2023.5.7 9:55
Olvasási idő 6:18
Szécsi Krisztián

A bajai kisfiú, a kék bicikli és a spanyolországi pedofilhálózat – Till Tamás rejtélyes eltűnésének története

A bajai kisfiú, a kék bicikli és a spanyolországi pedofilhálózat – Till Tamás rejtélyes eltűnésének története
Forrás eltuntkereso.network.hu
TÖRTÉNETEK BŰNÜGY ELTŰNÉSEK MAGYARORSZÁG TILL TAMÁS
Érzékeny tartalom
A cikk tartalmazhat:
  • terméket vagy szolgáltatást 18 éven felüliek számára
  • szex, meztelenség vagy más felnőtt tartalom
  • erőszakos, véres vagy arra érzékenyek számára nem megfelelő tartalom
Igen, elmúltam 18 éves
És el szeretném olvasni a cikket.
Vissza a nyitóoldalraVissza

23 éve a teljes országot megrázta Till Tamás eltűnésének körülményei. A bajai kisfiúnak gyereknapon veszett nyoma, és rögtön a legijesztőbb elméletek láttak napvilágot.

Sokan úgy gondolják, hogy Magyarország a nyugalom szigete. Pici ország, na meg kevesen is vagyunk, így pedig nincsen semmi „rossz“, ami elképzelhető lenne a Kárpát-medence védelmező falai között. Itt nincsenek veszélyes állatok, természeti katasztrófák sem fenyegetnek minket, ha pedig mégis megtörténne a legrosszabb, amit ember emberrel tehet, az azonnal körbejárja a hazai sajtót – bár erre elképesztően ritkán kerül sor. 

Kevés olyan esetet tartanak nálunk számon, ami akkora figyelmet kapott volna, mint Till Tamás esete, kinek 2000. május 20-án, a bajai gyereknapon örökre nyoma veszett és a legsötétebb forgatókönyvek láttak napvilágot a fiú holléte felől.

Forrás Facebook/ Tillné Vörös Katalin

A bajai fiú 

Till Tamás 1989. július 19-én született Baján és a kis alföldi városban is élt szüleivel, Mátyással és Katalinnal. 145 centi magas, 45 kilós, rövid, barna hajú és barna szemű, vékony testalkatú, a visszaemlékezések alapján egy kötelességtudó, kedves fiú volt, kinek sok barátja volt az iskolában. Legnagyobb szenvedélye, a foci mellett, az állatok voltak. Otthon volt is két tacskója, ám mivel szülei nem engedték neki, hogy a kertesház udvarán kecskéket és lovat tartson, ezért egy közeli tanya visszatérő vendége volt. Ez vezette vesztébe a 10 éves bajai kisfiút.

Kiemelt tartalom
Denise Huskins hihetetlen története: Az igazi Gone Girlnek hitt nő, akiről mindenki azt gondolta, megszervezte saját elrablását Denise Huskins hihetetlen története: Az igazi Gone Girlnek hitt nő, akiről mindenki azt gondolta, megszervezte saját elrablását 2024.4.21 9:32

Az események idején még működött Tamásék házától nem messze, a Bácsbokod felé vezető 5501-es út melletti Parkerdei Vadaspark. Bár a legtöbbször a fiú nem egyedül járt ki az állatokhoz, ám mivel a farm csupán 5 kilométerre volt otthonuktól és a környéken ismerték is Tamást, mindig biztonságban jutott el kedvenceihez. 2000. május 28-án, gyereknapon is ez volt terv. A kellemes tavaszi idő kedvezett egy kis állatsimogatásnak, s mivel az 5501-es út mellett található repülőtér különböző programokkal várta a családokat gyereknap alkalmából, egész Baján nagy volt a pezsgés.

A Parkerdei Vadaspark a Bajai Repülőtér irányában volt található. Forrás Google Maps

Miután Tomi beszélt szüleivel, megegyeztek abban, hogy reggel kimehet a vadasparkba, azzal a feltétellel, hogy délután 1 órára mindenképpen hazaér, hogy a nap hátralevő részét a nagymamájánál tölthessék.

Tamás fél 10 körül indult útnak kék kempingbiciklijén, Mátyás még megvárta, hogy átérjen fia a Szegedi út forgalmas túloldalára. Sajnos ekkor látta utoljára fiát.

Bár gyereknap volt, aznap mégis csupán a vadasparkot üzemeltető vállalkozó párja és fia voltak kint ellátni az állatokat. Minden arra utalt, hogy ez a nap is úgy telik el mint a többi, semmi előjele nem volt a tragikus eseményeknek. Baja bűnügyi rátája soha nem volt kiemelkedően magas, ám a szerb-horvát határ (akkor még jugoszláv), az emberkereskedelmi vonalak és a délszláv szervezett bűnözés közelsége azért mégis némi szorongással és aggodalommal töltötte el a helyieket.

