2023.3.27., hétfő

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Életmód
Kovács M. Dávid
2023.1.2 18:23
Olvasási idő  1:58

Kösz, gazdasági válság! Az otthon élő magyar fiatalok felének fogalma sincs, mikor tudja elhagyni a mamahotelt

Bármennyire is szeretjük a szüleinket, a legtöbbünk nem jókedvében ragad velük egy háztartásban. Az elszabaduló árak miatt a magyar huszonévesek között is nagyot ugrott azok aránya, akiknek gőzük sincs, mikor tudnának kitörni a szüleik otthonából.

Kovács M. Dávid
2023.1.2 18:23 Olvasási idő  1:58
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

2022-ben jelentősen nőtt azoknak a 19-29 éves fiataloknak az aránya, akik jelenleg a szüleikkel élnek, és bizonytalanok abban, hogy mikor hagyhatják el a “mamahotelt” – derült ki nemrég egy felmérésből.

 

Sosem volt egyszerű pályakezdőként boldogulni, de a koronavírus-járvány és a világválság csak tovább nehezítette a helyzetet. Forrás: Richard Drury / Getty Images

 

A K&H harmadik negyedéves ifjúsági kutatását az Infostart szemlézte: a szüleikkel egy háztartásban élő fiatalok csaknem fele (48 százaléka) nem tudta megtippelni, hogy mikor fog elköltözni otthonról – és ez az arány jóval magasabb az egy évvel korábbi 37 százaléknál.

 

A kutatás szerint a bizonytalanok számának emelkedése összefüggésbe hozható az egyre kedvezőtlenebb gazdasági környezettel, az infláció emelkedésével, valamint a rezsi- és egyéb megélhetési kiadások növekedésével. Ilyen környezetben sok huszonéves számára jelenthet biztonságosabb hátteret a “mamahotel”.

Szoszi, fifék, szoba és ellátás 40 ezerért jöhet?

Mint kiderült, a szüleikkel élő fiatalok több mint fele (54 százaléka) beszáll a fenntartási költségekbe. És ebben például javítottunk az elmúlt években: 2021-ben ez még a 46 százalékukra volt igaz, míg 2020-ban csak 35 százalékuk járult hozzá a lakhatási kiadásokhoz.

Hogy mennyivel illik beszállni? Ez természetesen családonként, illetve keresetenként változhat, de a felmérés szerint azok, akik beszállnak az otthoni kiadásokba, havonta átlagosan 40 ezer forintot fordítanak erre – ez a szám egyébként megegyezik az egy évvel korábbi összeggel, úgyhogy nem feltétlenül követi le az inflációt, kevesebb kiadást fedez.

 

És még egy beszédes számadat: a felmérésből az is kiderült, hogy a szüleik otthonában élő fiatalok mintegy hatoda, azaz 16 százaléka nem is tervez elköltözni otthonról.

 

A felmérés szerint a szüleikkel élő fiatalok átlagosan 26 éves korukban költöznének el otthonról: ugyanez 2018-ban 28 év, 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben pedig egyaránt 25 év volt. Azok pedig, akik már megpattantak a mamahotelből, valójában átlagosan 20 éves korukban tették meg ezt.

Egyre kevesebben ragaszkodunk a saját lakáshoz

A K&H ifjúsági indexe a fiatal felnőttek lakásvásárlási hajlandóságát is vizsgálta: az idei harmadik negyedévben végzett felmérésükből az derült ki, hogy már kevesebben gondolják pénzkidobásnak az albérletet.

 

A bank megbízásából készült felmérést a Napi.hu szemlézte: mint kiderült, a 19-29 éves korosztályban a korábbi 8-17 százalékról 20 százalékra emelkedett azok aránya, akik akár az egész életüket el tudják képzelni bérelt lakás(ok)ban.

 

Továbbra is sokan tartják jó befektetésnek a saját ingatlant, de kevesebb fiatal – a válaszadók 45 százaléka – gondolja ezt, mint a megelőző időszakban, amikor a megkérdezettek 50-56 százaléka vélekedett így.

 

A kutatás szerint a fiatal felnőttek 20 százaléka úgy látja: a mai világban felértékelődött a mobilitás, sokszor célszerűbb bérelt lakásban élni, mert a saját lakás inkább kötöttség. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy minden ötödik fiatal számára fontos tényező a rugalmasság.

Tényleg luxus lett az önálló élet?

A mamahotelben ragadt fiatalok és a családi fészekbe visszarepülő bumeránggyerekek helyzetéről nemrég részletesebb cikkben is beszámolt a Refresher. A KSH 2019-es számai szerint hazánkban a 18–34 évesek 62 százaléka lakott együtt a szüleivel, majd a koronavírus-járvány és a világválság csak tovább nehezítette a helyzetet.

Egy amerikai kutatás szerint az Egyesült Államokban a milleniumi és a Z generáció mintegy 32 százaléka költözött haza a világjárvány idején, sokuk pedig a korlátozások feloldása után is a szüleivel maradt. Ha bővebben érdekel a probléma, olvasd el a témában írt, korábbi cikkünket is!

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  Richard Drury / Getty Images
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában életmód
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra