2023.2.9 14:43
Olvasási idő 3:19
Szöllősi Anna

„12 perc során annyi UV dózis éri a bőrt, mint egy nap alatt a Balatonnál“ – A szolárium káros, de az sem mindegy, hány éves vagy

„12 perc során annyi UV dózis éri a bőrt, mint egy nap alatt a Balatonnál“ – A szolárium káros, de az sem mindegy, hány éves vagy
Forrás Getty Images / AleksandrYu
ÉLETMÓD BŐRÁPOLÁS EGÉSZSÉG SZAKÉRTŐ SZOLÁRIUM

Az 1980-as évek eleje óta egyre népszerűbbé vált a szoláriumozás, a barnítóipar pedig évtizedeken át (és sokszor még ma is) biztonságos barnulást ígért, de a tudomány mára már tudja, hogy a helyzet közel sem ilyen rózsás.

A REFRESHER megkereste a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika főorvosát, Dr. Kuroli Enikő bőrgyógyászt és patológust, hogy öntsön tiszta vizet a pohárba: számít-e, hogy hány évesen szoláriumozunk, és létezik-e olyan, hogy mértékkel szolizás, vagy jobb, ha örökre elfelejtjük a mesterséges barnulást?

Dr. Kuroli Enikő patológus és bőrgyógyász Forrás drkurolieniko.hu

 

Az influenszerek szerepe 

A szakértőnek az a tapasztalata, hogy évről évre egyre többen járnak szoláriumba: a legnagyobb számban a fiatal nők, de egyre több a férfi vendég is, főleg a 20-40 éves korosztályból. 

Dr. Kuroli a blogján és a közösségi oldalakon publikált cikkeivel maga is próbálja lebeszélni a fiatalokat a káros szokásról, de mint egy posztban írja: „amit a Kuroli mond, arra csak páran figyelnek oda, de ha egy ismert személy, úgy sok ezren.“

Szerencsére a kommentek között rengeteg pozitív visszacsatolás és sikersztori akad, ami a Doktornő edukációjának köszönhető, de semmi kétség, hogy a trend folyamatosan növekvő népszerűsége részben a médiának tudható be: számtalan közszereplő és celeb (itthon például Bernáth Odett) a mai napig propagálja a közösségi médiában a szolizást. A fitneszmodell például arra hivatkozott egy Insta-posztban, hogy, „barnább lesz, jobban érzi magát a bőrében és magabiztossá teszi.“ Ezeket senki sem vitatja, de tényleg megéri? 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

ODETT (@odettbernath) által megosztott bejegyzés

Mivel az influenszereknek többszázezres követőtáboruk lehet, a társadalmi felelősségük is nagyobb, és szerencsére akadnak olyan progresszív arcok, akik jó célra használják a népszerűséget. @skinsbyvivi skinfluenszer szerint például túlmegy a józan ész határain a napi 10-15 perc szoláriumozás hirdetése (vagy éppen a fehérség kifigurázása.)

A skinfluenszer bírálta Bernáth Odett posztjait. Forrás @skinsbyvivi

Keller Adél tiktoker is felszólalt a szoláriumozás ellen, aki #szolizninemmenő hashtaggel rakott ki néhány hete egy Insta-sztorit. Ő egyébként bőr- és hajtípusra pont beleillik az extrán veszélyeztetett csoportba (akik a fehér bőrűek, kék/zöld szeműek, vörös/szőke hajúak, sok anyajegyük van, vagy a családjukban előfordult a melanoma.)

#szolizninemmenő Forrás Keller Adél

 

Napozás VS. szolárium

Az ultraibolya A (UVA) és az ultraibolya B (UVB) sugárzás körülbelül olyan arányban érik a bőrt a szoláriumban, mint a napsugárzással, csak sokkal nagyobb dózisban.

Egy szoláriumban eltöltött 10-12 perc alatt pedig annyi UV dózis éri a bőrünket, mint egy egész nyári napon a Balaton partján, fényvédelem nélkül.

– világított rá Dr. Kuroli. 

„Nem is káros, mert...“

A közhiedelemmel ellentétben a szolárium nem véd a a napsugárzás okozta károsodástól, nem előzi meg a leégést, és a D-vitamin szintjének tartós emelkedését sem érdemes remélni tőle. 

