangú kormányzati tisztviselő.

Az amerikai elnök azt is világosan kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem fog részt venni semmilyen Irán elleni támadó műveletben. 

Az izraeli mentőszolgálat szerint nem érkezett jelentés az iráni csapások által közvetlenül elszenvedett sérülésekről. Egy 7 éves kislány azonban súlyosan megsérült egy elfogórakéta repeszétől, míg 31 embert kisebb sérülésekkel vagy pánikroham miatt kezeltek.


A világ vezetői közül többen is reagáltak Irán Izrael elleni támadására, egyesek nyíltan elítélték Teheránt, mások azonnali tűzszünetet, szorgalmazott és szinte mindenki önmérsékletre szólította fel a konfliktus résztvevőit.


Brazília és Kína kormánya a támadást követően többek mellett önmérsékletre szólított fel. Kanada és Portugália vezetői elítélték az iráni támadást, míg Spanyolország miniszterelnöke legnagyobb aggodalmát fejezte ki. Pakisztán szerint a támadás a diplomácia összeomlásának következménye és közleményében hangsúlyozta, hogy nemzetközi erőfeszítésekre van szükség a térségben az ellenségeskedések kiterjedésének megakadályozására és a gázai tűzszünetre. 

Kiemelt tartalom
Látványos harcok és borzalmas karakterek: megnéztük a Polgárháborút, ahol Amerika szembeszáll saját magával Látványos harcok és borzalmas karakterek: megnéztük a Polgárháborút, ahol Amerika szembeszáll saját magával 2024.4.21 9:02

Szaúd-Arábia, Irán egyik fő regionális riválisa, hangsúlyozta a válság eszkalációjának megakadályozását, és a helyzet súlyosbodásának szörnyű következményekre figyelmeztetett. Az egyiptomi külügyminisztérium veszélyes eszkalációnak nevezte a legújabb támadást a térségben. Egyiptom szerint beteljesült jóslatuk az izraeli-palesztin háború lehetséges következményeiről, melyekre többször is figyelmeztetett.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa Izrael kérésére vasárnap New York-i idő szerint 16 órakor rendkívüli ülést tart. Mindeközben hazánkban Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán bejelentette, hogy a közel-keleti konfliktus kiterjedése súlyos veszélyt jelent a világ és így Magyarország biztonságára is, így vasárnap délutánra összehívta a 2022-ben felállított Védelmi Tanácsot.


A támadás épp azután érte Izraelt, hogy a Hamász átadta a tűzszüneti tárgyalásokra vonatkozó válaszát az egyiptomi és katari közvetítőknek. A Hamász most elutasította a közvetítők által előterjesztett legújabb tervezetet, közölte a Moszad, az izraeli hírszerző ügynökség. Az izraeli titkosszolgálat közleményéből kiderül, hogy mindez azt bizonyítja, hogy a Hamász gázai vezetője, Yahya Sinwar nem nyitott humanitárius megállapodásra, és nem akarja elengedni a túszokat.