2024.7.25 15:10
Olvasási idő 4:32
Maier Péter

Kezdődik a párizsi olimpia: ők a legnagyobb éremesélyes magyar sportolók

Kezdődik a párizsi olimpia: ők a legnagyobb éremesélyes magyar sportolók
Forrás Elsa/Getty Images
SPORT 2024-ES PÁRIZSI OLIMPIA OLIMPIA OLIMPIAI JÁTÉKOK

Sorra vesszük azokat a sportolókat, akiknek éremért szurkolhatunk majd július 26. és augusztus 11. között.

Lecsengett az  Eb-hype, és a sportvilág őrző szemei máris a párizsi olimpiai játékok felé fordultak, ahol természetesen több magyar sportoló sikeréért is szoríthatunk. A statisztikákkal foglalkozó Gracenote cég novemberben és decemberben is nyolc érmet, azon belül két aranyat jósolt a mieinknek, míg Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke szerint 10-11 olyan magyar sportoló van, aki akár olimpiai címre is esélyes lehet. Szerinte túlszárnyalhatja az idei küldöttség a tokiói olimpia eredményeit.

Cikkünkben azt nézzük meg, kiknek lehet komoly esélyük arra, hogy a párizsi olimpiáról győztesen térjenek haza. Nem arról van szó, hogy irracionális elvárások táptalaját szeretnénk mélyíteni, pusztán csak segítünk nektek eligazodni, kik azok a magyar sportolók, akiknek a versenyeit mindenképp érdemes nézni, ha szurkolás generálta endorfinra vágynátok. 

A legenda, aki történelmet írhat

Szilágyi Áront senkinek sem kell bemutatni. A 34 éves kardvívónak olyasmi sikerülhet, ami a modernkori olimpiai játékok történelmében csak hat sportolónak: ő lehet a hetedik, aki négy aranyat nyer ugyanabban a számban. 

Szilágyi Áron, a férfi kardcsapat tagja a milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokságra készülő magyar vívóválogatott sajtónyilvános edzésén a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban 2023. július 19-én.
Szilágyi Áron, a férfi kardcsapat tagja a milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokságra készülő magyar vívóválogatott sajtónyilvános edzésén a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban 2023. július 19-én. Forrás MTI/Illyés Tibor

Ugyanakkor Szilágyi nem érezheti máris a zsebében a férfi egyéni kardozó szám párizsi aranyérmét, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a júniusi Európa-bajnokságon még a nyolcaddöntőbe sem jutott be. Ettől függetlenül a sportág nemzetközi történetének egyik legnagyobbb legendájáról beszélünk, aki még mindig olyan korban van, hogy esélyesként indulhat az olimpián, és nincs arról szó, hogy vesztett volna erejéből, inkább csak arról, hogy kihívói is akadnak bőven. Szilágyi egyébként nemcsak egyéniben, hanem csapatban is éremesélyesként indul majd.

Férfi és női pólósaink

2023 egyik legszebb magyar sportpillanata volt, amikor a magyar férfi vízilabda-válogatott tíz év után először nyert világbajnokságot. Azóta azonban lezajlott még egy vébé, ahol a mieink már a negyeddöntőben búcsúztak, így ezen eredmények alapján nem nagyon tudjuk megjósolni, mit is várhatunk férfi pólósainktól Párizsban.

Kiemelt tartalom
Mi is az a Gender Studies, amivel a kormány évek óta riogatja a magyar társadalmat? – Interjú Steve On Gender Studies kutatóval Mi is az a Gender Studies, amivel a kormány évek óta riogatja a magyar társadalmat? – Interjú Steve On Gender Studies kutatóval 2024.8.25 11:05

A csoportban Magyarország Spanyolországgal, Ausztráliával, Japánnal, Szerbiával és a házigazda Franciaországgal találkozik majd (éppen utóbbi ejtett ki minket a dohai vébén). Varga Zsolt a sorsoláskor úgy nyilatkozott, „a mi csoportunk elég színes, ötféle stílusra kell felkészülnünk, ami szép kihívás“. Összességében azért bizakodók lehetünk a beosztással kapcsolatban, de nem is a csoportból való továbbjutás a kérdés, hanem hogy a kiegyensúlyozott mezőnyben — ahol egy-egy meccs számít – hogyan pattannak majd a labdák. 

