2023.9.23 9:43
Olvasási idő 4:59
Krajnyák Petra

Joe Metheny, a sorozatgyilkos, aki hamburgerként tálalta áldozatait a gyanútlan embereknek

TÖRTÉNETEK BŰNÜGY GYILKOSSÁG
Érzékeny tartalom
A cikk tartalmazhat:
  • terméket vagy szolgáltatást 18 éven felüliek számára
  • szex, meztelenség vagy más felnőtt tartalom
  • erőszakos, véres vagy arra érzékenyek számára nem megfelelő tartalom
Igen, elmúltam 18 éves
És el szeretném olvasni a cikket.
Vissza a nyitóoldalraVissza

A hatalmas testű sorozatgyilkost a Kannibál néven ismeri az utókor, és ironikus módon a "Pici" becenevet kapta.

Az Egyesült Államok nemcsak gazdasági, hanem kriminális nagyhatalom is, már ami a sorozatgyilkosságokat illeti. 2020-as adatok szerint összesen 3613 sorozatgyilkos garázdálkodott eddig 1900 óta az államok területén. A világvezető USA-t szorosan követi Anglia 176 ismert sorozatgyilkosával. A popkultúrába több bűnözőnek is sikerült beférkőznie úgy, mint Ted Bundy, Aileen Wuornos, Ed Gein, John Wayne Gacy vagy újfent Jeffrey Dahmer, akit éppen Ryan Murphy Netflix-es sorozatának sikerült megkérdőjelezhetően popularizálnia az utóbbi időben. 

A Milwaukee Kannibál esete koránt sem egyedülálló. Joe Metheny kevésbé ismert, de hasonlóan brutális tetteket követett el, és még vállalkozását a szörnyűségekre építette. Bár a rendőrség csak három gyilkossággal tudta összefüggésbe hozni, Joseph Roy Metheny akár 13 ember haláláért is felelős lehet.

Figyelem, a cikkben nyugalom megzavarására alkalmas témákat, köztük szexuális erőszakot tárgyalunk. Csak erős idegzetű olvasóink számára ajánljuk. 

Ellentmondásos gyerekkor, és megkérdőjelezhető katonaság

Joseph Roy Metheny 1955. március 2-án született a baltimore-i Essex-ben. Gyermekkoráról keveset lehet tudni, de később anyja és védőügyvédei is megerősítették, hogy igen hányatott, instabil környezetben nőtt fel. Hanyag, kicsapongó, alkoholista apja autóbalesetben halt meg 6 éves korában. Egyedülálló anyja kénytelen volt egyszerre több állást is vállalni, pincérnőként, pultosnőként és ételszállító teherautó sofőrként dolgozott párhuzamosan. Metheny állította, többször is nevelőcsaládhoz került, anyja azonban ezt tagadta. 

Joe Metheny Forrás Murderpedia

A nő elmondása szerint nehezen, de sikerült gyerekeinek normális családi életet biztosítania, soha nem éheztek és nem kerültek más családokhoz, Joe pedig átlagon felüli, mindig udvarias diák volt. 1973-ban, 19 évesen lépett be a hadseregbe, feltehetően drogfüggősége is ekkor kezdődött. Ezt követően végleg megszakadt anyjával való amúgy sem szoros a kapcsolata.

Kiemelt tartalom
Denise Huskins hihetetlen története: Az igazi Gone Girlnek hitt nő, akiről mindenki azt gondolta, megszervezte saját elrablását Denise Huskins hihetetlen története: Az igazi Gone Girlnek hitt nő, akiről mindenki azt gondolta, megszervezte saját elrablását 2024.4.21 9:32

Édesanyja szerint Németországban szolgált, bár a férfi később állította, hogy Vietnamban is végzett katonai szolgálatot tüzérként. Ellentmondásos módon anyjának nem volt tudomása vietnámi szolgálatról, ráadásul addigra az amerikai csapatok már kivonultak az országból. Sajtóhírekben a katonai éveinek körülményeit hivatalos szervek sosem igazolták. Miután kilépett a seregből, Metheny egy fakitermelő vállalkozásnál, majd később teherautósofőrként dolgozott. 

Az indíték

Methenyt „Tiny“, vagyis Apró néven ismerték közvetlen környezetében, ironikus módon, hiszen 185 cm magas volt és közel 200 kilót nyomott. Főleg bárokban töltötte az idejét, hajléktalan bandákkal élt Dél-Baltimore-ban, és szinte minden pénzét kokainra, heroinra vagy alkoholra költötte. Főállású targoncavezetőként finanszírozni tudta addikcióját, munkatársai pedig intelligens, jó beszédkészségű és nagyon jó modorú férfiként írták le.

