2023.11.30 18:15
Olvasási idő 3:24
Masszi-Rigó Csilla

10 színész, aki részegen vagy bemindenezve állt kamera elé a leghíresebb filmjeiben

FILMEK + SOROZATOK ALKOHOL BRAD PITT CATE BLANCHETT EDWARD NORTON FILMEK FORGATÁS HARRISON FORD KÁBÍTÓSZER MARGOT ROBBIE ROBERT PATTINSON SZÍNÉSZEK

Vajon kedvenc színészeink időnként valóban alkoholizálnak vagy kábítószereznek a jobb alakítás érdekében? Van, akinek tényleg némi tudatmódosítóra van szüksége ahhoz, hogy elengedje magát egy-egy jelenethez?

Hiába tűnnek sebezhetetlennek, ahogy bárki más, úgy a színészek is képesek túlstresszelni egy-egy forgatást, kiváltképpen akkor, amikor olyan szerepben kell helytállniuk, ami teljesen kívül esik a komfortzónájukon. Nem csoda, hogy időről időre kiderül, bizony a díszletek között is előkerül az alkohol és a kábítószer, néhány világsztár pedig nem is rejti véka alá, mi mindent követett el azért, hogy hibátlan legyen az alakítás. 

Margot Robbie (A Wall Street farkasa)

Az ausztrál származású Margot Robbie mindössze 23 éves volt, mikor megkapta élete addigi legnagyobb szerepét Martin Scorsese sikerfilmjében, A Wall Street farkasában. A színésznő elmondása szerint annyira ideges volt az első felvett jelenetében (ahol mindössze egy harisnyát visel), hogy a felvétel előtt több pohár tequilát legurított. Megértjük. 

Cate Blanchett  (Carol)

Cate Blanchett mosolyogva emlékszik vissza a 2015-ös Carol forgatására, ahol a díszlet egyik kellékese azzal szólította őt meg felvétel előtt, szeretne-e felforrósodni: „Ha valaki a díszletben azt kérdezi tőled, fel akarsz-e forrósodni, egyértelmű igennel kell válaszolnod” – mesélte az ausztrál színész.  Bár Blanchett maga sem tudta, mit jelent a ‘Do you want to go hot?’, hamar kiderült: ilyenkor a kellékesek víz és üdítő helyett valódi alkoholt öntenek a poharakba. 

Nicholas Cage (Las Vegas, végállomás) 

„Soha nem iszom munka közben, ennél a filmnél azonban szükségesnek éreztem a tényleges alkoholfogyasztást. Amikor a kaszinós jelenetet eljátszottam, nagyon részeg voltam. Amikor azt kiabálom, hogy 'Én vagyok az apja!', az teljesen improvizatív.” Cage akkoriban úgy gondolta, a film ezen része akkor lehetett csak igazán realisztikus, ha valóban leissza magát. 

Fred Astaire (Egész évben farsang) 

A népszerű, 1942-es Egész évben farsang című musical arról lett híres, hogy a színészeknek, köztük is Fred Astaire-nek egyáltalán nem kellett színészkednie a „részeg táncos” jelenet során. Minden egyes felvétel előtt lehúzott egy pohár bourbont, majd végül a hetedik újrázás lett a befutó, ez került be a végleges filmváltozatba is. 

Robert Pattinson (A világítótorony)

Robert Eggers 2019-es filmjében a twilightos időket jócskán maga mögött hagyó Robert Pattinson és Willem Dafoe két magára maradt világítótorony-őrt játszik, akik olykor petróleumivással ütik el idejüket, illetve maradék agysejtjeiket. Pattinson az Esquire magazinnak arról mesélt, szinte egyik jelenetnél sem volt magánál, volt, hogy sarat evett, a forgatások nagy részében pedig a töményeket sem vetette meg: „Lényegében végig eszméletlen voltam. Őrület volt. Rengetegszer kellett hánynom. Összehugyoztam magam. Ez a legundorítóbb dolog.”

Jack Nicholson (Szelíd motorosok) 

Az 1974-es Szelíd motorosok színészei és alkotói egyaránt rengeteg alkoholt és kábítószert használtak a forgatások során, ebből pedig nem is igazán csináltak titkot. Később több interjúban is szó esett arról, milyen hangulatban teltek el a közös munkanapok. Jack Nicholson állítása szerint annyi füvet szívott azokban az időkben, hogy sokszor csak színlelte a józanságot. 

