Kedd 2022.11.29

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Társadalom
Szöllősi Anna
2022.11.22 11:29
Olvasási idő  2:46

Miért tér vissza egyre több fiatal a mamahotelbe?

Fiatalok tömegei ragadnak otthon a mamahotelben, és halogatják a költözést a végtelenségig. Egy másik jelenség viszont a bumeráng, amikor a már kirepülő fiatalok költöznek haza, és nem a családi fészek melege miatt.

Szöllősi Anna
2022.11.22 11:29 Olvasási idő  2:46
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Miért tér vissza egyre több fiatal a mamahotelbe?
Forrás: GettyImages / izusek;

Sosem volt egyszerű pályakezdő fiatalként boldogulni, de a koronavírus és a világválság csak tovább nehezítette a helyzetet. 

Ennyien élnek otthon

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2019-es közlése szerint hazánkban a 18–34 évesek 62 százaléka lakott együtt a szüleivel, ami a 2005-ös adatot 12 százalékkal haladja meg, míg az Eurostat szerint 25-34 éves korosztály körülbelül 41%-a lakott otthon 2019-ben. A fiatalok ugyanebben az évben átlagosan 27,2 évesen költöztek el otthonról, de ez a szám egyre csak nő, és 2020-ban már 27,4 év volt. 

 

Eurostat Forrás: Eurostat

 

Egy 2019-es tanulmány szerint az uniós tagállamokat nézve a skandináv országokban - Svédországban - költöznek el leghamarabb otthonról a fiatalok, míg a déli és keleti országokban - Horvátországban - a legkésőbb.

Miért költöznek haza, ha már egyszer kirepültek?

Úgy tűnik, hogy a lakhatás szinte megfizethetetlenné vált a fiatalabb korosztály számára, és az önálló élet luxus lett: a felnőtté válás mérföldkövei kitolódnak, és sokak számára teljesen elérhetetlennek tűnhetnek. 

 

Bár akadnak magánéleti okok (szakítás, válás) miatt hazatérő fiatalok, a bumeráng generációnál a hazatérés gyakoribb oka a hatalmas infláció, a keveset fizető munkahelyek és az egekbe szökő albérletárak; a háború és járvány okozta recesszió minden költséget megemelt, gondoljunk csak az élelmiszerre, vagy az energiaárakra. Ezek mellett a bérleti díjat is nehéz kisakkozni, és akkor még szó sem esett a megtakarításról. A pénzügyi csapdába esett fiataloknak az egyik - és sokszor egyetlen - kiút a szorult helyzetből az, ha lenyelik a büszkeségüket, hazaköltöznek, és elkezdenek félretenni, hogy egyszer majd ők is önállósodni tudjanak. 

 

Fiatalnak lenni nagyon sokba kerül. A kutatások azt mutatják, hogy a fiatalok majdnem kétszer annyit költenek alapvető kiadásokra, mint az országos átlag

 

– mondja Toby Murray, a Royal Society for Arts (RSA) vezető kutatója brit adatokra hivatkozva. A probléma globálisan sok fiatalt érint: elég csak megnézni, hogy az Egyesült Királyságban a lakásárak az elmúlt 20 évben hétszer gyorsabban emelkedtek, mint a bérek, vagy hogy a gyermekgondozási költségek 2010 óta 44 százalékkal nőttek, hogy megértsük a miérteket. 

A koronavírus csak rontott a helyzeten

A LendingTree által készített amerikai kutatás 1300 családot kérdezett meg, és az Egyesült Államok Népszámlálási Hivatalának adatait is figyelembe vette, hogy képet kapjunk arról, hány fiatal él otthon. Az az eredmény született, hogy az USA-ban a milleniálok és a Z generáció mintegy 32%-a tért haza a világjárvány idején. A jelentés azonban azt is megállapította, hogy a korlátozások idején hazaköltözők több mint kétharmada (67%) még mindig nem költözött ki, annak ellenére, hogy a COVID-19 korlátozások tavaly nyáron feloldásra kerültek. 

 

A magyarországi adatokat nézve itthon sem rózsás a helyzet, és sokan kényszerültek haza a mamahotelbe: a rentigo.com szerint a járvány kitörése előtt az albérletben élők több mint fele volt 25 év alatti, míg 2021-re ez az arány 35%-ra csökkent. A pandémia alatt csökkent a lakótársakkal élő fiatalok aránya is: 2019-ben 66 százalékuk volt 18-25 év közötti, 2021-re pedig csupán 51 százalékuk. 

Lelkileg is megterhelő 

A 24 éves Molly a Dazednek mesélte el történetét: jelenleg szüleivel él egy dél-walesi családi házában, miután az év elején hazaköltözött Yorkból, mert a megélhetési válság miatt nem tudta fizetni a megemelkedett bérleti díjat. Bár Molly szerencsés helyzetben van, hogy egyáltalán van hova mennie, kénytelen volt a városi nyüzsgést felcserélnie a lassabb, vidéki életre. Mint mondja, az egész élete fenekestül fordult fel, hiszen régi életével együtt az összes barátját is maga mögött hagyta.  

 

Azt hiszem, hetek óta nem beszéltem senkivel a szüleimen kívül

 

– mondta Molly, hozzátéve: bár minden álmát felváltotta a túlélés, a hazaköltözése óta kevesebbet szorong az anyagi problémák miatt.

 

Nemes Orsolya generációkutató az nlc-nek adott interjúban szintén a bumeráng lelki aspektusára világított rá:

 

„Nagyon más helyzet, hiszen ha az ember anyagilag és lakhatási szinten is önállósodik, rengeteg tapasztalatot szerez arról, hogy milyen az önálló élet, legyen szó számlák befizetéséről, a pénz beosztásáról, a háztartás vezetéséről, vagy akár arról, ahogy akkor és azt csinálok, amikor csak szeretnék és senki nem néz rám szúrós szemmel, ha hajnali háromkor ténfergek haza egy jó kis buliból” – nyilatkozta.

Nem tart örökké

Lehet, hogy nem a legideálisabb helyzet, de semmi ciki nincs abban, ha néhány évre hazakerülsz. A mai fogyasztói társadalom arra kényszerít mindenkit, hogy többet költsünk, mint amennyink összesen van, de használd ki ezt az időszakot, és próbálj meg kicsit visszafogottabban élni. A megtakarított pénz nagyobb szabadságot ad, és egy lépés afelé, hogy hosszútávon jobb, és független életet építhess ki.  

 

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  GettyImages / izusek;
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában társadalom
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra