2024.1.24 18:01
Olvasási idő 2:37
Kremmer Magdi

Mamahotel és függetlenség: le lehet válni a szüleinkről, miközben otthon élünk?

UROPE ÉLETMÓD FIATAL FELNŐTTEK LAKHATÁS LAKHATÁSI VÁLSÁG

A gazdasági helyzet és a társadalmi átrendeződések miatt később repülünk ki a családi fészekből, mint szüleink vagy nagyszüleink tették. De meddig lehet otthon maradni? És mi van akkor, ha egy ideig még a mamahotel jelenti számunkra az otthont?

A 21. századra a felnőttkorba való átlépés hagyományos menetrendje teljesen átalakult. Nagyanyáink korában megszokott volt, hogy valaki 16-18 évesen családot alapít, házat épít, majd – igaz, gyakran a szülőkre támaszkodva – elkezdi a saját, független életét. Ehhez képest ma sok fiatal felnőtt már a gyermekvállalás gondolatától is megrémül, és nemhogy egy saját ingatlan vásárlása, de sokaknak egy önálló albérlet fenntartása is elképzelhetetlen álomnak tűnik. De hogyan lehet úgy függetlenedni, ha közben még mindig a szüleire támaszkodik az ember?

Az EU 2022-es felmérése szerint az európai fiatalok átlagosan 26,4 évesen hagyják el a családi fészket. Míg a skandináv jóléti államokban a “gyerekek” már kimondottan fiatalon, 21-23 évesen végleg elköltöznek otthonról, a kevésbé stabil gazdasággal és szociális ellátórendszerrel rendelkező országokban, mint Bulgáriában vagy Spanyolországban, a költözés a harmadik X utánra tolódik.

Magyarországon átlagban 27 évesen hagyják el a szülői házat a fiatalok, azonban az egyre emelkedő ingatlanárak és erősödő gazdasági válság hatására feltehetőleg ez a szám is növekedni fog. Az elmúlt években sokan a koronavírus-járvány miatt tértek vissza gyerekkori otthonukba, a pandémia lecsengése óta pedig nem biztos, hogy ismét akadt lehetőségük a költözésre. A gazdasági bizonytalanságokat, a megélhetési költségek növekedését, a karrierválasztási nehézségeket és a pandémia hatásait figyelembe véve talán nem is annyira meglepő, hogy a 25-29 év közötti európai fiatalok majdnem fele, 42 százaléka, a szüleivel él.

Milyen felnőttként a mamahotelben élni?
Az együttélésnek is vannak szabályai, amelyeket neked és a szüleidnek is muszáj betartania a béke érdekében. Forrás King of Staten Island (2020) - Apatow Productions

Bár a mamahotelre legtöbben kényszermegoldásként gondolnak, nyilvánvalóan sok előnnyel jár, ha otthon lakik az ember. Például nem kell albérleti díjat és rezsit fizetned – ennek ellenére anyagilag is hozzájárulhatsz a háztartáshoz –, közösen vásárolhatsz be és főzhetsz a családtagjaiddal, együtt végezhetitek a házimunkát, illetve közel maradsz a szeretteidhez. A szülőkkel való együttélés legfőbb nehézsége azonban nem a gyakorlati kérdésekből, hanem magából a szülő-gyerek kapcsolatból fakad. Hiába múltál el 18, 25 vagy 30, a szüleid számára te mindig “gyerek” leszel, és ezt a dinamikát nehéz átírni, ha felnőtt fejjel is otthon él az ember. A fiatalfelnőtt-évek egyik meghatározó folyamata a szülőkről való leválás, amit megnehezíthet az anyagi és a fizikai függőség.

Kiemelt tartalom
Kösz, gazdasági válság! Az otthon élő magyar fiatalok felének fogalma sincs, mikor tudja elhagyni a mamahotelt Kösz, gazdasági válság! Az otthon élő magyar fiatalok felének fogalma sincs, mikor tudja elhagyni a mamahotelt 2023.1.2 18:23

Bár az érzelmi függetlenedés is nehezebb, ha nincs fizikai távolság közted és a szüleid között, azért nem lehetetlen. Az egyik legfontosabb dolog, hogy fektessétek le közösen az együttélés szabályait. Nem vagy már gyerek, így a szüleid nem várhatják el tőled, hogy este időre hazaérj, vagy hogy mindig beszámolj arról, hogy hol jársz. Viszont te sem várhatod azt, hogy anyukád mossa a ruháidat vagy tegyen rendet a szobádban. Üljetek le, és beszéljétek át egymással, hogy nektek hogyan komfortos az együttélés, kinek milyen igényei, elvárásai vannak a másikkal szemben. A jó kommunikáció elengedhetetlen, ezért próbálj meg tisztán és érthetően beszélni az igényeidről. Jelezd, ha úgy érzed, hogy egy kis térre van szükséged, de te is tartsd tiszteletben a szüleid privát szféráját. Ha áthívsz valakit magadhoz, azt jelezd a szüleid felé, és győződj meg arról, hogy számukra is oké, ha néhányan nálad lógnak.

Mikor ér véget a mamahotel?
Kompromisszumokat kell kötni, idővel pedig muszáj elköteleződni a teljes függetlenedés mellett. Forrás How to Live with Your Parents (For the Rest of Your Life) (2013) - 20th Century Fox

Szintén sokat segíthet a függetlenedésben, ha te is beszállsz az otthoni kiadásokba. Sokan azért nem költöznek el otthonról, mert nem tudnának egyedül fenntartani egy albérletet, de ha felnőttként te is dolgozol, nem várhatod el a szüleidtől, hogy egészében ők állják a rezsit, ráadásul ők fizessenek minden bevásárlást. Egyezz meg velük, hogy mennyivel szállsz be a közös költségekbe. Ez lehet egy jelképes összeg is, de hidd el, neked is jobb érzés lesz, ha nem „ingyen élsz” a szüleid nyakán. Vigyázz az otthoni tárgyakra, berendezésre, és tartsd tiszteletben a szüleid szabályait, takaríts el magad után. A saját teredben és tárgyaiddal kapcsolatban ezt ugyanúgy te is elvárhatod.

Ha a saját teendőidről és életedről van szó, fontos, hogy merd meghozni a saját döntéseidet. Lehet, hogy régen mindenben kikérted a szüleid véleményét, de hidd el, hogy egyedül is képes leszel választani. Az élet része, hogy néha csinálunk hülyeségeket, de nem várhatjuk el azt, hogy minden helyzetben kisegítsenek a szüleink. Ha nem szeretnéd, hogy felnőttként is az ő véleményük határozza meg a gondolkodásod, kezdj el magadtól is döntéseket hozni. Egyáltalán nem könnyű leválni a szüleinkről, miközben együtt élünk velük, de megfelelő kommunikációval és a felmerülő nehézségek érett kezelésével így is lehet függetlenedni.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.