2023.12.28 17:30
Olvasási idő 5:40
Maier Péter

Csodák és csalódások: a 7 legfontosabb magyar sportpillanat 2023-ban

Csodák és csalódások: a 7 legfontosabb magyar sportpillanat 2023-ban
Forrás Georgi Paleykov/NurPhoto via Getty Images
SPORT FOCI KOSÁRLABDA MOTORSPORT RITMIKUS GIMNASZTIKA SPORT SUHAJDA SZILÁRD SZOBOSZLAI DOMINIK

Sok minden történt idén a magyar sportban. Összeszedtük a hét legfontosabb pillanatot 2023-ból.

2023-ban izgalmas volt magyar sportkedvelőnek lenni. Csodák, csalódások és tragédiák, de hál' Istennek inkább csodák tűzdelték ezt az évet. Cikkünkben a legemlékezetesebb sportpillanatokat gyűjtöttük össze, de ahhoz, hogy teljes legyen a kép, nem csak azokat válogattuk be, amik örömkönnyeket fakasztottak a szemünkben, hanem azt a hetet, amit valamilyen okból a legfontosabbaknak gondolunk.

Amit nem lehet rangsorba helyezni

Sajnálatos módon egy tragikus történést is említenünk kell a lista előtt, amit nem lett volna etikus „besorolni a versenybe“. Suhajda Szilárd hegymászó eltűnése az egyik legnagyobb visszhangot keltő esemény volt a magyar nyilvánosságban. Egyrészről az ország egy emberként izgult azért, hogy az eltűnt hegymászót megtalálja a nepáli keresőcsapat, másrészről tematizálta a közösségi médiában a kérdést, mennyire lehet előzetesen életveszélyesnek tekinteni egy ilyen expedíciót. Az eset rámutatott arra is, hogy az emberek jelentős része nem tud empatizálni azzal, hogy valakit a szenvedélye és hivatása efféle akciókra hajt, a témában megszólaló kommentekben visszatérő elem volt az áldozathibáztatás.

Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést Forrás Suhajda Szilárd / Facebook

Május 25-én kora este értesült róla Suhajda hazai háttércsapata, hogy egy másik expedíció serpája a reggeli órákban körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában látta a hegymászót. Ezután indult meg a mentőexpedíció, amelynek a lezárását két nappal később, május 27-én jelentették be, ugyanis semmilyen esélyét nem látták annak, hogy élve megtalálhatják Suhajdát. 

7. Ötven év után az első magyar érem ritmikus gimnasztikában

Habár minden második nagyvárosi lány a Bumble-ről elmondja, hogy régen ritmikus sportgimnasztikázott, hazánk messze nincs a sportág élmezőnyében globálisan. Már csak ezért is óriási dolog, hogy Pigniczki Fannni bronzérmet hozott a Valenciában rendezett olimpiai kvalifikációs világbajnokságról. Eddig csak Patocska Mária tudott érmet szerezni világbajnokságon a sportág magyar képviselői közül. Csak annyi, hogy az ötven éve történt. Pigniczki Fanninak jövőre a párizsi olimpián is szurkolhatunk, ahol újra történelmet írhat a 23 éves sportoló.

Forrás MTI/Czeglédi Zsolt

6. Szalai Ádám visszavonulása

Elnézést kérünk mindenkitől, akit frusztrál, hogy a listánkon felülreprezentált a foci, de egyrészről ez az a sportág, ami messze a legtöbb embert érdekel, másrészt a magyar labdarúgás rendszerváltás utáni történelmének egyik legfontosabb naptári évét éltük meg 2023-ban. Szalai Ádám ugyan már tavaly lemondta a válogatottságot, idén vált véglegessé, hogy visszavonul aktív játékosi pályafutásától. Szalai az elmúlt 10 év legfontosabb magyar labdarúgója, annak a sikerválogatottnak, amely Marco Rossi alatt Európa elitjének ajtaján kezdett kopogtatni, ő volt a legfőbb mozgatórugója, szellemileg, vezérként és játékban is. A hivatalos játékosi visszavonulása nem csak a múlt miatt fontos pillanat: ha hiszünk a híreknek, posztoknak, akkor Szalai edzői pályára készül, és nagyon könnyen el lehet képzelni, hogy illeni fog hozzá ez a szerepkör, ami az elkövetkezendő évek magyar labdarúgására is hatással lehet.