Forrás GETTY IMAGES/IvanSpasic

1994-ben már több éve párkapcsolatban élt. Barátnőjével (kinek kiléte azóta sem ismert) és hatéves fiukkal éltek egy lakókocsiban. Ekkor már kamionsofőrként tartotta el családját, így sokszor hosszú ideig távol volt. Egy nap munka után élettársa és fia hűlt helyét találta, mindenki eltűnt otthonról. Metheny arra a következtetésre jutott, hogy a szintén drogfüggő nő egy másik férfival szökött meg, és bizonyára az utcán élnek. Dühbe gurult, és volt barátnője keresésére indult, napokig  járta az utcákat, rehabilitációs központokat, ezzel pedig kezdetét vette a vérfürdőbe torkolló bosszúhadjárata.

Kiemelt tartalom
A true crime népszerűségének nyomában: miért szeretjük annyira az igazi krimiket? A true crime népszerűségének nyomában: miért szeretjük annyira az igazi krimiket? 2024.3.21 19:41

Története továbbkeringett az online térben, és még spanyol játékfejlesztők figyelmét is felkeltette, akik állítólag inspirációt merítettek a rémtörténetből. A Mr. Meat: Horror Escape Room mobiljátékban a játékos feladata egy bebörtönzött lány megmentése, akit a sorozatgyilkos Jeffrey Metheny (nagyon hasonló a Joe Metheny névhez), becenevén Mr. Meat tart fogva otthonában. Utóbbi a második részben a Western Correctionals Institutionba kerül, ahol Joe Metheny is raboskodott az 1990-es évektől kezdve 2017-ben bekövetkezett haláláig.

A bosszúhadjárat

1995. augusztusában Metheny épp a Baltimore's Hanover Street-i híd alatt kereste volt élettársát, ahova a nő állítólag rendszeresen járt drogozni. Azonban csak két hajléktalan, Randy Piker és Randall Brewer várta a helyi hajléktalan táborhelyen. A két férfi nem tudott információval szolgálni ex-barátnője hollétéről, a válasz hallatán pedig Metheny dührohamot kapott és egy baltával brutálisan meggyilkolta a két férfit. 

A rendőrség kettős gyilkosság gyanújával őrizetbe vette őt, de bizonyítékok hiányában hamar szabadon engedték. Helyette Larry Amos-t ítélték el első fokon, aki ellopta a gyilkos fegyvert, és megölt egy másik hajléktalan férfit, Everett Dowell-t. Nyolcéves büntetésből egy év és kilenc hónap letöltése után szabadult. Bár ez volt az első olyan eset, ahol felmerült Metheny neve, nem ez volt az első, általa elkövetett gyilkosság.

Joe Metheny Forrás Baltimore Sun

Első áldozata feltehetően egy 39 éves prostituált, Cathy Ann Magaziner volt. Miután megfojtotta, holttestét egy sekély sírba temette el annak a korábbi munkahelye területén. Első vallomása szerint a holttest több mint két évig a helyszínen, később viszont azt állította, hogy hat hónappal a gyilkosság után kiásta a csontvázát, a levágott fejet pedig egy dobozban a szemétbe dobta.

Kiemelt tartalom
Lacey Fletcher, a nő, akit szülei hagytak elrohadni kanapéjukon Lacey Fletcher, a nő, akit szülei hagytak elrohadni kanapéjukon 2024.3.17 10:06

Nem sokkal azután, hogy 1996-ban ejtették ellene a két férfi meggyilkolásának vádját,  halálra késelte a szintén szexmunkás Kimberly Lynn Spicer-t. Továbbra is barátnőjét kereste, sikertelen nyomozásából fakadó frusztrációjának és volt élettársa iránti ellenszenvének pedig ártatlan nők estek áldozatául.

Az ámokfutás véget ér

1996. december 8-án elrabolta Rita Kempert, és megpróbálta őt megerőszakolni, miután munkahelyén álló lakókocsijába csábította és kábítószerrel kínálta a nőt, aki nem volt hajlandó lefeküdni vele. Kempernek sikerült elrohannia az erőszakos férfi elől, aki azonnal nyomába eredt. Miután elkapta megverte, visszarángatta a lakókocsiba, majd ismét megpróbálta megerőszakolni. Kempernek második próbálkozásra végül sikerült az ablakon át elmenekülnie, ezt követően pedig azonnal a rendőrséghez fordult. 

