2023.6.21 16:33
Olvasási idő 1:46
Szöllősi Anna

A „Luke, én vagyok az apád” mondat valójában sosem hangzott el – 5 filmes részlet, amire emberek tömegei emlékeznek rosszul

A „Luke, én vagyok az apád” mondat valójában sosem hangzott el – 5 filmes részlet, amire emberek tömegei emlékeznek rosszul
Forrás IMDB / 20th Century Fox
FILMEK + SOROZATOK FILMEK MANDELA EFFEKTUS

A Mandela-effektus lényege, hogy az emberek egy nagy csoportja kollektíven rosszul emlékszik egy-egy tényre, a jelenség pedig a filmipart sem kerülte el. Összeszedtünk öt rosszul felidézett filmes részletet!

A Mandela-effektust 2010-ben nevezték nevén, amikor is az interneten tömegek állították, hogy tisztán emlékeznek arra, amikor 1980-as években Nelson Mandela meghalt a börtönben, sőt még a felesége beszédét is „fel tudták idézni“. Mandelát valójában 1990-ben engedték szabadon, és 2013-ban halt meg.

A Mandela-effektus három kiemelkedő jellemzője lehet:

  • emlékezés egy egész eseményre, ami soha nem történt meg,
  • elferdített emlék, ahol bizonyos részletek részben vagy teljesen valótlanok,
  • emberek csoportjai egymástól független osztanak meg szinte azonosan torz vagy pontatlan emlékeket.

Star Wars: A Birodalom visszavág 

Darth Vader sokkoló – és gyakran rosszul idézett – híreket közöl A Star Wars: A Birodalom visszavág (1980) című filmben. Kérdezz meg bárkit, aki valaha látta a Star Wars-t, melyik a legemlékezetesebb mondata a filmnek, tutira rávágják, hogy az, amikor Darth Vader elárulja, hogy őt és Luke Skywalkert nem csak az Erő köti össze.

„Luke, én vagyok az apád“ – mondta állítólag Vader az ifjú Jedinek, a mondat a valóságban viszont szimplán, név nélkül hangzott el: „Én vagyok az apád!“

Forrás IMDB / 20th Century Fox

Hófehérke és a hét törpe 

„Tükröm, Tükröm mondd meg nékem, ki a legszebb e vidéken?" Mindenki tudja, hogy ezt mondja a királynő a Walt Disney 1937-es klasszikusában, a Hófehérke és a hét törpében, amikor szép bókokat remél a bútordarabtól, de az a helyzet, hogy rosszul. A filmben valójában a következő sorok hangoznak el:  „Varázstükröm, mondd meg nékem, akad-e párom szépségben?"

Kiemelt tartalom
Eddie Murphy megint visszatér, és milyen jól teszi – Megnéztük a Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley című filmet Eddie Murphy megint visszatér, és milyen jól teszi – Megnéztük a Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley című filmet 2024.7.5 19:09

A Grimm testvérek eredeti meséjében ez szerepel: "Tükröm, tükröm, felelj nyomban: Ki a legszebb országomban?" A rajzfilmben a fenti mondat tisztán hangzik el, de néhányan talán inkább a könyvre emlékeznek, mint a filmre. 

Forrás IMDB / Disney

C-3PO

Ha megkérdezik, hogy milyen színű a Star Wars soknyelven beszélő robotja, C-3PO, kapásból rávágjuk, hogy talpig arany. Azonban azt kevesen tudják, hogy az egyik lába ezüst, a tény hallatán pedig általában a legelvetemültebb rajongók is dobnak egy hátast.

Forrás IMDB / 20th Century Fox

Mickey egér

Te tudod, milyen színű Mickey egér harisnyatartója? Fehér? Piros, sárga pöttyökkel? A válasz: semmilyen, mert nincs is neki, az emberek 90%-a mégis váltig állítja, hogy az emblematikus mesefigura védjegye a kantáros nadrágja. 

Forrás IMDB / Disney

A film, ami igazából el sem készült

A 90-es évek közepén David Atkins, vagyis Sinbad előrukkolt a Shazaam című filmmel, ahol a gyerekek egy padláson fedeznek fel egy dzsint, aki egy füstpamacsban jelenik meg a szemük előtt. Ki kell, hogy ábrándítsunk: a Shazaam valóban tervben volt, viszont soha nem valósult meg, így az ezzel kapcsolatos emlékeid csupán fikción alapulnak, az el nem készült film pedig a Mandela-hatás egyik legszemléletesebb példájává vált. 

Kiemelt tartalom
Villám Buddha, falból kinövő csecsemők és rap-musical bandaháború: pszichedelikus japán filmek, amik álmodban is kísérteni fognak Villám Buddha, falból kinövő csecsemők és rap-musical bandaháború: pszichedelikus japán filmek, amik álmodban is kísérteni fognak 2024.6.30 10:17

Az emberek egy része megingathatatlanul állította, hogy a film márpedig létezett, ami azt eredményezte, hogy beindult a konteógyár, és Sinbadot és a filmstúdiót még eltusolással is megvádolták. A humorista-színész rákontrázott a dologra, és olyan paródiákat és YouTube-videókat adott ki, amikben szarkasztikusan elismeri a film létezését, amire olyan sokan emlékeznek.