2023.7.20 11:28
Olvasási idő 3:57
Maier Péter

Kerkez Milos: göröngyös úton jutott el a Premier League-be a vajdasági fenegyerek

Kerkez Milos: göröngyös úton jutott el a Premier League-be a vajdasági fenegyerek
Forrás AFC Bournemouth
SPORT FOCI KERKEZ MILOS SPORT

Hogyan jutott el Bournemouth-ig a vajdasági fiú, akit bécsi csapatából magaviselet miatt bocsátottak el anno? Milyen típusú játékos ő, és mire számíthatunk tőle az angol klubnál? Portrénk Kerkez Milosról.

Kerkez Milost leigazolta az AFC Bournemouth, az angol Premier League tavalyi tizenötödik helyezettje. Ha Szoboszlai Dominikért nem fizet 60 millió fontot a Liverpool, ez lenne a nyár legbombasztikusabb igazolása, de így is óriási dolog, hiszen a magyar válogatott balhátvédje mindössze 19 évesen – feltehetőleg alapembernek – szerződik egy ígéretesen épülő angol élvonalbeli klubhoz. Mindemellett, ha ránézünk kicsit a szerb-magyar fiú eddigi karrierútjára, még nagyobb sztorinak számít ez a transzfer.

Szabadka mellől Dél-Angliába

Kerkez 2003-ban született Verbászon, egy nagyjából 40 ezer főt számláló vajdasági városban, nem túl messze Szabadkától. Ugyanebben a városban látta meg a napvilágot egyébként Csernus Imre és Rúzsa Magdi is. Felmenői között szerb és magyar származásúak is vannak, később a Nemzeti Sportnak azt mondta, nem volt kérdés számára, hogy a magyar válogatottat választja, ugyanis 15 éves kora óta rengeteg tiszteletet és szeretetet kapott ő és a családja Magyarországon, miután Győrbe került. De erről később. 

Kiemelt tartalom
Sportolókhoz és szurkolókhoz is szóló kollekciót mutatott be a Dorko Sportolókhoz és szurkolókhoz is szóló kollekciót mutatott be a Dorko 2024.4.12 11:40

Sok nagy focistához hasonlóan ő sem jön kiváltságos körülmények közül, reggeltől estig rúgta a bőrt a barátaival, mígnem a Hajduk Kula akadémiájára került, ahol felfigyelt rá az osztrák Rapid Wien – Bécsben fejlődhetett 2014-től 2019-ig, ekkor azonabn problémás magaviselete miatt elbocsájtották az osztrák főváros csapatától.

Kerkez Milos Győrben Forrás Eto.hu

Ezt követően került Magyarországra, a másodosztályban szereplő Győri ETÓ-hoz, ahol csak két évet töltött, de mégis a pályafutása egyik legmeghatározóbb időszaka volt a karrierjéről készült Félidő!-videó szerint. Persze, itt is akadtak vele problémák: volt, hogy edzésen két lábbal csúszott be a csapattársaknak, amivel sikerült felbőszítenie a többieket, illetve előfordult olyan is, hogy egy meccsen 30 perc játék után kiállították. Az, amit ma pozitívumként ismerünk vele kapcsolatban, az a vehemencia akkoriban még sokszor inkább sportszerűtlenségbe hajlott. Azért is volt fontos állomás Győr a fiatal játékos karrierjében, mert itt türelemmel fordultak felé, és bíztak abban, hogy a csiszolatlan gyémántból nagy játékos válhat.

A másik ok inkább sportszakmai jellegű: a korábbi tinédzser középpályást ugyanis az ETÓ-ban kezdték el először szélsővédőként használni, ami először nem vált ínyére. 

Először kissé mérges is voltam, hogy hátravittek védőnek, mert nagyon szerettem a középpályán játszani. Amikor Győrben felkerültem a felnőttcsapathoz, a hátvédsor szélén próbáltak ki, és jól is ment a játék. Sokan mondták, hogy mindenem megvan ehhez a poszthoz, és egy idő után én is megszerettem. Beláttam, hogy a bal oldali védő a legjobb poszt nekem. Gyerekkoromban a gólszerzés éltetett, most már a védekezésre figyelek.

– nyilatkozta a Nemzeti Sportnak.

Győrben aztán nem akárki figyelt fel rá: az a Paolo Maldini, aki korábbi legendás olasz játékosként akkor az AC Milannál dolgozott technikai igazgatóként. Meg is győzte Kerkezt, hogy jó lesz neki Milánóban, a fiatal tehetség pedig olyan nagyok mellett pallérozódhatott a felnőtt csapat edzésein, mint Zlatan Ibrahimovic vagy a balhátvéd poszton világklasszisnak számító Theo Hernandez. 

Frederic Massara, a Milan sportigazgaztója, Kerkez Milos és Paolo Maldini technikai igazgató Forrás Eto.hu

A Milannál azonban hiába edzhetett a felnőttekkel, meccsszinten inkább csak az ifjúsági csapatban számítottak rá, és ugyan rengeteget fejlődött, úgy érezte, szeretne a felnőtt labdarúgásban edződni, így került 2022 januárjában a holland AZ Alkmaar csapatához, ahol nagyon hamar közönségkedvenc lett, illetve a magyar válogatottba is beverekedte magát. 

