2023.1.27 16:14
Olvasási idő 3:18
Maier Péter

7 magyar sportpodcast, amiben értelmes dolgokat is mondanak

7 magyar sportpodcast, amiben értelmes dolgokat is mondanak
Forrás Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images
SPORT FOCI NBA NFL PODCAST SPORT

A sportokról annyi mindent össze szoktak hordani az interneten. A nagy zajban ajánlunk néhány műsort, ahol olyan emberek beszélnek, akiket érdemes is hallgatni.

A sportokról mindenkinek van véleménye, és ahány szurkoló, annyi hülyeség gondolat arról, mit hogyan kéne csinálni a focistáknak, a kosarasoknak, atlétának, triatlonosoknak, sakkozóknak. Szerencsére a podcast formátum hazai térnyerésével egyre könnyebben érhetünk el olyan tartalmakat, amelyekben értelmes emberek beszélnek a különböző sportágakról, ráadásul még szórakoztatóan is. A közbeszédbe úgy kellenek ezek, mint egy falat kenyér, ugyanis az emberek többsége elég távol van attól, hogy megértse, mi miért és hogyan történik a pályákon. Összeszedtünk hét podcastot, amelyeket jószívvel tudunk ajánlani, ha mélyebb rétegeiben szeretnétek nézni a focit, kosárlabdát, a kézilabdát vagy az amerikai futballt.

Teljes terjedelem

„Magyarország első futballpodcastja" megelőzte a korát, amikor 2014-ben elindult Haraszti Ádám és Baumstark Tibor műsorvezetésével. A felállás változott azóta, (Haraszti Ádámot Bognár Domokos váltotta) de az intenzitás és a naprakészség nem. A Teljes terjedelem minden héten jelentkezik, hogy képbe hozza a hallgatókat a nemzetközi labdarúgás aktualitásairól. A Spíler TV két műsorvezetőjéhez mindig egy szakértő csatlakozik, szerencsére a vendégek is jól megválogatott, intelligens arcok, akik releváns véleménnyel bírnak a fociról. A podcastban talán az a legjobb, hogy annak, aki nem tud megnézni hétvégente tíz meccset, az is képben marad, hogy a topligákban mi történik éppen. Meg persze az, hogy a „ki akarta jobban a győzelmet“-frázisoknál komplexebben gondolkodnak a sportágról.

 

PREMIER LEAK

Szórakoztatásban és tartalmi mélységben sincs hiány az angol labdarúgással foglalkozó podcastban, amelyben a legjobb, hogy gyarló emberek készítik gyarló emberek részére. Persze, fel kell készülni, hogy a dolgok néha cizellálatlanokká válnak, és talán azok az emberek tudják a legjobban élvezni, akiket a szórakoztat a tress humor. De ettől eltekintve is izgalmas lehet bárkinek, akit érdekel a Premier League, és ténylegesen hozzáértő emberek elemzéseit hallgatná a legmagasabban rangsorolt futballbajnokságról. Abban különbözik a többi focis podcasttól, hogy itt egy specifikus liga köré szerveződik a tartalom, és adásonként egy-két témát mélyen és hosszasan beszélnek ki a szakértők. Szóval inkább a mikrotémák mélyebb elemzéséről van itt szó, mintsem arról a „körképszerűségről“, amiről a Teljes terjedelemnél írtunk. De így a kettő pont jól kiegészíti egymást, ráadásul az egyik a hét elején jön, a másik meg a hét végén, úgyhogy mindkettőre marad időtök, ha kicsit mélyítenétek a focis tudásotokat.

