2023.12.27 12:58
Olvasási idő 3:25
Masszi-Rigó Csilla

Emberi húst ledaráló sorozatgyilkostól a toxikus párkapcsolatokig – Ezek voltak a legolvasottabb cikkek 2023-ban a REFRESHER-en

Emberi húst ledaráló sorozatgyilkostól a toxikus párkapcsolatokig – Ezek voltak a legolvasottabb cikkek 2023-ban a REFRESHER-en
Forrás REFRESHER Magyarország
ÉLETMÓD ALVÁS ELTŰNÉSEK EXTROVERTÁLT GYILKOSSÁG INTROVERTÁLT KIÁLLÍTÁS KÖNYV LISTA SALVADOR DALÍ SZÍNÉSZEK SZOLÁRIUM

2023 amilyen gyorsan jött, most olyan szélsebességgel távozik is, a Refresher oldalán azonban még ebben a szűk 365 napban is nagy volt a forgalom, így összegyűjtöttük nektek a legolvasottabb cikkeket, hogy az ünnepek alatt is legyen mit olvasni.

De hogyan is telt ez az év, és mire voltatok igazán kíváncsiak? A Refresher kvízjátékai és személyiségtesztjei mellett (amelyekről egy másik gyűjtéssel készülünk) a bűnügyi cikkek, az érdekes történetek és az önismerettel kapcsolatos témák érdekeltek titeket a legjobban. Hogy pontosan mi mindenre kattantatok idén, azt most egy TOP 10-es listában szedtük össze nektek. Kattintsatok a címekre a teljes cikkekért!

10. „12 perc során annyi UV dózis éri a bőrt, mint egy nap alatt a Balatonnál“ – A szolárium káros, de az sem mindegy, hány éves vagy

Bár a téli szürkeségben talán kevésbé aktuális téma, mennyire tud káros hatással lenni bőrünkre a nyári nap sugara, azért érdemes utánajárni annak, mit is tesz bőrünkkel az UV-sugárzás a melegebb hónapokban illetve a szoláriumokban. Szerzőnk, Szöllősi Anna Dr. Kuroli Enikő bőrgyógyászt kérte meg rá, hogy öntsön tiszta vizet a pohárba: számít-e, hogy hány évesen szoláriumozunk, és létezik-e olyan, hogy mértékkel szolizás, vagy jobb, ha örökre elfelejtjük a mesterséges barnulást?

„12 perc során annyi UV dózis éri a bőrt, mint egy nap alatt a Balatonnál“ Forrás Getty Images / AleksandrYu

9. A legnagyobb red flagek, amik a toxikus párkapcsolat ismérvei – Így ismerheted fel a pszichológiai bántalmazás jeleit

Az biztos, hogy tökéletes kapcsolat nem létezik, és két ember szerelme maximum ideig-óráig elég a boldogsághoz; egy nagy adag erőfeszítés és kompromisszum is kell ahhoz, hogy – amúgy bármilyen emberi kapcsolat – működőképes legyen. Egy romantikus viszonyban csúcsok és mélypontok váltják egymást, néha beteszi a lábát a balhézás és dráma, de egy toxikus kapcsolatnál többről van szó, mint megszaporodott nézeteltérésekről vagy megfogyatkozott romantikáról. Hogyan ismerheted fel a toxikus párkapcsolat jeleit? Segítünk!

Forrás HBO Max/ Imdb


8. A bajai kisfiú, a kék bicikli és a spanyolországi pedofilhálózat – Till Tamás rejtélyes eltűnésének története

Sokan úgy gondolják, hogy Magyarország a nyugalom szigete. Pici ország, na meg kevesen is vagyunk, így pedig nincsen semmi „rossz“, ami elképzelhető lenne a Kárpát-medence védelmező falai között. Itt nincsenek veszélyes állatok, természeti katasztrófák sem fenyegetnek minket, ha pedig mégis megtörténne a legrosszabb, amit ember emberrel tehet, az azonnal körbejárja a hazai sajtót – bár erre elképesztően ritkán kerül sor. 23 éve a teljes országot megrázta Till Tamás eltűnésének körülményei. A bajai kisfiúnak gyereknapon veszett nyoma, és rögtön a legijesztőbb elméletek láttak napvilágot.

Forrás Facebook/ Tillné Vörös Katalin

7. A „Luke, én vagyok az apád” mondat valójában sosem hangzott el – 5 filmes részlet, amire emberek tömegei emlékeznek rosszul 

A Mandela-effektus lényege, hogy az emberek egy nagy csoportja kollektíven rosszul emlékszik egy-egy tényre, a jelenség pedig a filmipart sem kerülte el. Összeszedtünk öt rosszul idézett filmes részletet!

