2023.7.5 15:48
Olvasási idő 3:59
Maier Péter

Ilyen pillanat csak egyszer van az életben – Fülig ér a szánk, mióta Szoboszlai Dominikot bejelentette a Liverpool

Ilyen pillanat csak egyszer van az életben – Fülig ér a szánk, mióta Szoboszlai Dominikot bejelentette a Liverpool
Forrás Liverpool FC Twitter
SPORT FOCI SZOBOSZLAI DOMINIK VÉLEMÉNY

Így éli meg egy magyar Liverpool-szurkoló, hogy Szoboszlai Dominik a Mersey partjára költözött. Maier Péter véleménycikke.

Kérdés nélkül az elmúlt néhány (nem akarok túl nagyot mondani, így csak ennyit írok: néhány) évtized legkomolyabb egyéni magyar futballteljesítményét ünnepeljük már napok óta, és okkal: Szoboszlai Dominik Liverpoolba való szerződése önmagában történelem anélkül, hogy egy percet is az Anfield gyepén töltött volna, de ki tudja, mi vár még rá. Ez az írás meglehetősen szubjektív szempontból közelíti meg a transzfert, ugyanis egy elvetemült Liverpool-szurkoló és egy masszív Szoboszlai-élvező tollából születik, az pedig, hogy ez a két fél vasárnaptól hivatalosan is egy úton megy tovább, olyan komplex örömöt nyújt, amilyet egynél többször aligha élhet meg egy magyar Pool-szurkoló. 

A magyar futballtörténelem egyik legnagyobb pillanata

Teljesen függetlenül attól, hogy az ember milyen klubcsapatnak szurkol, magyar fociszeretőként egyedülállónak éli meg azt a pillanatot, amikor az utóbbi évek, illetve a történelem egyik legsikeresebb sztárklubja mezekből összerakott magyar zászlót posztol:

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Liverpool Football Club (@liverpoolfc) által megosztott bejegyzés

Szoboszlai Dominik 22 éves korára a magyar futball történetének egyik legmagasabban jegyzett játékosa lett, akiért egy Premier League-topcsapat 70 millió eurót fizet, a saját harmadik legdrágább igazolásává téve őt. Tulajdonképpen kijelenthetjük azt is, hogy Puskás Ferenc óta nem játszott ilyen magas szinten, nem kapott ilyen nemzetközi elismerést egy magyar játékos sem. Persze, mondhatjuk, hogy fejlődik a magyar futball, de mindezt átélni nem egy olyan élmény, aminek a sokszori megismétlődésére túlzottan apellálhatnánk az elkövetkezendő évtizedekben.

Nemcsak neki (nekünk) kell a Liverpool, hanem a Liverpoolnak is kell ő

Szoboszlai Dominik Liverpoolba igazolásában nem az a legdurvább, hogy végre újra alapember lehet egy magyar játékos egy világelit klubban, hanem az, hogy nemzetközi szinten Liverpool-szurkolók tömkelege üdvözli ezt az igazolást, mert úgy érzik, hogy ő (is) az a játékos, aki hozzá tud járulni, hogy az előző gyenge szezon után a következő idényben egy sokkal erősebb csapat fusson ki a pályára.

A Liverpool eddigi két nyári igazolása, az argentin világbajnok Alexis Mac Allister, illetve Szoboszlai Dominik Forrás Liverpool FC Instagram

Arról nagyon sok szó esett a Pool tavalyi gyenge szezonját látva, hogy a klubnak a zsebébe kell nyúlnia, és erősítenie kell több poszton, sőt, össze kell vásárolnia egy szinte teljesen új középpályássort, amibe a Brightonból érkező, friss világbajnok Alexis Mac Allister, és a „magyar mágusként“ emlegetett Szoboszlai abszolút beleillik.

Kiemelt tartalom
Amy Winehouse a modern kor egyik legnehezebben eladható popsztárja, és nem is sikerült eladni a róla készült filmmel Amy Winehouse a modern kor egyik legnehezebben eladható popsztárja, és nem is sikerült eladni a róla készült filmmel 2024.4.14 9:41

De nemcsak a szurkolók érzik úgy, hogy Dominik erősítést jelenthet a csapatnak, hanem szokatlan és ritka egyetértés van az elemzők között is a témában, és nem, nem csak Magyarországon. Az olyan fontos szakfórumokon, mint a The Athletic vagy a Tifo IRL is egyaránt azt sugározzák az elemzők, hogy Szoboszlai Dominik profilja, játéktudása, karaktere tökéletesen beilleszthető a Mersey-parti csapat játékába.

Ez annak is köszönhető, hogy a Liverpool tavasszal labdabirtoklás során olyan formációra váltott, amelyben a jobboldali támadó középpályás szerepben pont egy olyan játékosra van szükség, mint Szoboszlai. Aki kreatív, jól passzol, (botrányosan) jól lő, képes a pálya ezen területén felvenni, megtartani és kiosztani a labdákat, illetve, ami még nagyon fontos Liverpoolban: ért ahhoz, hogy nyomást gyakoroljon az ellenfélre, előrefelé védekezzen, akár labdát szerezzen, illetve alázattal belerakja a munkát a labdavesztések utáni védekezésbe.