Ziccer - 24.hu

Szintén a labdarúgás van terítéken laptársunk, a 24.hu podcastjában, amelyet Kálnoki Kis Attila készít. A Ziccerben mindig más téma van terítéken, ami valamilyen aktualitással függ össze. Ez lehet magyar futballal kapcsolatos, vagy szólhat a topligákról, esetleg a Bajnokok ligájáról, válogatott fociról. A meghívott vendégek váltogatják egymást, néha átfedésben a másik két említett focis podcast szakértőivel. Azoknak ajánlott, akik szeretik, ha egy adott témát mélyen és rétegeiben rágnak át a hozzáértők, és több különböző perspektíva is megjelenik. Legutóbb például a Premier League bravúros középcsapatainak tündöklése volt terítéken:

 

Alley-oop

A kosárlabda, különösen az NBA szerelmesei számára aligha van jobb választás Szaniszló Csaba és Tőrös Balázs „Bazska“ közös műsoránál. Az Alley-oop (amellett, hogy az egyik leglátványosabb kosárkombináció megnevezése) mostanra egy multimédiás brandet jelöl a magyar sportnyilvánosságban. A műsort nézhetjük a tévében (Sport TV), a YouTube-on és podcast formában hallgathatjuk (többek között) Spotify-on is. Két jó arc, szenvedélyes kosárlabdarajongó szakmai igényeséggel beszél az adott hét legfontosabb NBA-történéseiről, illetve egyéb kosárlabdás témákról. Ahhoz, hogy ekkora NBA-közösség van Magyarországon, ők határozottan hozzájárultak az évek során, és ha magyar nyelven akarsz tanulni a sportágról, az Alley-oopnál aligha találsz jobb opciót.

 

Vaksz

Most, hogy zajlik a férfi kézilabda-világbajnokság, amin a magyar válogatott is vitézkedett, igyekeztem kicsit felvenni a fonalat, hogy hányadán is állunk a sportágban. Ezért hallgattam bele a Vakszba, Pónácz András, Matuz Krisztián és Egri Viktor YouTube-műsorába, amellyel az egyetlen probléma, hogy csak ezen a felületen elérhető. Az Unibet csatornájára készült beszélgetős műsorban értelmesen, viccesen és kritikusan beszélnek a sportágról, azon belül is a magyar kézilabdáról, ami üdítő abban a közbeszédben, amely áthatja a hazai versenysportokat. Az Unibet egyébként nem csak kézilabdáról, hanem fociról és forma 1-ről is értékes tartalmakat gyárt, jó szakértői gárdával, úgyhogy azok között is érdemes szemezgetni.

4th & Long

Nincs még egy sport valószínűleg, ahol ekkora szükség van a szakértőkre, hogy a közép-európai fejünknek elmagyarázzák, mégis mi történik a pályán, mint az amerikai futball esetében. Az NFL egyre elterjedtebb Magyarországon, és ebben nagy szerepe van annak, hogy itthon is egyre többen játszák és elemzik a játékot. Buday Zoltán nemzetközi szinten jegyzett amerikai foci-meccselemző, Bencsics Márk pedig a magyar amerikai futball-válogatott irányítója – ők ketten álltak össze, hogy minden héten egy szórakoztató és közérthető podcastban elemezzék az NFL aktuális fordulójának történéseit. Szerencsére egyre többen vannak az országban, akik többet látnak bele a sportágba, mint nagy darab sisakos emberek „bunyóját“ – nekik, illetve azoknak, akik szeretnének közéjük tartozni, tökéletes visszatérő program a 4th & Long hallgatása.

Tribün Sportmagazin

 A Tribün valójában egy rádióműsor, a Hit Rádió és a Spirit FM 92.9 műsora, de saját jogán is megállja a helyét podcastként. A legjobb benne, hogy több sportág is terítéken van: a foci mellett NFL, NBA és Forma-1 is megjelenik. A listánk többi podcastjából több szakértőt meghívnak ide is, így rengeteg ismerős arccal találkozhatunk. Laikusoknak is könnyen fogyasztható, de egyáltalán nem felszínes adásaik vannak, ezek videón is nézhetők a YouTube-on. Minőségi általános sportműsor, ha már unod a televíziós frázisparádét.