Szalai Ádám, a magyar válogatott korábbi csapatkapitánya Forrás Mohos Márton / 24.hu

5. Magyar kosaras a Lakers mezében

Az utálók utálkozhatnak, de akik otthon vannak az NBA-ben, azok pontosan tudják, hogy Valerio-Bodon Vincent E-10-szerződése a Los Angeles Lakersnél akkor is óriási dolog, ha a játékos nem kapott „rendes“ kontraktust, és nem a legnagyobbak között kosarazik a szezonban. Valerio-Bodon az előszezonban együtt edzhetett a világ (és minden idők egyik) legjobb kosárlabdázójával, LeBron James-szel, sőt, pályára is lépett a Lakers mezében egy felkészülési mérkőzésen. A magyar játékost így is sok meló és némi szerencse választja el attól, hogy egyszer NBA-játékos legyen, egy lépést viszont megtett efelé. Mindez egyértelműen a magyar sport legnagyobb idei pillanatai közé emeli azt, amikor a liga története egyik legnagyobb csapatába szállt be. A magyar kosárlabda azért nem termel ki évente G-ligás játékosokat.

Valerio-Bodon Vincent a Lakers mezében Forrás NBA

4. Milák Kristóf nincs jól és számon kérik érte

Ahhoz nem fér kétség, hogy Milák Kristóf olyan dolgokra hivatott, mint nagyon kevesen – nem csak a magyar úszósportban, de a globális versenysportban is. A másik dolog viszont, hogy a sikersportoló mögött ott van az ember, akinek az életét tragédiák, csalódások és mentális problémák kísérik. Milák esete egy újabb felhívás a tekintetben, hogy az embereknek és a szakmának végre oda kell figyelnie a sportolók mentális egészségére.

Milák Kristóf, miután világcsúcsot úszott
„Tartozik annyival, hogy lejár az edzésekre“ – mondta Wladár Sándor, az úszószövetség elnöke a nyilvánvalóan komoly mentális problémákkal küzdő Milák Kristófról Forrás Getty Images / Dean Mouhtaropoulos

A olimpiai-, világ- és Európa-bajnok magyar világklasszis úszó júniusban váratlanul jelentette be, hogy kihagyja a világbajnokságot. Edzője szerint az edzésekről is kimaradozott, és a jövő évi olimpián már biztos nem tudja megugrani a saját potenciálját, annyira el van maradva a felkészüléssel. Arról, hogy pontosan milyen életesemény váltotta ki mindezt, a nyilvánosság nem kapott tájékoztatást, pusztán korábbi edzője utalt rá, hogy valamilyen családi tragédia áll a háttérben. Nekünk igazából nem is ehhez van közünk, hanem ahhoz, hogy Milák története újabb jelzés a sportolók irányából arra, hogy a körülöttük lévőknek nem csak a fizikai állapotukra kellene odafigyelniük. Természetesen arra is rávilágított, hogy a magyar versenysportban státuszt élvező emberek milyen elképesztően felkészületlenek ezen a téren: Milákot az úszószövetség elnöke, illetve a szövetségi kapitány is kritizálta azért, mert nem tud teljesíteni. „Tartozik annyival, hogy lejár az edzésekre“ – hangzott el Wladár Sándor elnöktől. Mindemellett voltak empatikusabb hangok is, köztük a legnagyobb név Hosszú Katinka, aki kiállt Milák mellett: „Felháborító és primitív a kijelentés, hogy egy olimpiai bajnok, világcsúcstartó még tartozna az országának“ – írta Instagram-sztorijában.

Kiemelt tartalom
Sportolókhoz és szurkolókhoz is szóló kollekciót mutatott be a Dorko Sportolókhoz és szurkolókhoz is szóló kollekciót mutatott be a Dorko 2024.4.12 11:40

Jelenleg úgy tudjuk, hogy Milák Kristóf januárban áll neki edzeni, és elmegy a párizsi olimpiára, ez persze azzal is jár, hogy a klasszisával egyenértékű eredményt már nem fog tudni elérni, de talán, esetleg lehet, sőt, elképzelhető, hogy vannak fontosabb dolgok az életben, mint az érmek és világcsúcsok.

3. A férfi vízilabda-válogatott világbajnoki címe

A mi generációnk gyakorlatilag abban a tudatban nőtt fel, hogy hazánk letaszíthatatlan a világ trónjáról férfi vízilabdában. Ez a kollektív elképzelés aztán Kemény Dénes regnálásának végével egy kicsit árnyalódott, a 2012-es londoni olimpián elért ötödik hely egy korszak végét jelentette. Nem arról van szó, hogy Magyarország kicsúszott volna a legjobbak közül az elmúlt egy évtizedben, de több más válogatott is felzárkózott vagy felül is múlta minőségben a mieinket. Utolsó világbajnoki címünket 2013-ban ünnepelhettük egészen az idei fukuokai tornáig, ahol válogatottunk minden meccsét megnyerve menetelt el a görögök elleni döntőig, ahol büntetőpárbajban múlta felül ellenfelét. Tíz év után hozott haza világbajnoki aranyat a magyar férfi vízilabda-válogatott, egyértelműen bizonyítva, hogy még mindig ez az a csapatsportág, amelyben mi magyarok a legjobbak vagyunk, és megmutatva, hogy a kisebb visszaesést követően ismét a világ trónjára tartunk. Az igazán nagy kihívás a jövő évi párizsi olimpia lesz, joggal bízhatunk benne, hogy ott is emlékezetes pillanatokat nyújt majd nekünk Varga Zsolt csapata.