Kerkez Milos az AZ Alkmaar - SK Dnipro EKL-meccsen Forrás ANP via Getty Images

Az előző szezonja álomszerűre sikerült az Alkmaarban, a holland élvonalban 3 gólt és 1 gólpasszt jegyzett, a csapat pedig negyedik lett, míg az Európa Konferencia Ligában 2 góllal és 3 gólpasszal járult ahhoz, hogy a holland együttes az elődöntőig menetelt. A Golden Boy díj jelöltlistáján is szerepelt, amely a legtehetségesebb fiatal játékosokat vonultatja fel. Ezek után jött az AFC Bournemouth, és 2023 nyarán bejelentette a tehetséges szélsővédő igazolását. 

Milyen játékos Kerkez Milos?

Mi emeli a szerb-magyar kettősállampolgár srácot a jelenlegi fiatal magyar labdarúgó-generáció legnagyobbjai közé? Egyrészről mindenképpen fontos kiemelni az attitűdjét, ami tinédzserként bajba sodorta ugyan olykor, mostanra inkább erényként számolhatunk be róla. Kerkez hajt, veszettül, az, amit az angol úgy nevez, hogy workrate, az nála a magasban van, ugyanakkor nem csak ez a szimpatikus féktelenség az, ami hasznossá teszi őt a pályán.

Kiemelt tartalom
700 millió dollárt keres Ótani Sóhei, a világ legjobban fizetett sportolója – De ki ő, és miért ér ennyit a baseball? 700 millió dollárt keres Ótani Sóhei, a világ legjobban fizetett sportolója – De ki ő, és miért ér ennyit a baseball? 2024.4.10 19:18

Ahogy a Büntető.com statisztikai elemzése rávilágít, remek a rugótechnikája. Ezt támasztja alá többek között, hogy majdnem minden meccsen vállal egy lövést, és ezek 39 százaléka kaput is talál, mindezt úgy, hogy szélsővédőként nem a kapu közelében játszik. De nem csak a lövései fontosak ebből a szempontból, hanem a beadásai is: sokkal próbálkozik, és ezek szép arányban sülnek el jól, a várható gólpasszainak száma meccsenként 0,11, ami kiváló. 

Kerkez Milos a Németország elleni Nemzetek ligája-meccsen 2022 szeptemberében Forrás Martin Rose/Getty Images

A hivatkozott elemzésből az is kiderül, hogy Kerkezre akkor is rá lehet bízni a labdát, ha cselekre van szükség. 50 százalék körüli cselsikeressége a holland bajnokság legjobbjai közé emeli a posztján, nagyon sok veszélyes akció pedig az ő cseleivel indul.

Jó helyen lesz Bournemouth-ban?

A tavalyi tizenötödik helyezett AFC Bournemouth egy teljesen új projektbe kezdett bele azzal, hogy a spanyol Rayo Vallecanótól leszerződtette vezetőedzőnek Andoni Iraolát. Így nem is érdemes a dél-angol csapat tavalyi játékában elképzelnünk Kerkezt, ugyanis teljesen más taktikai elképzelésekkel érkezik a spanyol tréner a kiesés ellen küzdő (vajon jövőre is?) csapathoz – világít rá Bíró Dávid elemző a Hot Topic című YouTube-műsorban.

Az mindenképpen ígéretessé teszi ezt az igazolást már a következő szezonra nézve is, hogy Kerkez egy hiányposztra érkezik az angol csapathoz, így elég hamar bekerülhet majd a kezdőbe. Az is biztos, hogy ahhoz a szenvedélyes, olykor fizikális, de mégis intelligens focihoz, amit Iraola játszatni szeret, a 19 éves fiú tökéletesen kompatibilis, mind a mentalitásából, mind a játékstílusából adódóan. 

Andoni Iraola a Bournemouth edzésén Forrás Robin Jones - AFC Bournemouth/AFC Bournemouth via Getty Images

Persze, ahogy mindenkinek, Kerkeznek is vannak hiányosságai. Szabó Christophe elemzú szerint egyik gyengesége, hogy a jobb lába még nem túl erős. Emellett pedig a védekezésben is fejlődnie kell: a Büntető.com szerint gyakran követ el helyezkedési hibákat, szerelésekben és labdaszerzésekben is elmarad az átlagtól. Persze, ő egy „modern“, támadó szellemű szélsővédő, de a Bournemouth-nál egész biztos rá lesz szorulva, hogy fejlessze ezen képességeit. 

Kerkez Milos a Bournemouth mezében Forrás AFC Bournemouth

Mindenesetre a 19 éves játékos számára ez egy ideális igazolásnak tűnik: a világ legjobb bajnokságában fejlődhet egy kiváló edző keze alatt, ennek pedig mi, a magyar válogatott szurkolói örülhetünk csak igazán. Ráadásul lehet, hogy már a második fordulóban látjuk őt Szoboszlai Liverpoolja ellen játszani. Az azért nem kis pillanat lesz minden magyar számára, aki szereti a jó focit.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, Instagramon, YouTube-on és a Facebookon is!