Az akkori jugoszláv határ csupán 30 kilométerre volt található. Forrás Google Maps

Teltek-múltak az órák, Tamás csak nem ért még haza. A szülők egészen délután 2-ig vártak, amikor is úgy döntöttek, hogy maguk is biciklire ülnek, hogy megkeressék fiúkat. A vadaspark felé vezető úton semmi különösre nem figyeltek fel,

ám amikor a tanyára értek, a személyzettől megtudták, hogy Tamást aznap senki nem is látta. A fiú nem érkezett meg a tanyára.

Az aggodalom ekkor a tetőfokra hágott. Mintha a föld nyelte volna el a bajai fiút. A városi rendőrkapitányságot értesítve a szülők azt a tanácsot kapták, hogy először a család barátainál érdeklődjenek, hátha csupán elcsatangolt valamerre gyermekük, ami azonban nem volt rá jellemző. A késő esti órákig telefonáltak a kétségbeesett Mátyásék teljesen sikertelenül. Ezt követően, a helyi őrs közömbössége végett pedig már célirányosan a megyei, a kecskeméti hivatallal vették fel a kapcsolatot, ahol azonban azt mondták nekik, hogy mindenképpen helyi szinten kell megtenniük a bejelentést. A hatóságok egymáshoz irányították folyamatosan Tilléket. Egészen este 11-ig folytatták Tamás keresését a város teljes területét átkutatva. A bürokrácia hálójában, több félreértést követően végül a tűzoltókat is bevonták a keresésbe, ám mindhiába:

Till Tamás 2000. 05. 20-án eltűnt.

A kék bicikli

Bár nem csupán a szülők, de a bajai lakosok, a városvezetés és civilszervezetek is közreműködtek a keresésben, mégis hónapokon keresztül nem jutott előrébb a nyomozás. Az első 24 óra mindig rendkívüli jelentőséggel bír egy eltűnéses esetnél, utána már egyre kisebb az esély arra, hogy megtalálják a keresett személyt.

Az első lényeges nyomot az eltűnés után hat héttel, július 8-án, találták meg: előkerült Tamás kék kempingbiciklije. 

till tamástill tamás
Galéria megtekintése
(2)

Iván Miklós kamionsofőr a Baja és Bácsbokod közti vasútvonal mellett, a magas fűvel benőtt hétvégi telkén lelte meg a kerékpárt, ám mivel a forgalmas utat gyakran szemét borítja, egy közeli diófának támasztotta, nem foglalkozott vele és nem is jelentette a leletet. A fa árnyékában egészen szeptember 17-ig váratott magára a bicikli, amikor is végül a férfi anyja s felesége vette fel a kapcsolatot a rendőrséggel, miután felismerték azt a városban elhelyezett szórólapokról. A bejelentést követően a biciklit előbb Kecskemétre, majd Budapestre szállították, ám a részletesebb vizsgálatokig eljutva már használható ujjlenyomatot nem találtak a szakemberek sem a kerékpár vázán, a kormányán, a pedálokon, ezért elsődlegesen végül vért kerestek a felületi helyeken.

A nyomszakértői vizsgálatból végül csak annyi derül ki, hogy a pedálokon talaj- és növénymaradványok voltak, a nyergen 3 centis repedés futott, a nyereg pedig nem párhuzamosan állt a vázzal, hanem jobbra elfordult. Vérnyomokat nem találtak.

Azt is megállapították, hogy a kormány jobb karja egy külső behatás miatt deformálódott, ami a szakértői vélemény szerint ez történhetett a kerékpár talajra lökése vagy eldobása miatt is. Lévén, hogy Magyarországon jobb oldali közlekedés van, ha az úttesten történt valami incidens, akkor akár egy a fiú mellett elhaladó jármű miatt is felborulhatott a kerékpár, vagy elképzelhető, hogy leszorították. 

Forrás Google Maps

Gyanúsítottak

Több hipotézis is létezik azzal kapcsolatban, hogy mi is történhetett pontosan Tamással. Kubicsek András, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője egy 2008-ban interjúban azt mondta, hogy feltehetően külföldre vitték a gyereket. A hatóságok akkoriban ezt a szálat tartották a legelképzelhetőbbnek, csupán az volt kérdés, hogy milyen irányban is kellene megkezdeniük a nyomozást. Az akkori jugoszláv határ csupán 30 kilométerre volt található, a rendőrség ezért tehát az ország hatóságaival vette fel elsődlegesen a kapcsolatot, ám ők semmi használható nyomot nem találtak.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-TESZT: Te melyik szexista locsolóvers lennél? REFRESHER-TESZT: Te melyik szexista locsolóvers lennél? 2024.3.30 10:09

A rendőrségben az is felmerült, hogy a Bácsbokod felé vezető úton valaki elüthette a fiút, azonban nem merte vállalni tettének következményeit, így inkább eltüntette a nyomokat. Magyar viszonylatban nem ez lett volna az első eset. Hasonló incidens történt 2003-ban Tompa Eszterrel is a győri tanyavilágban, akit végül kegyetlenül megölt az a férfi, aki baleset folytán elgázolta. Gyilkosa végül 2017-ben magát buktatta le. 