Varga Dénes a Dominó Trans nemzetközi férfi felkészülési vízilabdatorna Magyarország - Franciaország mérkőzésén a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2024. július 11-én. A párizsi olimpiára készülő magyar válogatott ötméteresekkel 14-12-re legyőzte a francia csapatot.
Varga Dénes a Dominó Trans nemzetközi férfi felkészülési vízilabdatorna Magyarország - Franciaország mérkőzésén a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2024. július 11-én. A párizsi olimpiára készülő magyar válogatott ötméteresekkel 14-12-re legyőzte a francia csapatot. Forrás MTI/Szigetváry Zsolt

Az biztos, hogy Varga Zsolt válogatottja ott van a legerősebbek között a tornán, és ha egy jó rajttal jó formába tud kerülni, akkor mindenképpen éremesélyes, megéri majd szurkolni nekik.

A nőknél az Egyesült Államokat tartják a legnagyobb favoritnak, de a top 4-5 válogatott között ott van a mi csapatunk is, filozófiai beállítottság kérdése, hogy aranyesélyesként tekintünk-e a mieinkre, de az biztos: a dobogóért megéri majd szurkolni Keszthelyi Ritáéknak. Minden más csak grátisz.

Keszthelyi Rita a Magyarország - Kanada női vízilabda olimpiai felkészülési mérkőzésen a gödöllői uszodában 2024. június 22-én.
Keszthelyi Rita a Magyarország - Kanada női vízilabda olimpiai felkészülési mérkőzésen a gödöllői uszodában 2024. június 22-én. Forrás MTI/Szigetváry Zsolt

Aki „élete formájában“ várja a párizsi olimpiát

A kétszeres olimpiai bajnok Csipes Tamara mind a kajak-kenu küldöttség, mind a teljes magyar olimpiai csapat egyik legnagyobb éremesélyese. Csipes a Magyar Nemzetnek azt mondta, élete formájában érzi magát. Legkomolyabb reményeket az 500 méter egyeshez fűz – ebben a számban Tokióban második lett. „Ha azt nézem, hogy az elmúlt két hónapban milyen időket mentem, akkor igen, önmagamhoz képest életem formájában vagyok. Majd kiderül, hogy ez mire lesz elég. Ha Tokióban így mentem volna, akkor más eredmény születik“ – fogalmazott a lapnak a 34 éves kajakozó, aki egyébként párosban és négyesben is ott van az olimpiai mezőnyben.

Csipes Tamara kajakos a párizsi olimpiára készülő kajak-kenu válogatott edzésén a szolnoki Holt-Tiszai Vízisport Telepen 2024. július 16-án.
Csipes Tamara kajakos a párizsi olimpiára készülő kajak-kenu válogatott edzésén a szolnoki Holt-Tiszai Vízisport Telepen 2024. július 16-án. Forrás MTI/Mészáros János

Azzal nyilván mindenki tisztában van, hogy a kajak-kenu az a sportág, amiben mi magyarok mindig jó esélyekkel vágunk neki egy olimpiának, idén azonban kőkemény mezőny várható az ötkarikás játékokon. Tokióban három első, két második és egy harmadik helyet gyűjtöttek a magyarok, most túlzás lenne ugyanilyen eredményt megfogalmazni elvárásként, de tény, hogy Csipes mellett több magyar kajak-kenusnak is lehet majd szurkolni: Kopasz Bálint kajakos nemcsak egyedül, de Varga Ádámmal a kettesek 500 méteres versenyében is harcba száll, ahogy a Nádas Bence-Tótka Sándor duó is. Kenuban pedig ott van Adolf Balázs, aki világbajnokként utazik Párizsba, és 1000 méteres egyéniben, illetve, Fejes Dániellel kiegészülve, 500 méter párosban is szoríthatunk neki.

Aki történelmet írt ritmikus gimnasztikában

Itt sem arról van szó, hogy akkor nagy magabiztosággal leülünk majd a tévé elé, és várjuk az olimpiai aranyat, de az biztos, hogy ebben a sportágban soha nem volt még olyan elit sportolónk, mint Pigniczki Fanni, aki magyar sporttörténelmet írva világbajnokságról és Európa-bajnokságról is érmet hozott. A 24 éves sportoló a Nemzeti Sportnak úgy fogalmazott, Párizzsal kapcsolatban sokkal hamarabb volt egy konkrét cél a fejében, mint a budapesti Európa-bajnokságról. „Igen, van olimpiai álmom is“ – fogalmazott Pigniczki, akinek minden bizonnyal a szeme előtt lebeg egy esetleges érem gondolata, de már így is bravúr, amit elért egy olyan sportágban, ahol óriási hegemóniája van egyes nemzeteknek (akik közé mi nem tartozunk oda). Innentől már nincs mit veszíteni, reméljük, hogy ezek a sikerek inkább felszabadultságot eredményeznek nála, mintsem nyomás alá helyezik majd.