Forrás IMDB / 20th Century Fox

6. Joe Metheny, a sorozatgyilkos, aki hamburgerként tálalta áldozatait a gyanútlan embereknek

Az Egyesült Államok nemcsak gazdasági, hanem kriminális nagyhatalom is, már ami a sorozatgyilkosságokat illeti. 2020-as adatok szerint összesen 3613 sorozatgyilkos garázdálkodott eddig 1900 óta az államok területén. A világvezető USA-t szorosan követi Anglia 176 ismert sorozatgyilkosával. A popkultúrába több bűnözőnek is sikerült beférkőznie úgy, mint Ted Bundy, Aileen Wuornos, Ed Gein, John Wayne Gacy vagy újfent Jeffrey Dahmer, akit éppen Ryan Murphy Netflix-es sorozatának sikerült megkérdőjelezhetően popularizálnia az utóbbi időben. A Milwaukee Kannibál esete koránt sem egyedülálló. Joe Metheny kevésbé ismert, de hasonlóan brutális tetteket követett el, és még vállalkozását a szörnyűségekre építette. Bár a rendőrség csak három gyilkossággal tudta összefüggésbe hozni, Joseph Roy Metheny akár 13 ember haláláért is felelős lehet.

Joe Metheny Forrás Murderpedia

5. Könyvek, amiknek fontos helye lenne a tantervben (szerintünk) – 7 értékes olvasmány, amivel még szebb lehet a nyár

Szent Péter esernyője, Légy jó mindhalálig, Egri csillagok. Hogy mi a közös ezekben a könyvekben? Mind kötelezők voltak, és bár sokan szerették őket, vannak, akik sosem tudtak egy-egy kötelező végére érni. A Refresher szerkesztőségének tagjai összeszedték azokat a könyveket, amelyekről úgy gondolják: simán megférnének a kötelező olvasmányok között. 

Forrás Instagram


4. Introvertált vagy inkább extrovertált vagy? 5 kérdés, ami kideríti az igazságot

Biztos te is töltöttél már ki internetes teszteket csak azért, hogy megtudd: introvertált vagy extrovertált személyiség vagy. Bármi is az eredmény, nem árt kicsit utánajárni, hogy mit is jelentenek ezek a kategóriák.

Forrás HBO MAX


3. A fiú, aki 11 napig nem aludt – Randy Gardner világrekordot döntött 17 évesen, de az igazi parák csak ezután jöttek

Mi vesz rá arra valakit, hogy ne aludjon 11 napig? Természetesen nem más, mint a rekorddöntés, funkcionalitásából fakadóan ugyanis alvás nélkül nem nagyon lehet élni. A 17 éves Randy Gardner még 1963 karácsonyán döntötte el, hogy abban az évben köszöni szépen, ő már nem kér az éjszakai pihenésből, elhivatottságával pedig ugyan szert tett némi sikerre, a 264 órányi alvásmegvonást azonban még évtizedekkel később is érezte a férfi teste. 

Randy-nél is jöttek a bajok néhány nap után: egy idő után paranoiás lett és azt gondolta, mindenki róla beszél. Forrás Don Cravens/Getty Images

 
2. Beléptem Budapest földalatti Dalí-labirintusába, és rosszul lettem attól, amit odalent láttam 

Ismét egy kicsit visszamegyünk az időben egészen 2023 márciusáig, amikor is megnyílt Budapest első Dalí-kiállítása. A Refresher újságírója, Kovács M. Dávid ellátogatott az eseményre, és nem volt rest megírni róla véleményét. 

Beniamino Levi szoborgyűjteményének egyik darabja. Forrás Csatlós Norbert


1. 10 színész, aki részegen vagy bemindenezve állt kamera elé a leghíresebb filmjeiben 

Hiába tűnnek sebezhetetlennek, ahogy bárki más, úgy a színészek is képesek túlstresszelni egy-egy forgatást, kiváltképpen akkor, amikor olyan szerepben kell helytállniuk, ami teljesen kívül esik a komfortzónájukon. Nem csoda, hogy időről időre kiderül, bizony a díszletek között is előkerül az alkohol és a kábítószer, néhány világsztár pedig nem is rejti véka alá, mi mindent követett el azért, hogy hibátlan legyen az alakítás. 

Forrás Dimension Films Columbia Pictures
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!