Kiemelt tartalom
„Fuss, Forrest! Fuss!“ – Tippek, hogy megőrizd a motivációd a futáshoz „Fuss, Forrest! Fuss!“ – Tippek, hogy megőrizd a motivációd a futáshoz 2024.5.24 18:11

Köztudott viszont, hogy a szolárium használata növeli a melanoma kockázatát, aminek a megjelenése egyre a fiatalabb korosztály felé tolódik. A WHO ábrája jól szemlélteti, hogy minél fiatalabbként használjuk a gépeket, annál nagyobb a sansz a különböző daganatok kialakulására:

25 éves kor alatt a laphámrák 102%-kal, míg a bazálsejtes rák 40%-kal nagyobb eséllyel alakul ki.  

Fiatalon még károsabb a szoláriumozás Forrás WHO

A számok egyébként durva tendenciát mutatnak: ötévente mintegy 20%-kal nő a melanomás megbetegedések száma. Azoknál, akik 35 év alatt akár egyszer is szoláriumoztak, 60%-kal nő meg a melanoma kockázata, de a rendszeres szoláriumozás 35 év alatt akár 87%-kal is növelheti a betegség kialakulásának esélyét. 

A British Journal of Dermatoloy bőrgyógyászati folyóirat szerint

a 18 év feletti korosztályban évente 1200-zal kevesebb bőrrákos eset fordulna elő és 200-zal kevesebb bőrrák miatti halálozás történne Angliában, ha betiltanák a szoláriumok használatát.

A szoláriumozás egyébként 18 év alatt Magyarországon tilos, néhány országban (Ausztrália, Brazília, Szerbia, és az Egyesült Államok egyes tagállamai) pedig már véglegesen is betiltották.

A következmény nemcsak veszélyes lehet, de csúnya is 

A szolárium egészségügyi és esztétikai szempontból is problémás: az UV-B sugárzást („B”, mint burn) a bőr leégéséért, majd a rosszindulatú bőrdaganatok kialakulásáért, míg a túlzott UV-A sugárzást („A” mint aging) a bőr korai öregedéséért tartják felelősnek. 

Kiemelt tartalom
Néhány jótanács, hogy túléld az allergiaszezont Néhány jótanács, hogy túléld az allergiaszezont 2024.5.15 17:51

Ahogy öregszünk, a bőr elvékonyodik, finom ráncok jelennek meg rajta, száraz lesz, gyakran viszket, csökken a védekezőképessége és rugalmassága, a nagyobb vénák pedig kirajzolódnak. A napfénynek kitett bőrre ezeknek a korai megjelenése (premature aging) jellemző, amit színbeli egyenetlenségek, pigmentfoltok, illetve durva és mély ráncok kísérnek – sorolta Dr. Kuroli.  

Alternatív megoldás, vagy parasztvakítás? 

Az elmúlt években megjelentek az „alternatív szoláriumok,“ a szakértő szerint viszont nincs olyan, hogy biztonságos kategória. Az egyik céget nemrég a gazdasági versenyhivatal több millió forintra meg is büntette, mert a bioszolárium szót használta a reklámjaiban.

Jegyezzék meg: egyetlen bioszolárium létezik, az pedig a Nap!

– szögezte le a szakértő. 

Na jó, de akkor hogyan legyünk barnák? 🤯🤯

Dr. Kuroli a szoláriumnál még az önbarnító készítményeket is jobban ajánlja, de leginkább azt tanácsolja, hogy ha egy kis színt szeretnénk szerezni, akkor a fényvédelmi szabályokat és a fokozatosság elvét betartva feküdjünk ki a napra, ami ráadásul még ingyen is van. 

Az anyagi része nem utolsó szempont, és mostanában főleg kardinális: azok a szoláriumok, akik túlélték az energiaválságot, drasztikus áremelkedést voltak kénytelenek lenyomni a vendégek torkán. Egy debreceni szolárium tulajdonosa a haon-hu-nak elmondta, ő például bezárni kényszerült, mert hétszeresébe kerülne a havi számla: mivel 50 forintról 300 forintra emelkedett egy kilowatt áram ára, az eddigi 150 ezres villanyszámla így 700 ezer forintra jönne ki.

A szakértő hangsúlyozta: a nyári hónapokban, de talán már áprilistól is, 11 és 16 óra között fényvédelem nélkül nem érdemes a napon tartózkodni. Fontos, hogy viseljünk kalapot, napszemüveget, napozáskor pedig használjunk fényvédő krémet, amit 2-3 óránként érdemes pótolni, és fontos arra is gondolnunk, hogy a víz közelsége megnöveli a napsugarak erejét.