A magyar férfi pólós válogatott világbajnok kerete Fukuokában Forrás Albert ten Hove/BSR Agency/Getty Images

A fukuokai vébé ugyanakkor csalódásokkal is járt, Magyarország mindössze négy éremmel zárt a férfi vízilabdások aranyával együtt: Kós Hubert 200 méter háton lett első, Rasovszky Kristóf nyílt vízen, 10 kilométeren ezüstöt szerzett, illetve szintén nyílt vízi 

úszásban sikerült a magyar csapatnak második helyen végezni. A női vízilabdásaink hatodikok lettek. 

2. A magyar fociválogatott veretlenségi sorozata

Nagyon nehéz lenne kiemelni egy pillanatot a szépen lassan magát Európa elitjébe beverekedő magyar labdarúgó-válogatott idei évéből. Az biztos, hogy nincs beszédesebb adat annál, minthogy a globális válogatott fociban jelenleg a magyar csapat tartja a leghosszabb veretlenségi sorozatot, amit – még a maga specifikusságában, a kontextust ismerve is – libabőrös érzés kimondani. Nyilván mindezt az a pillanat fogja össze, amikor a Bulgária elleni döntetlenes meccs lefújásakor kimondhattuk: kijutottunk a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokságra. Később az is kiderült, hogy csoportelsőként. Nem is kell fejtegetni, mekkora dolog ez, ugyanakkor két sikeres kvalifikáció után némiképp elvárás is volt. Éppen ezért az év sportpillanatát mi egy individuális teljesítményhez kötjük inkább.

A magyar válogatott játékosai ünneplik Szoboszlai Dominikot a gólja után Forrás Laszlo Szirtesi/Getty Images

1. Szoboszlai Dominik Liverpoolba igazolása

Ilyenkor szoktak azok a hangok előjönni, hogy „persze, mindig a foci“, „22 ember rohangál a labda után, az nem sport“, de akár tetszik, akár nem, nincs még egy olyan dolog a világon, ami ennyi embert összeköt, és nincs olyan sportág, aminek ehhez fogható hatása van a társadalom működésére és alaphangulatára. Mi sem rejtettük véka alá, mekkora eufóriát éreztünk, amikor a Liverpool bejelentette: 70 millió euróért leigazolta az elmúlt évtizedek legnagyobb magyar tehetségét, Szoboszlai Dominikot.

Kiemelt tartalom
Ilyen pillanat csak egyszer van az életben – Fülig ér a szánk, mióta Szoboszlai Dominikot bejelentette a Liverpool Ilyen pillanat csak egyszer van az életben – Fülig ér a szánk, mióta Szoboszlai Dominikot bejelentette a Liverpool 2023.7.5 15:48

Ahogy a címben is írtuk, ez egy olyan büszke pillanat a fiatalabb generációk magyarjai számára, amilyen eddig nem adatott meg, és nagyon jelentős esély van rá, hogy nem is fog újra. Egyáltalán semmi jele nincs annak, hogy Szoboszlai-szintű magyar focista felbukkanhat a következő években, és az utánpótlásnevelés sem halad olyan irányba, hogy hinni tudjunk ebben. 

Kiemelt tartalom
700 millió dollárt keres Ótani Sóhei, a világ legjobban fizetett sportolója – De ki ő, és miért ér ennyit a baseball? 700 millió dollárt keres Ótani Sóhei, a világ legjobban fizetett sportolója – De ki ő, és miért ér ennyit a baseball? 2024.4.10 19:18

Az egy dolog, hogy egy magyar játékos a világ legnagyobb múltú és jelenű klubjainak egyikében focizik, de az, hogy ennek a csapatnak a története egyik legdrágább igazolása lesz, kulcsjátékosnak szerződik, és gyakorlatilag az első lejátszott percétől kihagyhatatlan alapemberé válik, az talán csak most, fél év elteltével kezd valóságszagú lenni. Lassan természetessé válik ugyanis, hogy van egy Szoboszlaink, aki mindemellett csapatkapitányként kirúgja a válogatottat az Eb-re. A magyar labdarúgás felfoghatatlan csúcsterméke ez a srác, egy rózsaszínű anomália, aki arra hivatott, hogy a magyar focirajongóknál hétköznapi érzéssé tegye a katarzist. Ezt pedig idény nyáron biztosította be, amikor aláírt Anglia egyik legeredményesebb focicsapatához. És, hogy ne legyen elég, az alatt a pár nyári hét alatt Kerkez Milost leigazolta a Bournemouth, Szalai Attila pedig elment a Hoffenheimhez. Egyéni szinten egyértelműen a 2023-as volt az utóbbi évek legszebb nyara a magyar fociban. 

Szoboszlai Dominik aláírt a Liverpool csapatához Forrás Liverpool FC IG