2024.7.12 19:00
Olvasási idő 2:44
Kremmer Magdi

Szerelmes gesztusok, amik valójában inkább rémisztőek, mintsem romantikusak

TÁRSADALOM PÁRKAPCSOLAT SZERELEM TOXIKUS KAPCSOLAT

Szerelmes üzenetek, minden nap egy újabb csokor virág, a másik szokásainak kifigyelése titokban. A romkomok elhitették velünk, hogy ezek szerelmes gesztusok, pedig sokkal inkább intő jelek. De hol a határ a valódi romantika és a túlzott közeledés között?

A romantikus filmek és regények világában minden rózsaszínbe és virágokba csomagolt szerelmi vallomás teljesen magától értetődőnek és meghatónak tűnik. Hányszor láttuk már, ahogy a főhős az éjszaka közepén gitárral a kezében szerenádozik kiszemeltje ablaka alatt, vagy hősiesen összeverekszik valaki mással szerelme kegyeiért. Az ilyen jelenetek a filmvásznon romantikusak, sőt elbűvölőek, de a valóságban már nem biztos, hogy ugyanilyen lelkesedéssel fogadnánk őket.

Képzeld csak el, hogy valaki (akivel előtte soha nem is randiztál) megjelenik éjfélkor a házad előtt és énekelni kezd, miközben a szomszédaid éppen aludni akarnak, vagy a munkatársad, aki titokban szerelmes beléd, összeverekszik valakivel a munkahelyi folyosón, mert flörtölni mert veled. Persze a filmes jelenetek gyakran túlzóak, és annak ellenére, hogy egy romantikus sztoriba beleillenek, a való életben egyáltalán nem vágyunk rájuk. De mik azok a hétköznapi gesztusok, amelyeknél nehezen tudjuk eldönteni, hogy romantikával vagy épp egy hatalmas red flaggel találkozunk? Nézzük!

Kiemelt tartalom
A legnagyobb red flagek, amik a toxikus párkapcsolat ismérvei – Így ismerheted fel a pszichológiai bántalmazás jeleit A legnagyobb red flagek, amik a toxikus párkapcsolat ismérvei – Így ismerheted fel a pszichológiai bántalmazás jeleit 2023.8.6 1:39

Korai szerelmi vallomások

Biztos te is voltál már olyan helyzetben, hogy nagyon hamar belehabarodtál valakibe. Semmi baj nincs a hirtelen érkező, elsöprő szerelemmel, sőt, nagyon jó érzés tud lenni, de ha valaki egy együtt töltött este vagy két randi után vall neked szerelmet, majd azt mondja, hogy „veled szeretném leélni az életem” vagy „úgy érzem, megtaláltam az igazit”, azt inkább kezeld intő jelként.

Persze előfordulhat, hogy két ember tényleg annyira passzol egymáshoz, hogy első látásra egymásba szeretnek, dr. Mariana Bockarova pszichológus és párkapcsolati szakértő szerint azonban a hirtelen kifejezett, erőteljes érzelmek gyakran a kontrolláló, bántalmazó partnerek jellemzői.

Ha valakivel csak egyszer találkoztál, még nem ismerhet téged igazán, vagyis nem tudja, hogy milyen vagy valójában. Jellemzően ilyenkor csak egy idealizált képbe szeret bele, és amint eltérsz ettől a tökéletes képtől, csalódással, haraggal és elutasítással szembesülhetsz.

Romantikus gesztusok, amelyek valójában red flagek
A klasszikus boombox szerenád minden lány álma... vagy mégsem? Forrás Say Anything... (1989) - Gracie Films

Túl sok infó az első randin 

Nincs annál jobb érzés, mint amikor elmész egy első randira, és jól tudsz kapcsolódni a másikkal. Gördülékeny a beszélgetés, nincsenek kínos csendek és érdekes témákat dobtok fel. Ha azonban a randipartnered már az első adandó alkalommal a múltbéli traumáiról, az exeiről vagy más intim témákról beszél neked, az ugyancsak intő jel lehet.

Kiemelt tartalom
Intimitás elköteleződés nélkül: mit tesz az emberi kapcsolatokkal a randiappok új opciója? Intimitás elköteleződés nélkül: mit tesz az emberi kapcsolatokkal a randiappok új opciója? 2024.9.26 15:51

Persze önmagában tabu témák nincsenek, ha számodra is komfortos ezekről a dolgokról beszéni, nincs gond. De ha úgy érzed, hogy túl sok mindent oszt meg magáról, olyasmit is, amire még nem vagy felkészülve, vagy amire még nem tudsz reagálni, az azt is jelentheti, hogy az illető még nem rendezte ezeket a dolgokat magában. 

Állandó üzenetek 

Ismerkedés során természetes, hogy sokat beszéltek egymással, de ha valaki állandóan üzenetekkel bombáz, de mérges lesz, ha nem válaszolsz azokra, az intő jel lehet. Lehet, hogy eleinte csak egy kedves „Jó reggelt! Legyen szép napod :-)” üzenettel indított, de az mégsem normális, ha valaki egész nap neked írogat – még akkor sem, ha az üzenetek tartalma kimondottan pozitív és kedves.

A love bombing egyszerre jelentheti azt, hogy az üzenet küldője így akarja kifejezni az odaadását, ezzel próbálja felhívni magára a figyelmet, valamint azt is, hogy az illető túl gyorsan kötődik és nagyon bizonytalan a te érzéseiddel kapcsolatban. Ha pedig elutasításra talál, annak csúnya vége is lehet…

Romantikus gesztusok, amelyek valójában red flagek
Ki ne örülne neki, ha a szerelme egy egész nárciszföldet ültetne neki? Forrás Big Fish (2003) - Columbia Pictures Industries, Inc.

Folyamatosan veled akar lenni

Bár hízelgő, ha a másik folyton veled lenne, de ha nem tartja tiszteletben a saját, egyéni idődet, az már problémás lehet. Ha úgy érzed, hogy a folyamatos együttlét miatt nincs időd magadra és a barátaidra, de a partnered nem tudja elviselni, ha kevesebb időt töltötök együtt, érdemes újratárgyalni a kapcsolat feltételeit.

Romantikus gesztusok, amelyek valójában red flagek
Noah egy házat épített Allienek, aki idő közben már házas volt. A filmben cuki, a valóságban inkább kétségbeesett. Forrás The Notebook (2004) - New Line Cinema

Túlzott óvás 

Annyira szeretlek, hogy nem tudom elképzelni nélküled az életemet” – elsőre akár egy ártatlan, romantikus mondatnak is tűnhet, de gyakran az ilyen jellegű kinyilatkoztatások egészségtelen féltékenységet és birtoklásvágyat takarnak. Ha a partnered irracionálisan féltékeny, bele akar nézni a telefonodba, be kell számolnod arról, hogy merre jártál, akkor egy erősen kontrolláló személlyel van dolgod. 

Nagy szavak 

Az olyan nagy kijelentések, mint hogy „mindig vigyázni fogok rád” vagy „sosem foglak megbántani” gyakran túlzóak, nem a valódi elköteleződésen, hanem az aktuális érzelmeken alapulnak. A szavak helyett inkább arra koncentrálj, amit és ahogyan tesz a másik, mert a szavak és a viselkedés közötti ellentmondás hosszú távon sok fájdalmat okozhat.

Romantikus gesztusok, amelyek valójában red flagek
Az igazából szerelem ikonikus szerelmi vallomása, valljuk be: kissé creepy. Forrás Love Actually (2003) - Working Title Films, DNA Films, Universal Pictures, StudioCanal
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, a Spotifyon és a Facebookon is!