Kubicsek András azonban azt is elmondta később, hogy nem volt arra vonatkozó megalapozott gyanú, hogy a Till Tamás bűncselekmény áldozata lett volna, így pedig csupán eltűnésként lehet kezelni az ügyet.

Forrás Wikipedia

Az ügyben bizonyítékok hiányában nem lehetett vádat emelni senki ellen, az eltűnést követő poligráfos vizsgálat (hazugságvizsgálat) eredménye pedig kizárta a családon belüli erőszak eshetőségét is. A helyiek, a rendőrség, a sajtó azonban mégis kiemelt egy személyt, akinek köze lehetett Till Tamás eltűnéséhez. A szintén bajai Sz. János akkoriban egy közeli tanyán élt, később pedig börtönben is ült élettársa meggyilkolásáért. A férfiról ismeretes volt, hogy rendkívül erőszakos természetű volt, de a szexuális perverzióinak sem volt határa. A sajtó például olyan esetről is írt, ahol a férfi nemcsak az élettársával folytatott szexuális viszonyt, hanem nővérével, annak kiskorú fiaival is és a család háziállataival is. Miután meggyilkolta élettársát, a nő holttestével még egy hétig közösült, majd elásatta háza elé sírásó sógorával. Az azóta szabadlábon lévő férfi azonban nem csak büntetett előéletével, hanem egy kihallgatáson elhangzott párbeszéd miatt is magára vonta a figyelmet:

Tudom én, miért annyira fontos Tamás megtalálása

– mondta a férfi, válaszként pedig csak annyit tett hozzá, hogy a szülők egy szál virágot vihessenek fiúk sírjára.

A rendőröknek több zavaros információt is adott ezzel kapcsolatban. Egyik vallomása alapján egy tóba rejtette a fiú holttestét, de mondott olyat is, mi szerint egy biciklipumpával verte agyon és egy kiszáradt kútba dobta Baja közelében. Sz. János kijelentéseit egyébként pszichológusok is megvizsgálták, és szakvéleményük szerint akár megalapozott is lehet minden vallomása, a hatósági eredmények azonban nem ezt támasztották alá. A kihallgatások után a rendőrök földradarokkal vizsgálták át Sz. János telkét – sajnos eredménytelenül –, a férfi pedig idővel vissza is vonta minden vallomását. Tillék egyébként ismerték a férfi szüleit, de magát Sz. Jánost is, aki nem lakott messze tőlük és gyakran járt el a házuk előtt.

Forrás eltuntkereso.network.hu

Egy másik elmélet szerint egy egészen Spanyolországig vezető pedofilhálózat áldozata lett a fiú. Ez egybecseng a rendőrség álláspontjával is, miszerint külföldre vitték Tamást. Az apa egyik régebbi nyilatkozatában arról beszélt, hogy fiúk eltűnése után a helyi alvilág egy tagja felkereste őket, ő mesélt nekik a rendszerről, amelynek tagjai úgy rendelnek meg gyerekeket.

Ezt egyébként egy rettenetesen furcsa körülmény is bonyolítja, ugyanis az incidens előtti hetekben eltűnt Tamás diákigazolványának fotója iskolájának archívumából, ami alapján meglehet, hogy valaki szemet vetett a fiúra.

Egy utolsó elmélet értelmében Tamás esetleg a várost átszelő két folyó egyikébe, a Dunába vagy a Sugovicába fulladhatott, ám sem az akkor kintlévő horgászok, sem a fürdőzők nem látták arra csatangolni a fiút.

Eltelt 23 év

Az ügy a mai napig nincs lezárva. Évente 18 ezer gyermek tűnik el Magyarországon, ebből csaknem háromezren 14 év alattiak. Tamás esetében, bár szörnyű belegondolni, de nem valószínű, hogy a véletlen műve lenne, hogy éppen gyereknapon tűnt el, amikor alapvetően is több családi rendezvény várta a legkisebbeket. Félelmetes belegondolni, hogy egy forgalmas úton, egy zsizsgő vidéki városban úgy tűnt el egy gyerek, hogy azt senki nem vette észre. Könnyen lehet, hogy előre kitervelt és megtervezett emberrablásról beszélünk, ám a nyomok hiányában senki nem mondhat semmi biztosat.

A fiú szülei a mai napig nem vesztették el a reményt, hogy Tamás hazatérjen. Minden évben ajándékot is vesznek neki születésnapjára, karácsonyra, hiszen szeretnék, ha fiúk tudná, hogy szülei várják haza.


Ha eljutna hozzá ez, akkor azt üzenném, hogy nagyon várjuk haza, és minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy előkerüljön!

nyilatkozta Tillné Vörös Katalin tavaly, a bajai fiú eltűnésének 22. évfordulója alkalmából.

Forrás Petőfi Népe, 2001. november (56. évfolyam, 255-279. szám)

Ha részletesebben is érdekel Till Tamás története, ajánljuk a témában a magyar Random nevű YouTube-csatorna epizódját, mely több más horrorisztikus részletet is górcső alá vett.