2024.8.11 10:13
Olvasási idő 3:08
Kremmer Magdi

7 gyakori szexszel kapcsolatos tévhit, amit lehet, hogy te is rosszul tudsz

7 gyakori szexszel kapcsolatos tévhit, amit lehet, hogy te is rosszul tudsz
Forrás Friends with benefits / Castle Rock Enterainment/ Intercom
TÁRSADALOM OKTATÁS PÁRKAPCSOLAT SZEX SZEXUALITÁS

A hazai szexedukáció hagy némi kivetnivalót maga után. Ti tisztában vagytok azzal, hogy a következő szexszel kapcsolatos információknak mennyi az igazságtartalma?

A legtöbb fiatal különböző filmekből, az internetről és egymástól szerez szexszel kapcsolatos információkat. Persze a biológia órán és az általában végtelenül kínos iskolai felvilágosításon az alapvető tények elhangoznak arról, hogy hogyan is történik egy aktus, és miért fontos a védekezés, de Magyarországon jelenleg nincs olyan szexedukáció a közoktatásban, amely átfogóan, a különböző kamu híreket és tévhiteket megcáfolva, a fiatalokat bevonva foglalkozna a szexszel és a szexualitással. Emiatt lehetséges az, hogy fiatal felnőttek alig tudnak valamit az ellentétes nem biológiájáról, hogy rengeteg téves információ kering a fogamzásgátlásról és a védekezésről és, hogy teljesen mást gondolnak sokan a szexszről, mint amilyen az valójában. Most összeszedtünk 7 gyakori szexszel kapcsolatos tévhitet, amelyek kapcsán érdemes tiszta vizet önteni a pohárba! 

Mindenki szexel (és sokkal többet, mint te) 

Minden baráti társaságban, osztályközösségben eljön az a pont, amikor a szex egyszercsak központi témává válik. Az első párkapcsolat, a szüzesség elvesztése hatalmas mérföldkövek az ember életében, és középiskolában mindenki szereti megosztani az ehhez kapcsolódó történeteit, tapasztalatait. Az új párokat látva és a különböző kavarások sztorijait hallgatva könnyen érezheted magadat lemaradva, ha neked még nem volt kapcsolatod, sőt azt is gondolhatod, hogy te vagy az egyetlen, aki nem szexel. Az, hogy te készen állsz-e a szüzességed elvesztésére, vagy szeretnél-e szexuális viszonyt folytatni valakivel, teljes mértékben a te döntésed és nem érdemes másokhoz mérned magadat. Mindenkinek más igényei vannak és az a legfontosabb, hogy ezek mentén, és ne az elvárások vagy a közösségi nyomás hatására cselekedj. 

szexpozitív nevelés
Részlet az Indiában található Khadzsuráhó templom faláról, melyet Kr.u. 885 és 1000 között építettek. Forrás GETTY IMAGES


Egy jó aktus hosszú ideig tart

A (pornó)filmeknek meg persze a kissé kiszínezett beszámolóknak köszönhetően azt gondolhatuk, hogy a szex akkor jó, hogyha hosszú órákon át tart. Maga a behatolás azonban a valóságban ennél sokkal rövidebb, egy 2016-os kutatás szerint átlagosan nagyjából 5 percig tart. Persze a szex részét képezi az előjáték és az aktus utáni közös ágyban fetrengés is, amivel aztán tényleg végtelen időt el lehet tölteni. Amiatt viszont ne érezd rosszul magadat, ha nem tudsz húsz-harminc percen keresztül, megállás nélkül szexelni – ez, a pornón kívül, egyáltalán nem általános. 

A megszakításos módszer megbízható

A megszakításos módszerre sokan esküsznek, hiszen miért is történne baj, ha nem megy el a lányban a fiú? Az óvszer nélküli szex sosem véd a különböző nemi betegségektől, és a megszakításos módszer a terhesség megelőzésében sem nyújt 100%-os biztonságot. Az előváladékban található spermiumoktól is teherbe lehet esni, ha pedig véletlenül a vártnál előbb élvez el a fiú, akkor rögtön jöhet az idegeskedés és az esemény utáni tabletta után való rohangálás. Így, ha biztosra akartok menni, mindig használjatok óvszert vagy más fogamzásgátlót. 

Forrás charlesdeluvio / Unsplash


Ha eléggé fel vagy izgulva, nincs szükséged síkosítóra

Sokan azt gondolják, hogy ha eléggé fel van izgulva a lány, akkor biztosan nedves lesz annyira, hogy kényelmesen megtörténhessen az aktus. A valóságban a természetes nedvesség gyakran nem elég ahhoz, hogy kényelmes legyen a szex, de sok lány cikinek tartja a síkosító használatát. Pedig a síkosító használata teljesen általános dolog és sokkal fontosabb, hogy kényelmes és fájdalommentes legyen a szex, mint az, hogy kizárólag természetesen legyél nedves. 

Minél nagyobb, annál jobb

A pornó nem csupán az aktus hosszával és minőségével kapcsolatban állít elénk irreális elvárásokat, de sokszor arról is teljesen valótlan elképzeléseink vannak, hogy hogyan kell valakinek kinéznie odalent. Általános elképzelés, hogy minél nagyobb a férfi pénisze, annál jobb lesz a szex, sokan a teljesen átlagos méretüket is szégyellik. A legtöbb szexszel kapcsolatos felmérés szerint a technika sokkal fontosabb, mint a méret, és a nők nagy része egyáltalán nem vágyik arra, hogy extra méretekkel megáldott férfival lehessen együtt. A péniszek különböznek hosszban, vastagságban és kinézetben is egymástól, és ezzel nincsen semmi baj. 

Gáz, ha kilóg 

Ahogy a pénisz méretével, úgy sokaknak a szeméremajkak kinézetével kapcsolatban is irreális elképzelései vannak. Elterjedt tévhit, hogy a gyakori szextől és maszturbálástól a női nemi szerv “elhasználódik”, és a kisajkak jól láthatóvá válnak, túllógnak a nagyajkakon. Egyre több fiatal nő műtteti meg a szeméremajkait, mert úgy érzi, hogy csúnya odalenn. Ezek a plasztikai műtétek azonban teljesen szükségtelenek és az érzékvesztés kockázatával járnak. Valójában az “innie” (amikor a nagyajkak kívülről teljesen fedik a kisajkakat) és az “outie” (amikor a kisajkak túllógnak a nagyajkakon) vagina is teljesen normális, nagyjából fele-fele arányban oszlik el a nők között, hogy ki milyen nemi szervvel rendelkezik. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

The Vulva Gallery (@the.vulva.gallery) által megosztott bejegyzés


Szőr = igénytelenség

Ha szőrős vagy odalenn, akkor biztos igénytelen is – sokan így gondolják, pedig a nemi szerven található szőr fontos szerepet tölt be. A fanszőrzet védi az intim zónát a kórokozóktól és a súrlódástól, segít az izzadtság elvezetésében, és melegen tartja a nemi szerveket. Az, hogy ki hogyan szőrtelenít odalent, kizárólag divat kérdése, a trendek pedig, mint tudjuk, állandóan változnak…

Kiemelt tartalom
Nem érted a szőrös lányokat és sminkelő fiúkat? Elmondom, ez miért tök oké, és hogy miért kell megtörni a nemi sztereotípiákat Nem érted a szőrös lányokat és sminkelő fiúkat? Elmondom, ez miért tök oké, és hogy miért kell megtörni a nemi sztereotípiákat 2023.4.5 17:10
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!