Ennél mélyebb elemzésbe nem szeretnék belemenni, egyrészt nem is tudnék, másrészt, az általunk is ajánlott, magyar nyelvű PREMIER LEAK podcast csapata rendkívüli ülést tartott, hogy megbeszéljék, miért is tűnik ez egy remek igazolásnak, úgyhogy akit mélyebben érdekel a foci ezen része, annak jószívvel tudom ajánlani, hogy innen edukálódjon:

A lényeg tehát, hogy (habár a következő fejezetben kifejtem: van olyan eshetőség, hogy nem sül el jól) itt sem a szurkolók, sem azok nem szívják a fogukat, akik értenek hozzá, és ez az együttállás tényleg valami elképesztő komplex örömforrás kell legyen minden magyar embernek, aki szereti a labdarúgást (hát még ha Pool-drukker). Nem véletlenül lett Szoboszlai Dominik a Liverpool történetének harmadik legdrágább igazolása.

Azért történt ez, mert nem csak Szoboszlainak (és nekünk, magyaroknak) kellett már egy ilyen transzfer, hanem mert egy nagy klubnak is ő kellet, kifejezetten ő, és ezért kockáztatni is hajlandók voltak – ettől olyan nagy dolog igazán.

De hogy mik ezek a kockázatok?

Ilyenkor kell a földön maradni

Mármint nem neki. Őt nem féltem attól, hogy elszállna, mert – a nagyképűségéről szóló hamis elképzelésekkel ellentétben – Szoboszlai Dominik a magyar labdarúgás történetének nem csak egyik legtehetségesebb, de egyik legalázatosabb figurája is, és egész biztos, hogy ezt a Mersey partján is értékelni fogják.

Kiemelt tartalom
Az elégetett milliárdokból csak egy erőltetett, Disney-szerű adaptációra futotta - Megnéztük a Most vagy soha! című filmet Az elégetett milliárdokból csak egy erőltetett, Disney-szerű adaptációra futotta - Megnéztük a Most vagy soha! című filmet 2024.3.15 15:53

Nekünk kell tudatosítani magunkban, hogy ettől függetlenül lehetnek majd hullámvölgyek, sőt, akár az is megtörténhet, hogy Szoboszlai Dominik nem válik majd be Liverpoolban. Az biztos, hogy ez érzelmileg és szakmailag is jó igazolásnak néz ki, de ahogy a fenti PREMIER LEAK adásban is említik, akármi megtörténhet. Az a bizonyos zongora bármikor valaki fejére eshet, és statisztikailag elmondható, hogy a fociban az ekkora profilú átigazolásoknak nagyjából az 50 százaléka válik be. Igen, a Liverpool magához képest sokat fizet érte, és igen, nem egy olyan klubról beszélünk, amely szereti szórni a pénzt túl kockázatos transzferekre. De akkor is ott van az esély, hogy valamilyen okból kifolyólag ez bukás lesz. Olyankor kell majd észnél lenni, hogy bizony ilyen van, és nem a saját tragédiánknak megélni, ha esetleg ez nem válik be. 

Szoboszlai az ikonikus This Is Anfield felirat alatt Forrás Liverpool FC Instagram

Mindemellett pedig azt is tudatosítani kell magunkban (Dominiknak ezt sem kell elmagyarázni), hogy most egy olyan helyre kerül, ahol versenyeznie kell majd, nemcsak a kiemelt játékos szerepéért, hanem alapvetően azért, hogy a csapatba kerüljön. És ez jó. Simán lehet, hogy néha a padon fog ülni (ilyenkor jönnek majd a „rohadjon meg a Jürgen Klopp“-felütésű cikkek a hazai sportsajtótól), vagy hogy sokkal kevesebb gólja, gólpassza lesz, és inkább az lesz a szerepe, hogy más sztárok szárnyaljanak mellette (ilyenkor jönnek majd az „ez a csávó igazából igazából egy kókler“-felütésű cikkek a hazai sportsajtótól), simán lehet, hogy Szoboszlai liverpooli évei alatt nem lesz aranylabdás játékos, de akkor is, így is, amit most átél és amit mi átélünk általa, az történelem, és ki kell élvezni, főleg annak tudatában, hogy erre az általam leírt „kudarcra“ semmilyen előzetes jel nem utal.

Kiemelt tartalom
Turai Barna: Az vagy, amire figyelsz Turai Barna: Az vagy, amire figyelsz 2024.3.2 10:05

Mert ez jó. Ez az igazolás jó. Mindenkinek. És ilyet az én életemben még nem éltünk át, és könnyen lehet, hogy nem is fogunk túl sokszor, úgyhogy élvezzük ki, mert ez nyilvánvalóan a magyar válogatotton is emelni fog, és a magyar futball megítélését is ugrásszerűen megdobja majd.

Élvezzük ki, mert ez történelem.