Pigniczki Fanni labdagyakorlata a ritmikus gimnasztika Európa-bajnokság szerenkénti döntőjében a Papp László Sportarénában 2024. május 26-án.
Pigniczki Fanni labdagyakorlata a ritmikus gimnasztika Európa-bajnokság szerenkénti döntőjében a Papp László Sportarénában 2024. május 26-án. Forrás MTI/Illyés Tibor

Az ember, aki visszatért 

Egészen felháborító és embertelen, amivel szembe kellett néznie az elmúlt hónapokban Milák Kristófnak, akit az úszósport legbefolyásosabb emberei vontak felelősségre azért, mert mentális problémái miatt nem tudott teljesíteni. Tény, hogy Milák olyan tehetség, amilyen húszévente születik, emiatt okkal nagyok az elvárások felé, de ettől függetlenül nem lehet figyelmen kívül hagyni azt, hogy ő is ember, aki nem mindig tud olyan mentális állapotba kerülni, amire egy olimpiai felkészülés során szükség van.

A győztes Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás döntője után a belgrádi vizes Európa-bajnokságon 2024. június 22-én.
A győztes Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás döntője után a belgrádi vizes Európa-bajnokságon 2024. június 22-én. Forrás MTI/Derencsényi István

Milák végül visszatért, 200 méter pillangón Európa-bajnok lett júniusban, de a hosszú kihagyás miatt nem tudott olyan időt teljesíteni, hogy felhőtlen legyen az öröm, és ez – ha hallgatunk a józan eszünkre – valószínűleg az olimpián is így lesz. A 24 éves úszónak így is esélye lesz éremre, és jelenleg – habár a magyar közvélemény ezt képtelen elfogadni – igenis be kell érnünk ennyivel, mellé kell állnunk, és örülnünk kell neki, hogy egyáltalán medencében láthatjuk az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb magyar sportoló tehetségét. Visszatért, szurkolhatunk neki, és ez a lényeg. Rajta kívül persze más úszókban is ott a potenciál, hogy éremmel térjenek haza: közülük Kós Hubert emelkedik ki igazán, aki 200 méter háton nagyon jó esélyekkel indul. Illetve, ne feledkezzünk meg Rasovszky Kristófról sem, aki vébégyőztesként egyértelmű éremvárományos nyílt vízen. 

A küzdősportokból is érkezhet egy-két érem

Birkózásban mindössze öt versenyzőnk lesz kint, de ők mind komoly erőt képviselnek. Közülük is kiemelkedik Losonczi Dávid, aki tavaly egy bírói hiba miatt nem állhatott fel a dobogó felső fokára a belgrádi világbajnokságon, később a nemzetközi szövetség helyesbített, és Losonczi megkapta az aranyérmét. Neki egyértelműen komoly esélyei vannak arra, hogy szerezzen valamilyen érmet, és jó okunk van bízni benne, hogy a döntőig menetel majd.

Losonczi Dávid a 2023-as belgrádi világbajnokságon
Losonczi Dávid a 2023-as belgrádi világbajnokságon Forrás Kadir Caliskan - United World Wrestling/Getty Images

Dzsúdóban egy dobogós helyezést vár a magyar szövetség, amire annak a Tóth Krisztiánnak van a legnagyobb esélye, aki volt már bronzérmes olimpián, illetve világbajnoki ezüstje és bronza is van már.

Meglepően jó esélyekkel indul a magyar taekwondo csapat is: a legnagyobb potenciál a világbajnok Salim Omar Gergely szereplésében van.

Ezen felül érdemes lesz nézni még a magyarok szereplését öttusában, tornában, sportlövészetben, atlétikában, vitorlázásban és triatlonban is, úgyhogy egész biztos nem fogunk unatkozni az elkövetkező hetekben.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!