Robert Shaw (A cápa) 

A nagyszerű színész három évvel A cápa premierje után halt meg, de a filmből elmondott beszéde Quint szerepében még ma is legendás. Shaw karaktere nemcsak a kamera előtt ivott, úgy gondolta, hitelesebb lenne a szerepben, ha tényleg legurítana némi lazítót. Igen ám, csakhogy a színész a kelleténél kicsit többet öntött a garatra, ennek pedig akkora blackout lett a vége, hogy járni is elfelejtett, munkatársainak kellett őt kitámogatniuk a szettből. A felvételre így aznap nem is került sor, Shaw pedig később telefonban könyörgött Spielbergnek, hogy forgathassa újra a jelenetet. Az akkor még fiatal rendező végül megbocsátott a színésznek, aki másnap már elképesztő teljesítményt nyújtott. 

Carrie Fisher és Harrison Ford (Star Wars V. rész – A Birodalom visszavág)

A sci-fi rajongók egyik kedvenc párosa sem vetette meg a bulikat 1980-ban, az egyik közös jelenet forgatása előtti estén ugyanis Carrie Fisher és Harrison Ford a Monty Python-csoport tagjával, Eric Idle színésszel és a Rolling Stones tagjaival bulizott.

Kiemelt tartalom
A Challengers egy látvány- és hangorgiával felvértezett sportdráma, amit egy szerelmi háromszög súlya emel a műfaj átlaga fölé A Challengers egy látvány- és hangorgiával felvértezett sportdráma, amit egy szerelmi háromszög súlya emel a műfaj átlaga fölé 4 nappal ezelőtt

„Öt hónapig béreltem Eric Idle házát, és volt egy italuk, amit a statisztáknak adtak, hogy 'szófogadóbbak' legyenek. Úgy hívták, hogy a tunéziai halálital. Eric telefonált, és azt mondta: 'Itt van a Rolling Stones!' Én pedig lejöttem, és valóban ott volt az összes” – mesélte Fisher egy interjúban. 

„Felhívtam Harrisont, és azt mondtam: 'Gyere ide azonnal!' Kíváncsi vagyok, hogy ő emlékszik-e erre. Aznap le sem feküdtünk, így nem is lehettünk másnaposak – még részegek voltunk, amikor másnap megérkeztünk a forgatásra. A filmben nem mosolyogtunk sokat, de aznap ott volt a mosoly az arcunkon.”

Brad Pitt és Edward Norton (Harcosok klubja)


Aki látta a Harcosok klubját, minden bizonnyal emlékszik arra a jelenetre, amelyben Brad Pitt és Edward Norton karakterei golflabdákat ütögetnek a sötét utcán. Ahogy az a bemutató után kiderült, a jelenet nem volt betervezve a filmbe: Pitt és Norton az egyik forgatási szünetben iszogattak, David Fincher pedig meglátta őket, kamerát ragadott, kitalált egy párbeszédet, majd az improvizált momentumot elsütötte a filmben. 

Billy Bob Thorton (Tapló télapó) 

Talán senki nem lepődik meg rajta, ha azt mondjuk, a Tapló télapó forgatásán bizony nem került tiltólistára az alkohol. A címszereplő, Billy Bob Thorton olyannyira nem vetette meg a piát, hogy a mozgólépcsős jelenetben egy az egyben részegen látható. 

Kiemelt tartalom
Imádják a rajongók a Deadpool & Rozsomák trailereit, de hogy lehet a káromkodó szuperhős a megoldás a Marvel összes problémájára? Imádják a rajongók a Deadpool & Rozsomák trailereit, de hogy lehet a káromkodó szuperhős a megoldás a Marvel összes problémájára? 2024.4.23 19:20

„A reggelt három pohár borral kezdtem. Aztán vodkára váltottam gyümölcslével, és ittam még három sört. Csak néhányszor kellett felrúgnom a játékokat, és nem volt monológom vagy párbeszédem se” – mondta a színész a Couch Surfing Show interjújában. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!