Joe Metheny Forrás Toronto Sun

Metheny egy barátjával készült eltemetni egy hónappal korábbi áldozata, Spicer holttestét, amelyet mindaddig munkahelyén rejtegetett. A cimbora azonban feladta őt a hatóságoknál, és még aznap sikerült elkapni a gyilkost, aki éppen főnökével távozott egy karácsonyi partiról. A raklapgyár tulajdonosát szintén letartóztatták, állítólag bűnrészesként bizonyítékokat tüntetett el.

Kiemelt tartalom
Japán egyik legfiatalabb sorozatgyilkosa a 14 éves Japán egyik legfiatalabb sorozatgyilkosa a 14 éves "Ördög Rózsája", aki saját korosztályában vadászott áldozataira 2024.3.3 10:24

Metheny nem tanúsított ellenállást, és nemcsak Spicerről, hanem több mint egy tucat áldozatról vallott. A rendőrséget elvezette Magaziner lefejezett maradványaihoz. Bár a koponya nagy része hiányzott, de a rendőrség a fogászati leletek alapján azonosítani tudta az elhunytat. Bevallotta, hogy az áldozatok brutális szexuális bántalmazást is elszenvedtek haláluk előtt. Vádat emeltek a 28 éves Toni Lynn Ingrassia megöléséért, de a beismerő vallomás ellenére, bizonyítékok hiányában felmentették. Három másik prostituált halálért is felelős lehetett, de akárcsak Ingrassia esetében, tárgyi bizonyíték és szemtanúk nélkül nem tudták felelősségre vonni.

A vevők akaratlanul váltak kannibállá

Metheny írásos vallomásából fény derült kannibál mivoltára is. Ahelyett, hogy a folyóba dobta volna, hazavitte a holttesteket, majd feldarabolta és a "leghúsosabb" részeket Tupperware dobozokban tárolta fagyasztójában, munkahelye udvarán csak helyszűkében ásta el a maradványokat. Elbeszélése alapján pedig már nemcsak bosszúból, hanem élvezetből is gyilkolt.

Forrás GETTY IMAGES/Peter Dazeley

A szexmunkások húsát marha- és sertéshússal keverte össze, és hamburger pogácsákat készített az általa "különleges húsnak" nevezett keverékből. Útszéli kis bódéjában árulta tudatlan vevőinek az emberhúsos burgereket, akik így akaratlanul is Metheny áldozatai holttestének temetőjévé váltak. Később azt mondta, sosem panaszkodtak a hús furcsa ízére. Sőt, fel sem tűnt a fogyasztónak a titkos hozzávaló íze.

„Az emberi hús nagyon hasonló ízű, mint a sertéshús. Ha összekevered a kettőt, senki sem tudja megkülönböztetni... szóval, ha legközelebb az országúton jársz, és véletlenül belebotlasz egy hamburgeres kocsiba, amit addig sosem láttál, jusson eszedbe a történetem, mielőtt beleharapsz a szendvicsbe."

Egyetlen dolgot bánt, és bizony nem az emberéletek kioltását

Joe Metheny „eléggé beteg emberként“ jellemezte magát a hatóságoknak. Bár két nő meggyilkolásáért és emberrablási kísérletért ítélték el, áldozatai száma a becslések szerint meghaladja a 10 főt. Egyes források szerint akár 1976-ban is szedhette első áldozatát.

„Az egyetlen dolog, amit sajnálok ebben az egészben, hogy nem tudtam megölni azokat a szarházikat, akiket igazán akartam. Az exemet és azt a k*csögöt, akivel összejött“

– írta egy állítólagos levelében.

 
Tetteiért sosem kért bocsánatot, együttműködő magatartása ellenére sosem mutatott megbánást. Felkészült a halálra, és csak Isten büntetését volt hajlandó elfogadni, ami biztosan a pokol. Az isteni ítéletre várva Joe Metheny halálbüntetést kért magának, a bíró azonban megtagadta azt. A feljebbviteli bíróság 2000-ben ismét felülvizsgálta kérelmét, és életfogytiglani börtönbüntetésre változtatta az ítéletet. 2017. augusztus 5-én, 62 éves korában holtan találták a Maryland állambeli büntetés végrehajtási intézetben.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!